Política15/08/2021

Unides Podem fa aflorar noves tensions al govern de coalició

El preu de la llum i l’ampliació del Prat, entre els assumptes més polèmics

ANNA MASCARÓ
i ANNA MASCARÓ

Barcelona“El soroll no és bo”, va dir la nova vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, al mes de maig durant una intervenció en obert davant de ministres, secretaris d’estat i diputats d’Unides Podem. El relleu de Pablo Iglesias va posar-se com a objectiu deixar enrere la “política dels grans titulars”, marcant perfil gestor enfront del seu predecessor al càrrec. Però aquest propòsit no s’ha complert: les tibantors al govern de coalició del PSOE i Unides Podem continuen aflorant, i Twitter és un espai on es manifesten sovint.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que Díaz, que no milita a Podem, ha optat habitualment per defugir la polèmica en públic, el rècord històric que s’ha marcat els últims dies en el preu de la llum va fer que ahir en una entrevista a Ctxt es mostrés molt clara reclamant-ne la intervenció estatal. Veus destacades del seu espai polític també han exhibit les seves diferències amb els socialistes, com la secretària general de la formació i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i el portaveu del partit al Congrés, Pablo Echenique. Aquest últim va advertir dijous en un fil de Twitter que s’oposaran “al carrer, al govern i al Parlament” al “saqueig” de les elèctriques. I va llançar un dard al PSOE: “Qui no ens vulgui seguir, que es retrati”.

Cargando
No hay anuncios

Echenique, que va reclamar que es modifiqui el preu de la llum via reial decret, també va carregar la setmana passada contra l’ampliació de l’aeroport del Prat, un posicionament en què En Comú Podem també ha sigut molt contundent a Catalunya. En paral·lel, el portaveu de la formació morada a Espanya, Pablo Fernández, va rebutjar la decisió del consell de ministres d’autoritzar una oferta pública d’adquisició (OPA) parcial del fons australià IFM sobre Naturgy, insistint que es tracava d’un “cras error”: “Vendre el 33% de Naturgy a un fons inversor radicat a les illes Caimán aprofundeix el problema i fa que perdem sobirania energètica”. En l’aniversari de la fugida d’Espanya del rei emèrit Joan Carles I, va ser Belarra qui va protestar a Twitter contra la negativa de la majoria del Congrés de crear una comissió d’investigació sobre la monarquia: “Estan posant en qüestió el principi de monarquia parlamentària”.

El PSOE ha sortit al pas d’algunes de les crítiques. La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va acusar divendres Unides Podem a La Sexta de “o bé no tenir ni idea del que està dient, o bé estar fent demagògia barata”. Ella subratlla que no es pot canviar el preu de la llum “d’un dia per l’altre”. Echenique no va trigar a reaccionar: “Si alguna cosa ens ha ensenyat l’última dècada és que en política «no es pot» [...] són els pares”.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, el dia abans, a La Ser, Ribera havia obert la possibilitat de crear una empresa energètica pública. Belarra va respondre exigint que es faci amb “urgència”. I encara l’endemà es va mostrar obertament en contra que el ministeri de l’Interior comencés a repatriar a joves marroquins.

Els projectes pendents

Les tensions anuncien les diferències que també poden sorgir amb qüestions que el govern espanyol haurà de tractar a la tardor. Començant per la negociació dels pressupostos, que s’intensificarà al setembre, en què Unides Podem reclama una reforma fiscal per a la qual proposa que les grans empreses no puguin pagar menys del 15% en l’impost de societats. La formació també pressionarà per actuar contra el dúmping fiscal de Madrid.

Cargando
No hay anuncios

Queda a més pendent la pujada del salari mínim, que s’està negociant, i la llei de l’habitatge per regular els preus del lloguer, encallada des de fa set mesos. Aquest és un dels projectes que, tot i formar part de l’acord de govern amb el PSOE, ha generat més discrepàncies en la coalició. Tot, mentre la llei catalana dels lloguers està en mans del Tribunal Constitucional i la derogació de la reforma laboral continua a l’espera. Malgrat la intenció de Yolanda Díaz d’evitar polèmiques, els xocs són constants en un govern en què, a més, Podem lluita per mantenir la visibilitat després de la sortida de Pablo Iglesias.