"No hi havia res preparat a partir del 2017": el cara a cara més tens Junqueras-Godàs
El candidat de Nova Esquerra Nacional retreu a l'expresident republicà que la directora del 112 sigui d'Esquerra i li doni suport
BarcelonaÚltim cara a cara entre Oriol Junqueras (Militància Decidim) i Xavier Godàs (Nova Esquerra Nacional). Si en els dos debats d'aquest dijous va costar que afloressin les diferències entre l'un i l'altre, en el d'aquest divendres s'han fet visibles només començar. De fet, la tensió entre els dos candidats s'ha notat durant tota la mitja hora que ha durat el debat. La gestió del 2017 i la posterior repressió han centrat la primera i principal topada entre els dos candidats a presidir ERC. Mentre Godàs ha retret a Junqueras que després del 2017 l'independentisme no tingués "res preparat a partir del 2017" per materialitzar l'1-O, l'expresident republicà li ha replicat que la Hisenda catalana, que depenia de la seva conselleria, estava a punt: "És una manca de respecte per a l'audiència dir que no hi havia res preparat".
Tot i la seguretat que ha mostrat aquest divendres Junqueras, en les intervencions telefòniques de la Guàrdia Civil poques setmanes abans de l'1-O es va captar una conversa entre el llavors secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, i un assessor de Junqueras comentant que la independència "era del tot inviable" perquè encara faltaven "moltes coses necessàries". En aquella conversa, de la qual fins i tot es va arribar a filtrar un àudio, Salvadó comentava que era millor no informar el president Puigdemont perquè no pogués acusar ERC d'impedir que es declarés la independència. De fet, Godàs ha recordat al seu adversari que en el llibre Tornarem a vèncer (Ara Llibres), signat conjuntament amb Marta Rovira, Junqueras reconeixia que, "vistos amb perspectiva, aquells plans haurien permès aguantar uns quants dies, res més", i que eren "plans dibuixats per a un escenari de resistència però no hi havia acord polític per tirar-los endavant".
Junqueras ha recordat que ell va passar gairebé quatre anys a la presó per l'organització del referèndum i ha acusat Godàs de no parlar amb "respecte" sobre aquesta qüestió i d'utilitzar un "to condescendent". Un extrem que el candidat de Nova Esquerra Nacional ha negat. "Màxim reconeixement", li ha contestat Godàs, que ha defensat treballar per aplicar de forma completa la llei d'amnistia i que ERC "blindi tothom que ha estat represaliat". Ara bé, Godàs també ha apostat per superar el cicle del 2017 per fer reflotar ERC: "La repressió no pot ser sempre l'excusa introduïda emocionalment per no evolucionar com a partit". "No és una excusa, és una evidència", li ha replicat Junqueras, que ha demanat recuperar "l'esperit" de l'1-O i el 3-O per fer créixer el partit. Poca estona després, l'exconsellera Dolors Bassa, que també va estar a la presó, ha sortit en defensa de Godàs: "Ara no toca ni compassió, ni victimisme, ni bonisme personal autoreferenciat".
La directora del 112
Que el to del debat d'aquest matí ha estat diferent dels dos de dijous s'ha constatat també quan els candidats s'han enganxat amb el compliment dels pactes amb els socialistes. Junqueras tampoc ha revelat què va votar en la investidura de Salvador Illa, però ha afirmat: "Jo no vaig tenir cap pressa per arribar a un acord d'investidura tres setmanes abans que s'esgotés el termini", en un dard cap a la direcció de Marta Rovira –la secretària general dona suport a Nova Esquerra Nacional.
En aquest punt, Junqueras ha introduït una crítica nova a Godàs: ha acusat la seva candidatura de no haver censurat el nomenament de Josep Lluís Trapero com a director general dels Mossos d'Esquadra. Godàs s'hi ha tornat posant sobre la taula els alts càrrecs d'ERC que encara queden al govern de Salvador Illa malgrat la instrucció del partit que pleguessin i ha posat el focus en un en particular: la directora del 112, Irene Fornós. "Davant la problemàtica del 112 i davant la posició que ha adoptat el grup parlamentari d'ERC, com gestionarà que la seva directora sigui militant d'ERC i li doni suport a vostè?"
Abans d'acabar el cara a cara, els dos candidats s'han tornat a enganxar pels cartells contra l'Alzheimer. Tots dos han reclamat arribar fins al final de la qüestió, però Godàs ha qüestionat que Junqueras no estigués al corrent de res si era president del partit: "No entenc com no vas poder aturar tot això". El candidat de Militància Decidim li ha replicat rescatant un altre cop el grup de Telegram Pa amb tomàquet, on "es prenien decisions polítiques i comunicatives al marge de la presidència del partit".
D'aquí 24 hores tindrà lloc la segona volta de les eleccions internes dels republicans, després que en el primer round de la batalla, el 30 de novembre, Junqueras guanyés sense arribar al 50% dels vots. Un resultat que va constatar la profunda divisió interna que pateix el partit i que aquest divendres Junqueras i Godàs han confirmat en el cara a cara més tens dels tres que han protagonitzat. En paral·lel, Junqueras ha presentat públicament la seva última proposta abans de la votació d'aquest dissabte i que passa per crear una comissió de seguiment per avaluar cada sis mesos l'acord d'investidura de Pedro Sánchez i el de Salvador Illa. L'organisme actuaria en paral·lel a les comissions ja creades per fer complir l'acord amb els socialistes i estaria formada pels presidents dels grups parlamentaris del Parlament, el Congrés i el Senat, així com també d'altres parlamentaris com Ester Capella, Joan Ignasi Elena o Laura Castel, i els membres que designin les altres candidatures.