Turull avisa que al congrés de Junts es discutirà la relació amb el PSOE: "No han fet tot el que han pogut"

El secretari general de Junts no aclareix si Puigdemont deixarà el seu escó al Parlament però garanteix que seguirà fent política

3 min
El secretari general de Junts, Jordi Turull, en la roda de premsa d'aquest dilluns.

BarcelonaLa investidura de Salvador Illa i el retorn frustrat de l’expresident Carles Puigdemont obren una nova etapa política a Catalunya, i els diferents actors van prenent posició. Qui liderarà l’oposició, Junts, ja va prendre posició aquest dilluns a l'anunciar l’avançament del seu congrés, que abordarà la seva relació amb el Partit Socialista al Congrés dels Diputats. Aquest matí el secretari general del partit, Jordi Turull, ha avisat el PSOE que no està complint amb els seus compromisos pel que fa a l’amnistia: “No han fet tot el que han pogut”, ha dit Turull en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu, i tal com ja va explicar la setmana passada, demanen al partit del president espanyol, Pedro Sánchez, que mogui fitxa per garantir l’aplicació total de l’oblit penal a les causes vinculades amb el Procés: “Li volem fer entendre que no pot mirar cap a una altra banda quan hi ha jutges que no compleixen la llei. S’ha d’actuar, no n’hi ha prou amb criticar”. Quin és el moviment que demana Junts? El partit assenyala que tant l’Advocacia de l’Estat com la Fiscalia General de l’Estat podrien fer-hi més: “No s’està fent prou, perquè no veiem cap denúncia de la Fiscalia General de l’Estat davant aquest entramat politicojurídic que està boicotejant la llei d’amnistia”, ha expressat a l’emissora pública.

Davant d’aquesta insuficient actuació, tal com la valora el partit, el mateix Turull ja va advertir la setmana passada que voldria abordar la inaplicació de la norma a la pròxima reunió amb els socialistes amb mediació internacional, perquè “ha canviat molt el marc mental” del que s’havia acordat per fer president Pedro Sánchez. “Si canvien les condicions, n’hem de parlar”, va dir Turull amenaçant de retirar el suport parlamentari al president espanyol.

El govern espanyol s’ha limitat a expressar les diferències de l’executiu de Sánchez amb la decisió que va prendre el Tribunal Suprem. Ho ha fet de boca del ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños: “És una discrepància que comparteixen totes les parts del procediment, excepte Vox”, ha expressat aquest matí. Amb tot, ha demanat esperar a la Sala d’Apel·lacions de l’alt tribunal abans d’emetre cap nova valoració. En paral·lel, en la primera roda de premsa del nou govern català, la seva portaveu, Sílvia Paneque, ha reiterat el “compromís absolut” del Govern amb la norma.

El paper de Puigdemont

El procés congressual del partit també ha de resoldre quin paper ha de jugar l’expresident al partit. Ara per ara no té cap càrrec orgànic, malgrat que és qui pren les decisions més transcendentals de l’organització. Turull no ha concretat si creu que Puigdemont s’ha de convertir en el president de la formació, com proposen diverses veus del partit: “És unànime a Junts que volem que tingui un paper molt principal. No és el líder de referència de Junts, sinó de tot l’independentisme”, ha dit. Amb tot, rebutja que el congrés del partit sigui “un congrés de cadires ni de recompondre el partit”. “D’aquests ja en faran altres”, ha dit, en al·lusió a Esquerra, que decidirà el lideratge i el rumb del partit al novembre. També ha fet una referència implícita als republicans quan ha assenyalat l’objectiu del partit a l’octubre: “Hi ha independentistes que han fet confiança a uns i no ha tingut l’efecte que esperaven. Nosaltres volem prioritzar l’eix nacional, i obrir-nos. No som monocolors ni de pensament ideològic únic”. Amb tot, ha negat que això sigui una opa als votants d'ERC.

Turull tampoc ha aclarit si Puigdemont deixarà el seu escó i renunciarà a ser el líder de l’oposició al Parlament, tal com va prometre fer en campanya si no aconseguia ser president, però ha avançat que hi haurà novetats “aviat”: “El que hagi de dir ho dirà ell personalment, però no deixarà mai la política. Des dels 14 anys que té aquest compromís amb Catalunya. No fa falta ser diputat o ser conseller per fer el que va fer dijous passat”, ha reflexionat el secretari general, que també ha aprofitat per tornar a criticar l’actuació policial dels Mossos, que “li va saber molt de greu”.

stats