Turull crida els quadres de Junts a "ser ells mateixos" per exercir d'oposició

Desenes de veus expressen el seu malestar per la sortida del Govern

El secretari general de Junts, Jordi Turull, durant la seva intervenció davant del consell nacional
4 min

BarcelonaLa sortida del Govern ha sigut un terratrèmol intern per a Junts per Catalunya. No només perquè el partit ho ha decidit en una consulta a la militància inèdita –amb el resultat d'un 42% a favor de quedar-se i un 56% partidari de sortir–, sinó perquè ara ha de decidir com es perfila en aquest nou temps: en l'etapa de Junts a l'oposició. Això és el que ha abordat aquest dissabte el consell nacional a Vic, on una cinquantena de veus han aixecat el dit per dir-hi la seva: més de crítiques que de complaents amb la sortida del Govern i amb com s'han fet les coses. "Ara toca ser nosaltres mateixos", els ha transmès el secretari general del partit, Jordi Turull, que ha defensat la consulta a la militància i el fet d'abandonar la Generalitat davant l'actitud d'Esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Què es pensaven, que per quatre despatxos oficials renunciaríem a l'ànima de Junts?", s'ha preguntat Turull en el seu discurs davant els quadres del partit. Ha assegurat que es va esforçar per intentar reconduir les coses amb el president, Pere Aragonès, que passaven, segons ell, per "complir" els tres punts recollits en l'acord de legislatura claus per a Junts: la creació d'una direcció estratègica del Procés, la coordinació dels grups parlamentaris a Madrid i que la taula de diàleg parli d'amnistia i autodeterminació. Davant la negativa d'Esquerra a moure's en aquesta línia, Turull l'ha responsabilitzat del trencament: creu que els seus exsocis d'ERC han decidit "deixar estar" el camí cap a la independència i s'ha mostrat convençut que JxCat ha pres la decisió correcta sortint de la Generalitat. "Ens hem trobat uns socis de govern intransigents i desconeguts, que han preferit estabilitzar Espanya i no el govern independentista", ha sentenciat.

I ara què farà Junts a l'oposició? Turull ha tret pit que, malgrat que hi havia diferències a dins de la formació sobre si sortir del Govern, el partit s'ha mantingut unit després de la votació. "La trobada d'aquest dissabte no és una reunió entre el 56% que va votar que no i el 42% que va votar que sí, sinó una trobada del 100% per veure cap on orientem el partit", ha dit el secretari general. En aquest sentit, ha demanat que a partir d'ara els membres de Junts marquin perfil ideològic "sense servituds i hipoteques": ha fet referència a reclamar la rebaixa de la pressió fiscal, a defensar la col·laboració público-privada, una acceleració de la transició energètica o un canvi de rumb en el Procés. "Demostrarem que hi ha alternativa a l'aplanament a Madrid, és la confrontació", ha dit.

La presidenta del partit, Laura Borràs, durant el consell nacional.

Crítiques internes

Però malgrat les crides de Turull i també de la presidenta del partit, Laura Borràs –que ha parlat abans a porta tancada–, a entomar la nova etapa, bona part dels quadres del consell nacional no han volgut girar full sense dir què pensen sobre com s'ha gestionat tot plegat per part de l'executiva nacional. El sector més pragmàtic del partit, que apostava per quedar-se al Govern, ha alçat la veu per assenyalar que la votació no es va plantejar amb prou antelació; que es va fer en un context caldejat –Aragonès acabava de cessar el vicepresident, Jordi Puigneró–; i sense que els afiliats tinguessin accés a l'auditoria que va fer el partit per avaluar el pacte de govern amb Esquerra. De fet, aquesta auditoria no l'ha vist tampoc l'executiva nacional del partit: en la reunió a Pals del 29 d'agost, en què es va analitzar el compliment de l'acord de legislatura i es va acordar que el Govern no podia continuar igual, la direcció va debatre partint d'un powerpoint que resumia l'avaluació feta per la consellera Victòria Alsina i el portaveu, Josep Rius. S'han expressat en aquest sentit una trentena de dirigents, entre els quals el diputat Ramon Tremosa i l'ex secretari general d'Economia Jordi Cabrafiga.

Altres també han criticat que partidaris del no com el diputat Jaume Alonso Cuevillas insinuessin que marxarien del partit si no guanyava la seva opció a la consulta. O han demanat un consell nacional extraordinari per parlar de forma monotemàtica de com Junts ha d'exercir ara d'oposició, sobretot davant les iniciatives del Govern al Parlament que fins ara havien treballat des de l'executiu. "No farem de barrufet rondinaire", ha assegurat Turull en el seu discurs, tot i que s'ha de concretar en què es traduirà això en cada iniciativa al Parlament. La resta d'intervencions dins del consell nacional, al voltant d'una vintena, han sigut per defensar l'abandonament del Govern i la nova etapa de la coalició.

Ovació als consellers

Com que ha sigut la primera trobada després de sortir de l'executiu, el partit ha convidat tots els consellers sortints i també els ja ex secretaris generals dels departaments. D'aquesta manera han volgut posar en valor la seva tasca i els han ovacionat durant gairebé dos minuts d'aplaudiments. El mateix Turull els ha agraït el seu paper i ha admès la sacsejada "política", "personal" i "professional" que ha significat per a tots ells deixar la Generalitat.

Més enllà d'això, però, i un cop presa la decisió, ja no hi ha marxa enrere: Junts comença la seva nova etapa d'oposició.

stats