Llarena envia Turull, Forcadell, Romeva, Rull i Bassa a la presó
Els homes tornaran a Estremera, les dones a Alcalá Meco
MadridPablo Llarena torna a condicionar la investidura a Catalunya. Jordi Turull no podrà presentar-se, en persona, a la segona votació al Parlament programada per demà dissabte per ser investit per majoria simple. El jutge instructor del Tribunal Suprem ha fet cas a la petició de la fiscalia i ha decretat presó incondicional -d'on va sortir el 4 de desembre- per al diputat de Junts per Catalunya i encara candidat a la investidura. Fa el mateix amb Josep Rull, que va ser company de cel·la seu a Estremera, i amb el conseller d'Exteriors i diputat d'ERC Raül Romeva, així com amb l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i la consellera de Treball, Dolors Bassa. Tots ells, menys l'exlíder de l'ANC, havien pagat una fiança de 100.000 euros per sortir en llibertat provisional -Forcadell va dipositar 150.000 euros-. Ara Llarena els envia de forma incondicional a la presó després d'encausar-los per rebel·lió, el mateix que ha fet amb vuit líders independentistes més, entre els quals Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. La llista de presos polítics es més que duplica: Turull, Rull i Romeva tornaran a Estremera, i Forcadell i Bassa ingressaran a Alcalà Meco, segons ha confirmat Institucions Penitenciàries.
Els cinc encausats, més la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que avui no ha comparegut al Tribunal Suprem i ha anunciat que marxava a l'exili, estaven citats aquest matí davant del jutge. Llarena ha celebrat una vista breu conjunta de poc més de dues hores per revisar les mesures cautelars i els ha tornat a citar a les 17.00 h per comunicar-los la decisió sobre si els deixava en llibertat o no. Els cinc líders independentistes han sortit a dinar a prop del Suprem perseguits per una munió de periodistes per poder estar un últim moment amb les seves famílies. La tornada de Turull ha sigut molt emotiva.
Ara, Llarena irromp per enèsim cop en la formació de Govern a Catalunya, però a un altre nivell: posant el candidat a la presidència de la Generalitat a la presó. El ple d'investidura previst per demà segueix convocat, però fonts parlamentàries asseguren que no es pot celebrar amb Turull a la presó. El mateix han advertit fonts de la Moncloa.
El jutge del Suprem accepta així la petició de la fiscalia: considera que hi ha risc de fuga i de reiteració delictiva dels encausats derivada de "la greu punició a la qual s'enfronten pel delicte de rebel·lió -fins a 30 anys de presó-. Per a Llarena, és vital el fet que ja hi hagi sobre la taula una interlocutòria de processament. Assenyala en l'ordre a presó que, quan va decidir deixar-los en llibertat provisional només tenia "sospites", però que, amb el text sobre la taula, avui té "indicis racionals i ferms de la possible perpetració d'uns fets que presenten una determinada consideració delictiva i de la participació que en tots els processats han pogut tenir".
Sobre el ple d'investidura, en l'última interlocutòria Llarena torna a assegurar que la llei l'empara per negar el dret a Jordi Turull a assistir al ple d'investidura previst per demà. De fet, fa servir els mateixos arguments que va utilitzar per negar el permís extraordinari a Jordi Sànchez a sortir de la presó. A més, recorda a Carme Forcadell i Dolors Bassa que deixar l'acta no els allunya del risc de reiteració delictiva ni del risc de fuga. Recorda que tant l'expresidenta del Parlament com la consellera de Treball "han compartit la determinació d'aconseguir la independència d'una part del territori nacional".
Deixar l'escó no serveix per a res
A més, igual que el ministeri públic, defensa que no s'han de fer distincions entre els encausats i que deixar l'escó no és motiu suficient per evitar l'ingrés a presó provisional -Forcadell, Bassa i Rovira van tornar ahir dijous l'acta de diputades-. A més, considera que el risc de fuga s'ha vist agreujat per la marxa a l'exili de Marta Rovira. Pel que fa a la reiteració delictiva, branda l'argument de la sala d'apel·lacions del Suprem, que en la resolució difosa ahir sobre el conseller Joaquim Forn li nega la llibertat provisional malgrat haver deixat l'escó.
Llarena ja alertava del risc de fuga
De fet, en la interlocutòria de processament als 25 polítics i líders de la societat civil independentista Llarena ja avisava del risc de fuga de tots els encausats. En el seu escrit, el magistrat del Suprem recorda que els acusats, que seran jutjats per rebel·lió, s'enfronten a penes de presó tan grans que podrien tenir la "temptació de fugir" i més ara que el judici està tan a prop. A més, Llarena apuntava que la investigació ha deixat clar "el menyspreu" dels encausats a les ordres i decisions judicials, que s'han desatès "sistemàticament" durant els últims anys, informen Montse Riart i Pau Esparch.
En l'escrit de processament, Llarena insisteix que tots ells formen part "d'un ampli col·lectiu que es solidaritza" amb la seva causa i que compta amb "estructures organitzatives, assessorament legal especialitzat, rellevants recursos econòmics i protecció internacional" per defensar els seus plantejaments. Per últim, recorda que tots els investigats exiliats comparteixen els objectius dels processats que són a la presó -Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn- i no han tingut cap problema a l'hora de posar traves a la justícia espanyola "buscant refugi a tercers països", amb un important "suport econòmic i logístic" i no entregant-se al Suprem.
"Hi ha la possibilitat, en les circumstàncies processals que ara s'inicien", que els acusats "puguin plantejar-se amagar-se o fugir", conclou Llarena.
Denega la petició de llibertat a Cuixart
El magistrat del Suprem també ha aprofitat la interlocutòria de processament per denegar la llibertat al president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Llarena ho argumenta amb el risc imminent de fugida, que entén que tenen tots els processats, "donada la gravetat" del delicte de rebel·lió que li atribueix. També justifica la denegació de la petició de llibertat de Cuixart, que és preventivament a la presó de Soto del Real des del 16 d'octubre, per la proximitat del judici.