La UGT demanarà l'indult per a Dolors Bassa: "Tenim el deure moral de fer-ho"

Illa es mostra contrari a aquesta eina: "No ho veig. Les sentència i les lleis s'han de complir"

El secretari general de la UGT, Camil Ros
Ara
09/01/2020
4 min

BarcelonaEl secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, ha anunciat que el sindicat demanarà l'indult per a l'exconsellera Dolors Bassa, condemnada a 12 anys de presó pel judici de l'1-O: "Tenim el deure moral de demanar l'indult de la Dolors. I no com a rendició. És una persona molt compromesa i ens l'estimem molt". Bassa va ser secretària general de l'organització a les comarques gironines entre el 2008 i el 2015 i actualment n'és afiliada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ros, que ha explicat que encara no saben "com i quan" faran la petició de l'indult per a l'exconsellera de Treball de la Generalitat, s'ha mostrat partidari d'establir solucions personals com aquesta mentre es busca la manera de trobar una solució política general al conflicte. "Ella va dir que no el demanaria [l'indult] perquè no s'ha de penedir de res però que si algú el demanava tampoc diria que no", ha assegurat.

La petició d'indult que preveu fer UGT ha rebut el suport de l'altre sindicat majoritari, Comissions Obreres (CCOO). Així, el secretari general de l'organització, Javier Pacheco, ha assegurat que "per suposat" que el seu sindicat donaria suport a la petició d'indult per a Dolors Bassa. En la roda de premsa de balanç del 2019, Pacheco ha recordat el desacord de CCOO amb la sentència del Suprem per sedició i de la "utilització abusiva" de la presó provisional. "Qualsevol forma jurídica que pugui donar la llibertat a gent que al nostre parer està empresonada de manera injusta seria adient per contribuir no només a la situació personal de les persones que ho pateixen sinó també a l'estabilitat política per donar recorregut i distensió suficient a un procés de negociació que ara han obert", ha assenyalat el dirigent sindical, en referència a l'acord d'investidura.

La negativa de Dolors Bassa de demanar un indult és la que també han mantingut la resta de líders independentistes que estan empresonats sobre aquesta qüestió. Sense anar més lluny, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per exemple, va tornar a renunciar-hi abans de conèixer la sentència en una entrevista a Catalunya Ràdio i, de fet, l'entitat ha assegurat que no demanarà un indult per a Cuixart.

Illa es mostra contrari a l'indult

Mentre Camil Ros explicava que demanarien l'indult per a Dolors Bassa, el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, s'hi mostrava contrari. "No ho veig. Les sentències i les llei s'han de complir", ha assegurat Illa en una entrevista a RAC1. De fet, el dirigent dels socialistes catalans també ha tancat la porta a una llei d'amnistia i ha assegurat que no se n'ha parlat a la taula de negociació amb ERC. "Tothom té dret a fer els seus plantejaments polítics, però no ens hi trobaran", ha dit. De tota manera, no ha especificat si s'abordarà aquesta qüestió a la taula de diàleg entre governs.

Una taula de diàleg on el PSC tornarà a tancar la porta a acceptar un referèndum d'autodeterminació, que ERC preveu plantejar. "No és procedent una consulta sobre la independència", ha afirmat Illa. En aquest sentit, però, s'ha mostrat partidari d'una reforma de l'Estatut, tal com ha defensat el PSC en els últims mesos. "Ens sembla que la via mes òptima és reformar l'Estatut. És el nostre plantejament polític [...]. Hem de calibrar que el que acordem tingui el suport majoritari de la ciutadania de Catalunya", ha afirmat. A més, Illa també ha assegurat que la consulta sobre l'acord a què arribin els dos governs a la mesa de diàleg ha de "respectar l'ordenament jurídic".

D'altra banda, Illa també ha defensat que el Tribunal Suprem permeti que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, prengui possessió com a eurodiputat perquè assegura que és el que ha dictat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). "Crec que s'ha de complir la sentència del TJUE i crec que el Suprem ha de permetre que Oriol Junqueras prengui possessió de la seva acta com a eurodiputat, que és el que dicta el TJUE, i té a veure com fa compatible això amb una sentència que és ferma i que ell va dictar", ha dit, i també ha destacat que les decisions del TJUE "són vinculants", de manera que "no li entra al cap" la possibilitat que el Suprem, que va ser qui va plantejar la qüestió prejudicial sobre Junqueras, no en faci cas.

Els comuns, partidaris d'abordar aquesta qüestió a la taula de diàleg

A diferència d'Illa, aquesta mateixa setmana el portaveu d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, i també la líder de Catalunya en Comú i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es van mostrar partidaris d'aquest mecanisme per alliberar els presos. Asens, a més, va apostar perquè el nou govern espanyol abordés l'indult per als presos polítics. "Quan es constitueixi el govern serà el moment de començar a treballar en aquests escenaris", va contestar Asens sobre els indults per als presos en una entrevista al digital Sentit Crític. El diputat dels comuns a la cambra baixa va aclarir que "primer hauria de quedar clar si els presos el voldrien o no, tot i que no caldria que ho demanessin perquè algú altre ho podria fer per ells igualment".

El portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, també va dir que abordar l'indult als presos podria suposar una "sortida interessant", tot i que va precisar que es tracta de la seva opinió personal i no la de l'executiu basc, format pel PNB i el PSE.

stats