Política20/03/2021

Unides Podem apuja el to contra el PSOE per regular els lloguers

Iglesias exigeix a Sánchez que compleixi l’acord firmat a l’inici de la legislatura i l’acusa de “mentir”

BarcelonaEncara queden unes setmanes perquè Pablo Iglesias abandoni el govern espanyol per disputar la presidència de la Comunitat de Madrid a Isabel Díaz Ayuso, i res fa pensar que el vicepresident segon estigui disposat a passar en un segon pla el temps que li queda en el si de l’executiu. Al contrari. El líder de Podem va evidenciar ahir que està disposat a bregar fins al final amb el PSOE perquè es compleixi punt per punt l’acord de coalició firmat al principi de la legislatura. I això inclou la llei d’habitatge. La normativa és a hores d’ara el principal punt de fricció entre els dos socis de govern i pel que fa setmanes que Iglesias i tots els dirigents d’Unides Podem batallen públicament.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El detonant de la guerra entre socis va ser dimecres, quan les reticències del PSOE a regular el preu del lloguer es van concretar en forma de proposta basada en incentius fiscals, però sense posar un topall a les rendes. El pla del ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, va enervar el partit lila, que considera que trenca l’acord firmat a l’inici de la legislatura en què s’establia la necessitat de regular aquest mercat fixant un índex de referència de preus de lloguers, entre altres mesures. Per això, ahir Iglesias va sortir en tromba contra el seu soci de govern acusant-lo de “mentir” a la ciutadania. “No podem consentir que es falti al respecte als ciutadans i que se’ls menteixi a la cara”, va deixar anar en una entrevista a TVE en què va criticar que els incentius fiscals que proposa el PSOE a la pràctica suposen que “amb els diners dels ciutadans es paga als grans propietaris”.

Cargando
No hay anuncios

El vicepresident espanyol va posar Barcelona com a exemple de lloc on s’havia començat a regular aquest mercat justament el dia que l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, va enviar per carta a Ábalos una bateria de mesures per regular el preu del lloguer. Segons va explicar la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, el text s’emmiralla en el que es fa en països com Alemanya, Àustria o Holanda i proposa que tots els municipis siguin declarats totalment o parcialment zona de mercat tensionat per poder fixar, com ja preveu la legislació catalana, que els preus de lloguer no superin el preu del contracte anterior ni el marcat per l’índex de referència, informa Maria Ortega.

Perilla la coalició?

Cargando
No hay anuncios

La disputa està servida i la coalició altre cop tensionada -ha tingut molt poques treves en els últims mesos-. ¿Perilla el pacte de govern? Ahir Iglesias va voler evitar la pregunta. “Tirarà endavant [la llei d’habitatge] perquè és un acord de govern que està firmat en públic”, es va limitar a dir, convençut que els socialistes respectaran l’acord de govern firmat a l’inici de la legislatura perquè si no, va avisar, “els vots de l’esquerra no els tindrà”. La tesi d’Iglesias és que el president espanyol, Pedro Sánchez, no es pot permetre tirar endavant la llei d’habitatge amb els vots del PP perquè creu que això afavoriria directament la cursa de Yolanda Díaz a la Moncloa. “Si el PSOE tira endavant la llei amb els vots del PP, Yolanda Díaz estarà més a prop de ser la pròxima presidenta del govern”, va augurar. La ministra de Treball és l’escollida pel líder de Podem perquè el rellevi com a candidat a les pròximes eleccions generals sempre que ho ratifiquin les bases liles. Però mentre no arribin els comicis estatals, Díaz està cridada a assumir el paper d’Iglesias al govern com a vicepresidenta tercera.

La ministra té sobre la taula una de les propostes que van quedar congelades amb l’esclat de la pandèmia: la derogació de la reforma laboral. Un camí que Díaz té previst reiniciar a finals de mes i que no s’augura plàcid, sobretot per l’oposició que ja havia mostrat la patronal.

Cargando
No hay anuncios

Més turbulències a la vista

El vicepresident espanyol abandonarà l’executiu, però les turbulències no s’acabaran. De moment, les discrepàncies per la llei trans entre el ministeri d’Igualtat d’Irene Montero i la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, continuen. I el més calent continua a l’aigüera en el cas dels indults i de la reforma del Codi Penal per modificar el delicte de sedició i que això acosti la llibertat dels presos polítics. Fonts del partit lila asseguren que a hores d’ara continuen sense haver rebut cap proposta del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i pronostiquen que no arribarà fins que passin les eleccions madrilenyes.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, ahir Iglesias va tornar a justificar el seu pas per plantar cara a un PP que considera que és “sinònim de delinqüència i crim” i va arribar a afirmar que Ayuso podria acabar a la presó si és investigada. Això sí, va anunciar que no confrontarà projecte amb el PSOE ni Més Madrid en campanya. Una treva que no té previst traslladar a l’executiu espanyol mentre el PSOE no compleixi l’acord de coalició.