Eleccions a Madrid

Una hora per votar a Madrid: "Els jubilats no han tingut en compte els treballadors"

Tots els votants han de posar-se una segona mascareta abans d'entrar al col·legi electoral

Madrid"La cua dona la volta a l'illa! No sé pas quan arribaré a la feina". És la Noelia, que s'exclama al telèfon fora del seu col·legi electoral, el Centre Dotacional d'Arganzuela, però podria ser la reacció en la majoria de centres de votació avui a la Comunitat de Madrid. Fos a la urbanització de Galapagar, on el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, tenia 55 persones davant; a Chamberí, on la presidenta madrilenya i candidata del PP a la reelecció, Isabel Díaz Ayuso, també ha hagut d'esperar, o al barri humil de Carabanchel, feu de l'esquerra. Llargues files, de més d'una hora de cua en alguns casos, des de primera hora del matí que contrasten amb les de Catalunya el 14 de febrer, on la participació es va desplomar fins a un 54%. Les acompanya un dia de sol radiant després de setmanes de pluges i cels grisos.

Cargando
No hay anuncios

La Sofia té 24 anys, teletreballa per a una ONG suïssa i ha demanat permís per començar més tard. A les 9 h en punt era al col·legi però ja s'ha trobat molta gent davant. "Pensava que els jubilats ens deixarien la primera hora, però no han tingut en compte els treballadors...", lamenta. Quatre llocs més enrere hi ha la María Victoria, pensionista de 71 anys, que diu que ella té dret a votar a qualsevol hora, tot i que es recomanava que els més grans de 65 anys hi anessin entre les 10 i les 12 h per evitar aglomeracions. Sense que se li pregunti ja confirma que votarà Ayuso. "Ayuso i no el PP: perquè Madrid ha tingut pocs contagis en comparació amb la taxa de contagis de coronavirus tenint en compte la poca mobilitat que experimenta", assevera.

La majoria dels preguntats a la cua, molts dels quals persones grans, també votaran Ayuso. És el parer entre molta de la gent que espera: "És un valor segur", diu la Rita. "Ella s'ha atrevit amb Sánchez", afegeix l'Imanol. El parer canvia entre la gent jove del barri d'Arganzuela, situat entre Lavapiés, Atocha i la M-30, prop del centre de la capital espanyola. Mentre la Sofia afronta el dia amb "resignació", creient que el seu vot per Més Madrid no canviarà les coses però "s'ha d'intentar", l'Ana es mostra "terriblement optimista", demana "no fer cas al soroll" i celebra l'àmplia participació. La Laura, de 34 anys i mestra de professió –tant ella com la seva filla de 2 anys van abillades amb una samarreta verda de suport a l'escola pública–, també intenta ser positiva: votarà Iglesias en el que aventura que serà el seu "particular" comiat a Podem perquè creu que Més Madrid "té més recorregut".

Cargando
No hay anuncios

Tres cues en funció de l'edat

La cua avança a poc a poc però a les 10.15 h deixa de ser la fila ben organitzada, amb un metre i mig d'espai de seguretat entre persones, per convertir-se en dues d'apinyades. Acaben d'anunciar que els més grans de 65 anys tenen preferència i que es posin en una fila prioritària. Però la distància de seguretat acaba de passar per alt. La conversa entre votants gira ara sobre quan rebran la segona dosi i els efectes secundaris que han notat. També sobre si haurien de tenir preferència els més grans. "Jo en tinc 90, no puc passar davant?", pregunta. L'Amalia respon: "A mi em costa estar dreta amb bastó, en tinc 85, però estic molt malament!" Les persones amb impediments per caminar, si van acompanyades, tenen prioritat total, però hi ha tants jubilats que demanen prioritat que seguretat comença a limitar la circulació.

Cargando
No hay anuncios

Ja és el moment d'entrar al col·legi electoral i, a diferència de Catalunya, una sanitària dona a cada elector una mascareta que prèviament ha desembolcallat d'un embàs de plàstic individual. Cal posar-se-la sobre la mascareta que ja es porta de casa i després desinfectar-se les mans. Dins del col·legi és un oasi: ni rastres de cues. Ni una mica d'aglomeracions. El filtratge i el control d'aforament funcionen. S'ha duplicat l'espai i hi ha un màxim de dues taules per habitació. Un cop es vota se surt per una altra banda per no barrejar-se amb la cua de l'entrada.

Cargando
No hay anuncios

"Tot sembla que està força organitzat", apunta la Maria, una catalana resident a Madrid des de fa 12 anys. Li contrasten les cues amb la poca participació que va haver-hi el 14 de febrer a Catalunya. Del protocol electoral, només discrepa que no es doti d'equips de protecció individual els membres de les meses de 19 a 20 h, quan està previst que votin els positius. Com a molt, en aquest cas, s'han facilitat pantalles. La Comunitat de Madrid compta que a aquesta hora és quan hi hagi més flux de votants que surtin de la feina i ja avisa que alguns col·legis hauran de tancar tard per cues.