Unides Podem busca un rumb comú després de la patacada de les andaluses
L’espai fia la cohesió al projecte de Yolanda Díaz
MadridDiumenge passat a la nit, poques hores després que es coneguessin els resultats de les eleccions andaluses, el timeline de Twitter de diversos dirigents i militants de l’espai d’Unides Podem es va omplir de piulades aplaudint la victòria de Gustavo Petro a Colòmbia. Les referències a la patacada de l’espai a Andalusia van ser mínimes. Un indicatiu, segons admet un dirigent dels liles, que les coses no van sortir com havien de sortir, que van “anar malament”. Per Andalusia, la coalició que aglutinava Esquerra Unida, Podem i Més País, entre d’altres, no va aconseguir enlairar-se i va quedar-se molt lluny de les expectatives que havien generat els seus impulsors durant la campanya. El fracàs del primer experiment d’unir les diferents forces a l’esquerra del PSOE ha encès totes les alarmes a l’espai, que, al mateix temps, també s’ha conjurat per definir un rumb comú a escala estatal per no repetir els mateixos errors que a Andalusia.
La majoria de veus consultades coincideixen en atribuir el complicat part de la coalició andalusa –en què Esquerra Unida i Podem van airejar les seves discrepàncies fins a l’últim minut– com una de les causes de la desfeta electoral. La mateixa vicepresidenta segona del govern espanyol i ara cara visible d’Unides Podem, Yolanda Díaz, es desvinculava ja abans de la campanya andalusa de com s’havia gestat la coalició. Des del seu equip insisteixen que el projecte que Díaz vol impulsar a escala estatal pretén donar el protagonisme a la ciutadania i superar les dinàmiques de partits. “No és suficient una suma de sigles, s’ha d’obrir un procés ciutadà”, apunten fonts del seu entorn.
La vicepresidenta ja ha posat data, el 8 de juliol, a l’inici de l’anomenat “procés d’escolta” per començar a configurar la seva plataforma. Tot l’espai té marcada en vermell aquesta data al calendari perquè és quan volen posar el comptador a zero per recompondre les aliances. “No ens podem perdre en embolics interns”, apunta un dirigent dels comuns. El partit d’Ada Colau continua fent pinya sense fissures amb el projecte de Díaz. “El mal resultat d’Andalusia ens indica que el camí és el que utilitza Yolanda Díaz”, apunta un altre membre.
A Podem, després de les andaluses, es reivindiquen. És a dir, entenen que els comicis van demostrar que les coses “es poden fer millor” i sense menysprear a ningú, com se senten molts membres de l’espai respecte al projecte de Díaz. Amb tot, al partit lila hi ha veus que creuen que encara han de fer valdre la marca, mentre que n’hi ha que assumeixen que els toca adoptar un rol més secundari.
El govern com a eina
L’endemà de la sacsejada andalusa, Yolanda Díaz va fer una piulada en què anunciava les mesures que Unides Podem havia proposat al PSOE per ampliar l’escut anticrisi. El decret s'havia de renovar abans d'acabar aquest mes de juny i des de l'equip de Yolanda Díaz neguen que fos una reacció als mals resultats d'Andalusia, sinó que recorden que les mesures ja s'estaven negociant amb el soci de coalició. Ara bé, fer públiques les mesures que Unides Podem havia posat sobre la taula del PSOE –com un xec de 300 euros per a les famílies més vulnerables o una rebaixa d'un 50% de l'abonament del transport públic– era una manera de pressionar el seu soci de govern i de marcar perfil com a espai. A Unides Podem defensen que el govern espanyol és la millor eina per materialitzar tot el que defensen i contraposar el seu model al liberalisme econòmic del PP. I això passa, admeten diverses fonts, per pressionar encara més el PSOE perquè aposti sense embuts per polítiques d’esquerres.