Política20/03/2018

La companya de Jordi Cuixart denuncia a l'ONU la vulneració dels drets dels infants amb els empresonaments

Una advocada internacional alerta que els presos polítics a l'Estat són un "precedent perillós"

Núria Orriols
i Núria Orriols

Ginebra"Jo i el meu nen d'11 mesos hem viatjat 22 cops perquè pugui veure el seu pare, sovint només darrere un vidre per 40 minuts, amb contacte físic només permès una vegada al mes. Hem recorregut ja 30.000 quilòmetres".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El testimoni de Txell Bonet, companya de Jordi Cuixart, s'ha fet escoltar aquesta setmana a les Nacions Unides. Ahir, dilluns, va ser l'esposa del conseller d'Interior Joaquim Forn, Laura Masvidal, qui va relatar la seva experiència en una conferència organitzada per l'Institut de Drets Humans de Catalunya amb la presència de l'expert independent de la ONU Alfred de Zayas; i aquest dimarts ha estat el torn de Txell Bonet, companya de Jordi Cuixart, empresonat a Soto del Real des del 16 d'octubre.

Cargando
No hay anuncios

Bonet ha apel·lat al dret dels infants per manifestar la "injustícia" amb què es troba Cuixart. Ha recordat que les Nacions Unides han reconegut la primacia del dret dels infants a tenir una família i que la presó preventiva ha de ser la darrera opció a prendre per un investigat. "La presó té efectes físics i emocionals per als infants, i els impedeix créixer en un ambient familiar real, un dret bàsic, especialment en el cas dels nens menors de 5 anys", ha expressat.

També ho ha fet la consellera Meritxell Serret, exiliada des de finals d'octubre a Brussel·les, que ha posat en evidència la seva llibertat de moviments a Ginebra mentre els seus companys de Govern –Joaquim Forn i Oriol Junqueras– i els líders civils Jordi Sànchez i Cuixart segueixen empresonats a Madrid.

Cargando
No hay anuncios

"Sóc a Bèlgica perquè si sigués a Espanya segurament seria a la presó", ha constatat, després de dir que aquest dimarts la Fiscalia ha demanat limitar-los el passaport. Ara bé, ha recordat que el Tribunal Suprem va decidir retirar l'ordre de detenció contra ella i la resta de consellers i el president exiliat perquè tenien la certesa que el jutge de Bèlgica no els concediria l'extradició.

Els presos, un "precedent perillós"

D'altra banda, en aquesta conferència també hi ha intervingut l'advocada internacional Rachel Lindon, que és membre de l'equip jurídic que assessora el president, Carles Puigdemont. Ha afirmat que Espanya "tanca els opositors polítics i rebutja alliberar-los fins que renuncien a les seves idees polítiques".

Cargando
No hay anuncios

"Espanya ha d'alliberar aquests homes, les accions del govern espanyol en aquest cas són un precedent perillós pel dret a la manifestació pacífica a la resta del món", ha assegurat l'advocada.

Lindon també ha lamentat el "silenci absolut" de la UE davant de la situació catalana i ha dit que acudir a l'ONU és l'única opció perquè el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans pot allargar-se durant molts anys.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, l'europarlamentària Lynn Boylan, que és membre de la plataforma pel diàleg amb Catalunya, ha denunciat la "sistemàtica obstrucció" de l'Estat al dret a decidir dels catalans a debatre el seu futur.

A més, no només ha carregat contra l'ús "desproporcionat" de la força per part del govern espanyol el dia 1 d'octubre, sinó que també ha assegurat que s'han vulnerat els drets de llibertat d'expressió i reunió abans, posant d'exemple el tancament de webs i la censura de cartells relacionats amb la consulta.