La ponent de l'informe sobre drets humans a la UE denuncia que s'ha censurat la referència als presos polítics
L'eurodiputat socialista responsable argumenta que "pot ser desmentida amb arguments polítics"
Brussel·lesEl Comitè de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes d'Interior (LIBE) de l'Eurocambra va aprovar al setmana passada un informe sobre la situació dels drets fonamentals a la Unió Europea que en clau catalana i espanyola ha portat cua. La ponent de l'informe és l'eurodiputada irlandesa de l'Esquerra Unitària Clare Daly, que en la seva part d'exposició personal denunciava "l'empresonament de parlamentaris, alguns amb sentències superiors a 10 anys, per haver permès que tingués lloc un plebiscit democràtic". Ara, però, a petició de partits com el PP i Cs, el president del comitè, el socialista Juan Fernando López Aguilar, ha retirat la referència de l'informe que el plenari ha de votar dimecres.
Daly ha denunciat la supressió d'aquesta referència en el debat sobre l'informe d'aquest dimarts a l'Eurocambra, en una intervenció on ha parlat en català. L'eurodiputada irlandesa ha dit que eliminar la referència és "un bon exemple" del que passa a Espanya amb la llibertat d'expressió, i ha etzibat: "Els grans grups no podien suportar la veritat, així que després del vot del comitè, nou mesos després que es publiqués aquesta referència, aquesta declaració que mai va ser votada ha sigut prohibida".
Durant el debat, però, López Aguilar ha negat que hi hagi censura i ha defensat la decisió d'eliminar la referència perquè considera que "és inconsistent amb el contingut de la resolució". L'eurodiputat socialista ha explicat que el president del comitè "ha de cancel·lar-la si ho sol·liciten els ponents que van treballar en la resolució i sumen els vots de la majoria". López Aguilar ha valorat que l'exposició de motius de Daly "inclou una referència a una situació que no només és objecte de polèmica política, sinó que pot ser desmentida amb arguments polítics".
En canvi, els eurodiputats independentistes catalans ho han interpretat com una mostra més de "censura" i vulneracions de drets fonamentals a l'estat espanyol. Així ho ha denunciat l'eurodiputada d'ERC Diana Riba, ponent a l'ombra del text, en una intervenció en què ha lamentat que "precisament en un informe sobre drets fonamentals haguem de condemnar un acte de censura i un exercici de cinisme com aquest dins el Parlament Europeu". A més, tant Riba com Daly han recordat que l'informe no inclou noms de països de la Unió Europea: "Al cap i a la fi potser és cert que no cal mencionar cap estat, ells sols s'assenyalen", ha dit Riba.
Per la seva banda, l'eurodiputat de Junts Toni Comín també ha denuncia la "censura": "Què pretenen, amagar la veritat? ¿Passar-nos tot el dia exigint a Hongria i Polònia que es comportin com a veritables estats de dret però en canvi donem carta blanca a Espanya per atropellar els drets polítics i civils més fonamentals?"
A més, en un altre debat sobre les eleccions europees l'expresident català i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, ha recordat que Oriol Junqueras líder d'ERC escollit eurodiputat, continua a la presó, reclamant que les normes de les eleccions europees no depenguin dels estats membres de la UE: