Turull demana al ministre Bolaños que no l'indulti
Reclama per carta que no li aixequin la inhabilitació perquè seria "blanquejar l'actuació prevaricadora" del Suprem amb l'amnistia
Barcelona"Li haig de sol·licitar, senyor ministre, que comuniqui a la resta de membres del govern i als responsables del seu ministeri la meva expressa voluntat de demanar que es denegui la concessió del meu indult a la pena d’inhabilitació de 12 anys, atès que el que és procedent és que se m’apliqui l’amnistia". Aquest és el missatge que el secretari general de Junts i exconseller de l'1-O, Jordi Turull, ha enviat per carta al ministre de Justícia, Félix Bolaños, després que un ciutadà anònim hagi demanat el seu indult i el de la resta d'expresos polítics —Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa— perquè se'ls aixequi la inhabilitació per ocupar càrrecs públics. És a dir, perquè els indultin del tot de manera definitiva.
A parer de Turull, si això passés —depèn del consell de ministres— s'estaria "blanquejant l'actuació prevaricadora" del Tribunal Suprem, que ha decidit no aplicar la llei d'amnistia pel delicte de malversació als líders del Procés, començant per l'expresident Carles Puigdemont encara a l'exili. "El motiu d’aquesta petició formal rau en el fet d’entendre que amb una hipotètica concessió de l’indult s’estaria blanquejant una actuació, al meu entendre, clarament prevaricadora dels cinc magistrats que han denegat, injustificadament i de forma clarament arbitrària, l’aplicació de la llei d’amnistia i, per tant, la voluntat del legislador", diu la carta de l'exconseller, condemnat a 12 anys d'inhabilitació per l'1-O.
En tot cas, el text de Turull és simbòlic perquè els indults, si són concedits pel govern espanyol, no es poden rebutjar. De fet, ell mateix recorda que ja es va oposar al del juny del 2021, que va permetre que sortís de la presó amb Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i la resta d'exmembres del Govern i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. "Qui subscriu la present carta mai va sol·licitar al govern que se l’indultés, ni va acceptar cap condició i, ni molt menys, va renunciar ni ha renunciat als ideals i objectius polítics a favor de la independència de Catalunya, ni a l’acció unilateral per, arribat el cas, fer-la possible", sentencia.
"L'indult no resol el problema"
La carta de Turull arriba després que, a l'espera de l'informe que faci el Suprem —l'anterior cop va ser negatiu—, la Fiscalia s'hagi mostrat favorable als nous indults i l'Advocacia de l'Estat hagi presentat un escrit en què no n'informa ni favorablement ni desfavorablement —ja no es va mullar el 2021—. Per al secretari general de Junts, el fet que el Suprem no estigui atorgant-los l'amnistia amb una interpretació "delirant" sobre la llei en relació amb la malversació empara que altres jutjats tampoc concedeixin l'oblit judicial a altres encausats pel Procés. Una actitud que considera de "rebel·lia" del poder judicial: "L'alta judicatura ha decidit fer un pols".
D'aquesta manera, conclou que el seu indult total "no resoldria el greu problema que ha creat gran part del poder judicial contra el poder legislatiu", sinó que "ajudaria que les conductes dels magistrats rebels quedessin diluïdes". "Correspon al Tribunal Constitucional o a la justícia europea determinar de forma rotunda que una part important de l'alta magistratura espanyola ha desobeït conscientment, dolosament i voluntàriament al poder legislatiu per raons purament polítiques", conclou.