Política21/11/2012

Una Catalunya independent seria l'Estat més ric del sud d'Europa, segons el 'Financial Times'

En un article, el diari britànic també apunta que "és difícil imaginar-se que Catalunya quedés exclosa" de la UE perquè aquesta no s'ho podria permetre

Ara
i Ara

BarcelonaEn termes econòmics, "és fàcil d'entendre per què la independència és atractiva per a Catalunya", segons un article que publica el 'Financial Times'. Una Catalunya independent tindria el producte interior brut (PIB) per càpita més alt dels països mediterranis, explica el text, que també analitza el cas d'Escòcia. Així, el PIB per càpita de Catalunya de l'any passat (27.430 euros) estava per sota però a prop de la mitjana de l'eurozona, i superava el d'Itàlia, la resta d'Espanya, Grècia i Portugal.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No obstant això, l'article, escrit per l'editor d'Inversions del diari britànic, James Mackintosh, explica que Catalunya estaria més endeutada que Espanya: tindria un deute del 94% del PIB, mentre que el de la resta de l'Estat seria d'un 79%. "Però els seus impostos ja no haurien de subsidiar Espanya", aclareix. El text, titulat "Encara no cal que els inversors en bons tiguin pànic", assegura que, en el millor escenari possible, els inversors podrien sentir-se molestos en veure els seus bons convertits en deute d'un país que no té registres; això, però, segurament faria que els rendiments augmentessin.

Cargando
No hay anuncios

Expulsió de l'euro? "Difícil d'imaginar" i "perjudicial" per a la UE

En el pitjor escenari, els nous estats serien bloquejats fora d'Europa per "polítics espanyols o anglesos venjatius", tot destrossant el seu comerç. L'article parla d'"advertències" que rep Brussel·les pel fet que la pertinença a la UE no seria automàtica, però continua: "És difícil d'imaginar que Catalunya en quedés exclosa. La seva economia té la mida de la de Grècia, i expulsar-la de l'euro seria perjudicial".

Cargando
No hay anuncios

En qualsevol cas, Mackintosh diu als inversors que "encara no hi ha cap necessitat de tenir pànic", ja que el referèndum escocès arribarà el 2014 i, pel que fa a Catalunya, "Espanya insisteix que un referèndum seria il·legal fins i tot si els partits a favor de la independència guanyen les eleccions aquest diumenge".