En directe
La nova legislatura
Act. fa 24 min

Les joventuts d'ERC decidiran pel seu compte el vot de la seva diputada, que és clau

Illa president o repetició electoral: segueix tota l'actualitat relacionada amb la votació de la militància republicana

Societat Civil Catalana demana que es repeteixin les eleccions

L'entitat espanyolista Societat Civil Catalana (SCC) creu que el més adequat davant el preacord entre ERC i el PSC és que la ciutadania sigui convocada de nou a les urnes per "votar amb coneixement de causa" per impedir que acords "perniciosos" tirin endavant. SCC, a més, considera que els acords a què han arribat en matèria de finançament les dues formacions són "inexecutables i inconstitucionals" i que causen un "dany irreparable" a l'estat de les autonomies. Pel que fa a la política lingüística acordada, l'entitat critica que "s'imposa l'ús social del català", i que la convenció nacional per resoldre el conflicte polític "marcarà el camí cap al referèndum".

El Jovent Republicà decidirà en un consell nacional el vot de la seva diputada

El Jovent Republicà decidirà en un consell nacional el vot de la seva diputada, Mar Besses, en la investidura de Salvador Illa, segons ha avançat Nació Digital i ha confirmat l'ARA. Aquest consell nacional serà després de la consulta que ERC celebra aquest divendres, però encara no té data, tot i que hauria de ser abans d'una eventual investidura del líder socialista. El vot de la diputada és clau perquè Salvador Illa sigui president en cas que el resultat de la consulta a les bases republicanes sigui un a l'acord.

El PSOE extremeny demana una reunió de tots els líders territorials socialistes sobre finançament

El preacord PSC-ERC ha generat reticències i oposició en algunes federacions del PSOE. Entre les que s'han mostrat crítiques hi ha la d'Extremadura. El seu secretari general, Miguel Ángel Gallardo, ha demanat a Pedro Sánchez que reuneixi tots els líders territorials socialistes per dialogar i definir una posició comuna sobre el sistema de finançament autonòmic. La convocatòria del consell de política federal del PSOE, ha dit Gallardo en roda de premsa, propiciarà "l'espai adequat per parlar amb honestedat i lleialtat" d'una qüestió "tan transcendent" per al conjunt d'Espanya.

El líder del PSOE extremeny ha explicat que encara no té cap document oficial sobre l'abast de la reforma fiscal, però ha defensat que "la clau de la caixa l'ha de tenir sempre l'Estat". "Nosaltres estarem radicalment en contra de qualsevol sistema de finançament que impliqui desigualtat entre els espanyols", ha insistit.

El Col·lectiu 1 d'Octubre, el corrent intern crític d'ERC, crida a votar 'no' a la consulta d'aquest divendres

El Col·lectiu 1 d'Octubre, el corrent intern crític d'ERC, ha fet una crida a votar no a la consulta d'aquest divendres. En un comunicat, el corrent crític d'ERC demana votar "amb el cap" i exposa un llistat de raons, entre les quals que l'estat espanyol no compleix "mai" els seus compromisos, o que un cop Illa sigui investit, presidirà "sí o sí" durant quatre anys la Generalitat i no hi haurà "cap mecanisme per destituir-lo".

Cap on es decanta la militància d'ERC? I Junqueras, què votarà?

Després d'una executiva maratoniana, Esquerra va presentar dilluns el preacord amb el PSC per investir Salvador Illa, que passa, principalment, per canviar el model de finançament i que s'acosti al concert econòmic. Aquesta és la cronologia dels principals moviments que hi ha hagut aquesta setmana:

Aragonès defensa el pacte amb el PSC i avisa: "Si el validem, caldrà seguir exercint la força política per a la seva implementació, com hem fet amb l'amnistia"

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha explicitat el seu al pacte amb el PSC per investir Salvador Illa. De fet, Aragonès ja va ser a la roda de premsa en què la portaveu d'Esquerra, Raquel Sans, va anunciar l'acord. El també coordinador nacional dels republicans ha defensat el "salt endavant sense precedents cap a la sobirania fiscal" que suposa el pacte, a més de "garantir el compromís" amb el català i la resolució del conflicte polític. Davant dels dubtes que expressen els partidaris del no al fet que els socialistes compleixin l'acord, Aragonès avisa: "Si el validem, caldrà seguir exercint la força política per a la seva implementació, com hem fet amb l'amnistia".

La militància d'Esquerra decideix aquest divendres si investeix Illa

Queden menys de 24 hores perquè Esquerra posi en marxa la consulta en què la seva militància ha de decidir si valida o no el preacord amb el PSC per fer president Salvador Illa. En les últimes hores, la majoria de càrrecs dirigents del partit han defensat l'acord, que passa principalment per una reforma del model de finançament que s'acosti al concert econòmic. En les assemblees territorials que el partit va fer dimarts, però, van aflorar també veus en contra perquè consideren que no hi ha prou garanties que els socialistes materialitzin el pacte. Seguirem aquí en directe tots els moviments i reaccions a la consulta. Comencem!