Política26/04/2016

Últims contactes del rei amb els líders polítics sense esperances per a un acord que eviti eleccions

Rajoy, Sánchez, Iglesias i Rivera constataran davant del monarca la manca d'acord per investir un president. Els comicis quedaran convocats oficialment a les 00h del dia 3 si no hi ha un pacte

Europa Press
i Europa Press

MadridSi res canvia, aquest vespre es constatarà que Espanya s'encamina a un escenari inèdit fins ara: la repetició d'unes eleccions per la impossibilitat d'investir un president. El rei Felip VI conclourà aquest dimarts la tercera i última ronda de consultes amb els lídersdels partits polítics per explorar si hi ha marge per a un acord que eviti la convocatòria d'uns nous comicis. Quedaran convocats el proper 2 de maig si no hi ha un candidat investit.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com en les anteriors rondes, el cap d'Estat rep els partits de menor a major representació parlamentària, de manera que l'últim en passar per la Zarzuela és el líder del PP i president en funcions, Mariano Rajoy, que està citat a les 17.30h. Abans, hi hauran passat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez (16.30h), el líder de Podem, Pablo Iglesias (13h), el president de Ciutadans, Albert Rivera (12h), el representant d'En Comú Podem, Xavier Domènech (11h) i el portaveu de Compromís, Joan Baldoví (10h).

Cargando
No hay anuncios

En les primeres audiències, ahir dilluns, el monarca va donar per fet el desacord i la nova convocatòria d'eleccions. Davant d'aquest escenari, el rei va demanar als partits que estalviïn en les despeses de la campanya i que "no cansin" els ciutadans, segons van revelar els líders dels partits minoritaris del Congrés, que van ser els primers en reunir-se amb Felip VI.

Els missatges a última hora

PP: Una crida a la "sensatesa"

Cargando
No hay anuncios

La vicepresidenta del govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha fet una última crida a la "sensatesa política" per arribar a un pacte que eviti eleccions -el PP aposta per una gran coalició amb el PSOE i C's-. Davant la reiterada negativa dels socialistes a un acord amb el PP, Santamaría ha carregat contra el PSOE, a qui ha acusat de ser el responsable del desacord. "Cadascú haurà d'assumir la seva responsabilitat", ha advertit.

Compromís: Una proposta "de mínims" en temps de descompte

Cargando
No hay anuncios

Compromís ha enviat aquest dimarts als partits d'esquerres una proposta "d'última hora" per intentar la formació de govern, basat en l'anomenat "acord del Botànic" firmat a València entre Compromís, Podem i PSOE. En declaracions a la SER, el portaveu valencià, Joan Baldoví, ha concretat que és una "proposta de mínims", amb només 30 punts, que això sí, permetrien un acord entre PSOE, Podem, IU i les confluències En Comú i En Marea per a un govern "plural i de canvi". Entre els 30 punts hi ha mesures per a la regeneració democràtica, la lluita contra la corrupció, un nou model de finançament i l'aposta per un model territorial federal.

Llegeix la proposta de CompromísEn Comú Podem: Valora l'esforç però veu difícil l'acord

Cargando
No hay anuncios

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha afirmat que valora l'esforç de Compromís per proposar un acord d'última hora que permeti formar un govern d'esquerres però creu que aquestes alçades "està gairebé tot dit". En declaracions a la SER, Domènech ha dit que no tenia constància d'aquesta iniciativa.

A més, ha culpat la falta d'acord al PSOE, per haver-se obstinat en el seu pacte amb Ciutadans en lloc d'optar per buscar l'entesa amb els partits d'esquerres. "Quan un se salta els seus propis principis és per un bé major, però aquesta vegada no hi havia un bé major", ha argumentat.

Cargando
No hay anuncios

Quins són els escenaris?

Sense acord

Cargando
No hay anuncios

Si, com sembla, la ronda acaba sense un candidat a president, serà la casa reial qui informi del desacord, com ja va passar el passat 22 de gener, quan Mariano Rajoyva refusar l'oferta del rei de sotmetre's a un ple d'investidura. Tot apunta que les Corts quedaran dissoltes a les 00.00h del 3 de maig, dia en què el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publicarà el decret de convocatòria d'eleccions, previstes pel 26 de juny.

Acord a última hora

Cargando
No hay anuncios

En canvi, si de les converses amb el rei en sortís, contra tot pronòstic, un candidat amb garanties d'èxit, correspondria al president del Congrés, Patxi López, anunciar-ho. Això ja va passar quan Pedro Sánchez va sotmetre's als plens (fallits) d'investidura.

Quin és el paper del rei?

En cas que no hi hagi acord, serà el rei i no el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, qui dissolgui les Corts i convoquin formalment els comicis, amb el vistiplau del president del Congrés. Així ho preveu l'article 99.5 de la Constitució, que mai fins ara s'ha aplicat.Per això, Felip VI convocarà a última hora del dimarts el president del Congrés, a qui comunicarà el resultat de les consultes i amb qui, si es dóna el cas, prepararà el decret de convocatòria d'eleccions.

Cargando
No hay anuncios

Si això passa, serà la primera vegada des del 1978 que el cap d'Estat convoca les eleccions. Fins ara, sempre les ha convocat el cap del govern espanyol, aplicant l'article 115.1 de la Constitució.