Política18/09/2017

Turull crida a ser a primera hora als col·legis electorals el dia 1-O i situa la participació com a "fonamental"

El conseller de Presidència, Vergés i Nuet participen al debat de l'ARA sobre el referèndum

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaLa diputada de Junts pel Sí Alba Vergés; el conseller de Presidència, Jordi Turull, i el secretari tercer de la mesa de la cambra i diputat de Catalunya Sí que es Pot, Joan Josep Nuet. Aquests han estat els participants del debat organitzat per l'ARA i moderat pel periodista Antoni Bassas al voltant del referèndum de l'1 d'octubre. De la discussió n'ha sorgit una conclusió clara: l'estat espanyol està aplicant un "estat d'excepció encobert" i atemptant contra drets com la "llibertat d'expressió i de reunió" amb les últimes actuacions de la fiscalia i la Guàrdia Civil.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Som davant un estat d'excepció cada vegada més descarat", ha sentenciat el conseller de Presidència, enumerant les accions que en els darrers dies ha portat a terme l'Estat: requisar material per al referèndum, identificar gent per repartir fullets, prohibir propaganda electoral o interceptar revistes. Per a Vergés, les institucions estatals estan actuant amb "total impunitat". "Estem veient unes actituds de fa trenta anys enrere", ha asseverat en al·lusió a la censura del franquisme.

Cargando
No hay anuncios

Per combatre això, els tres ponents han cridat la ciutadania a anar a votar l'1 d'octubre i a mantenir l'actitud actual davant la Guàrdia Civil. Turull fins i tot ha aconsellat ser a primera hora l'1 d'octubre als col·legis electorals: "Aquell dia el món ens mirarà". Per al conseller de Presidència una imatge potent el dia del referèndum serien les cues per votar, tal com va passar el 9 de novembre del 2014, i com a fotografia que pot donar la volta al món. És per això que Turull ha situat la participació com a "fonamental", també de cara als suports internacionals després del dia 1. Nuet ha fet la mateixa crida i ha qualificat de "clau" el nombre de gent que acudeixi a votar. "Aquest país vol votar, i malgrat les amenaces hi ha un gruix molt gran que vol votar", ha afirmat, al seu torn, el conseller de Presidència.

El públic s'ha referit en diverses preguntes a les accions que es poden fer per evitar que la Guàrdia Civil s'emporti les urnes el dia 1: Turull ha defugit respondre de forma concreta i només ha dit que la "democràcia requereix gent". Aquest dilluns, la CUP ja ha cridat a mobilitzar-se també ben d'hora el dia 1 i defensar, si cal, les urnes davant la requisa de la policia.

Cargando
No hay anuncios

Els que no vagin a votar seran "comptats" com si fossin del PP

El diputat de Catalunya Sí que es Pot ha avisat que els que no vagin a votar l'1 d'octubre seran comptats com si fossin del PP. "Per això és important anar a votar", ha asseverat. "A Mariano Rajoy, el que li farà mal a la panxa serà que la participació estigui disparada", ha sentenciat Nuet.

Cargando
No hay anuncios

Vergés i Turull també han coincidit a qualificar la participació al referèndum de "molt important", però no han volgut situar un mínim per considerar vinculant el resultat. A parer seu, tal com diu la Comissió de Venècia, beneficiaria el boicot. Turull ha dit: "Aquella nit veurem tots si hi ha un gruix suficient o no".

El conseller assegura que la ciutadania rebrà les paperetes a casa

Turull no ha donat detalls de la logística del referèndum però ha assegurat que hi haurà urnes als col·legis electorals i que la gent rebrà les paperetes a casa tal com passa en les eleccions normals. També ha explicat que la Generalitat facilitarà locals per poder votar als municipis en què no s'han cedit els col·legis per votar l'1 d'octubre. "S'ha de votar de la manera que la gent està acostumada", ha assegurat Turull, i ha explicat que els punts de votació alternatius se situaran prop dels col·legis electorals habituals.

Cargando
No hay anuncios

Nuet ha fet èmfasi en el fet que el Procés actual no va només d'independència, sinó també de democràcia. "No es pot ser equidistant", ha avisat Nuet, que ha fet una apel·lació directa al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, perquè es posi "al costat de la gent" i no amb la "repressió" que està aplicant l'estat espanyol. Per a Nuet, hi ha d'haver una reacció unànime de la societat catalana davant actuacions de l'època "franquista". "Els socialistes també s'han d'indignar", ha afirmat Nuet, que ha acusat el govern del PP d'usar eines "totalitàries" per frenar el referèndum de l'1 d'octubre. En aquest punt els ha demanat també que s'aclareixin sobre si donaran suport o no als populars si decideixen aplicar l'article 155 de la Constitució.

Després del referèndum

Una de les incògnites que ha quedat sobre la taula és què passarà després del referèndum, però tots els ponents han tornat a posar en valor la participació. El conseller de Presidència s'ha mostrat convençut que aquest punt també és molt important a efectes del reconeixement internacional. Si n'hi ha molta, tot "anirà de cara avall", ha ironitzat. "A fora només estan expectants de la gent", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la vinculació del resultat, però, Catalunya Sí que es Pot i Junts pel Sí no han estat d'acord. Nuet ha defensat aferrissadament la participació al referèndum, però ha deixat clar que per a ell el resultat no serà vinculant. Una opinió que no han compartit Turull i Vergés, que han recordat que la llei del referèndum aprovada al Parlament, que empara legalment l'1-O, fixa que si hi ha més vots del 'sí' que del 'no', la cambra catalana proclamarà la independència dos dies després de la proclamació de resultats oficial.