Onze detinguts pel presumpte cas de contractacions irregulars a l'Ajuntament de Cornellà
La causa neix del cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat
BarcelonaLa Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional (UDEF) ha detingut onze persones aquest dilluns relacionades amb l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat i la seu del Consell Esportiu del Baix Llobregat en relació amb un presumpte cas de contractació irregular i adjudicacions dubtoses. Es tracta d'una causa derivada del cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet, la que esquitxa l'alcaldessa d'aquest municipi, Núria Marín, i l'exsecretari del consistori i exgerent del Consell Esportiu del Baix Llobregat, Gerard Figueras, entre altres. Entre els detinguts d'aquest dilluns hi ha l'actual tinent d'alcalde i regidor d'Economia de Cornellà, Sergio Fernández, i un exregidor d'Esports. A més, també hi hauria el cap de l'àrea d'Esports del consistori i exgerent del Consell Esportiu del Baix Llobregat, Salvador Valls, així com càrrecs tècnics, segons han informat fonts coneixedores a l'ARA.
Dels detinguts, només quatre passaran a disposició judicial, mentre que la resta quedaran a l'espera que se'ls citi, com ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El jutjat d'instrucció número 4 de Cornellà ha ordenat les detencions i també els escorcolls tant del consistori com de la regidoria d'Esports –que és en un altre edifici– i també de la seu del Consell Esportiu del Baix Llobregat, situat a Sant Feliu de Llobregat. Han començat a primera hora del matí i s'han allargat fins a la tarda.
La investigació està oberta pels delictes de prevaricació, malversació de diners públics i frau a l'administració. Va ser la jutge de l'Hospitalet de Llobregat qui va traspassar al jutjat d'instrucció número 4 de Cornellà la part de la presumpta contractació irregular que afectava el consistori d'aquest municipi i del Consell Esportiu del Baix Llobregat. De moment, precisen fonts judicials, aquesta part de la investigació es troba sota secret de sumari.
En un comunicat, l'Ajuntament de Cornellà ha expressat la voluntat de "col·laboració" amb les autoritats judicials. Ha explicat que la UDEF ha requerit documentació relacionada amb la contractació del servei d’arbitratge esportiu al Consell Esportiu de l'Hospitalet, i ha analitzat els expedients administratius i dispositius informàtics de la regidoria d'Esports. Tal com detalla Efe, en concret la investigació se centra en una línia de crèdit i un aval que el consistori, governat pel socialista Antoni Balmón, va formalitzar el 2018 amb l'ens esportiu: havia de servir per contractar àrbitres per a un campionat esportiu escolar. Amb tot, el jutge investiga si una de les actes de la junta directiva del Consell Esportiu per formalitzar els apoderaments necessaris per constituir aquest aval era falsa, i intenta esbrinar, a més, si el servei estava inflat de preu. L'Ajuntament assegura que els contractes "es van tramitar i aprovar d’acord amb el procediment legal establert".
En paral·lel, el consistori ha assenyalat que ja va lliurar a les autoritats judicials els expedients de contractació que són objecte d'investigació l'octubre del 2020 per ordre judicial, dins la mateixa causa. També Salvador Illa, líder del PSC –el partit que governa a Cornellà–, s'ha pronunciat sobre la qüestió en roda de premsa. Ha garantit la "màxima col·laboració amb les autoritats judicials": "Crec que les coses s'han fet correctament, però si no ha estat així volem ser els primers a col·laborar perquè es descobreixi què ha passat, així com per corregir el que calgui corregir", ha dit en roda de premsa des de Banyoles (Pla de l'Estany). Qui encara no s'hi ha pronunciat públicament és l'alcalde de Cornellà.
Malversació
El cas del Consell Esportiu investiga si es va ocultar que una part dels recursos de l’entitat –finançada amb subvencions públiques i quotes de famílies de l’Hospitalet– es van destinar a pagaments suposadament aliens al foment de l’esport juvenil, com esmorzars no justificats, consumicions en bars de copes, llibres per a ús personal i retribucions a càrrecs i voluntaris per les quals no es tributava.
De fet, l'alcaldessa Marín ja ha declarat pel cas del Consell Esportiu i, segons fonts judicials, va afirmar que va encarregar immediatament que es contractés una auditoria de l'entitat. Tanmateix, diverses declaracions de càrrecs que treballaven al consell i que tenien la funció de supervisar els comptes van admetre davant el jutge que no ho feien.