El retorn de Carles Puigdemont

Junts exigeix al govern espanyol que denunciï Llarena per inaplicar l'amnistia

Turull avisa que la formació debatrà la relació amb el govern espanyol

BarcelonaLa investidura de Salvador Illa i el retorn frustrat de l’expresident Carles Puigdemont obren una nova etapa política a Catalunya, i els diferents actors van ressituant-se. Qui liderarà l’oposició, Junts, ja va prendre posició dilluns a l'anunciar l’avançament del seu congrés, i aquest dimarts ha apujat el to amb el PSOE, avisant-lo que no està complint amb els seus compromisos pel que fa a l’amnistia. “No han fet tot el que han pogut”, ha protestat el secretari general del partit, Jordi Turull, en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Inscriu-te a la newsletter La desesperació d'haver de demanar ajuda al dimoniUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu demanen al partit del president espanyol, Pedro Sánchez, que mogui fitxa per garantir l’aplicació total de l’oblit penal a les causes vinculades amb el Procés: “No pot mirar cap a un altre cantó quan hi ha jutges que no compleixen la llei. S’ha d’actuar, no n’hi ha prou amb criticar”. En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat el senador juntaire Eduard Pujol, que, en una comissió parlamentària sobre les eleccions a Veneçuela, ha acusat el govern espanyol de tenir unes “contradiccions memorables” i de ser “covard” a l’hora d’exigir el compliment de la norma: “Ha de ser difícil plantar-se davant el poder judicial, però ben diferent és posar-se al costat de qui incompleix la llei”, ha exclamat el senador.

Cargando
No hay anuncios

Quin és exactament el moviment que demana Junts al govern espanyol perquè es planti davant el poder judicial? El partit assenyala que tant l’Advocacia de l’Estat com la Fiscalia General de l’Estat podrien denunciar el jutge Pablo Llarena, que manté l’ordre de detenció a Puigdemont tot i l’amnistia, i considera que està cometent un delicte de prevaricació. “No veiem cap denúncia davant aquest entramat politicojurídic que està boicotejant la llei d’amnistia”, ha dit Turull a l’emissora pública. Fins ara, la defensa de Puigdemont, que també és part personada en el cas, no ha presentat tampoc cap denúncia contra Llarena.

¿Perilla l’estabilitat de l’executiu al Congrés dels Diputats, si no ho fan? És l’amenaça que el mateix Turull ja va plantejar la setmana passada i ha reiterat aquest dimarts el partit. “S’ha de complir allò que s’acorda”, ha expressat també Pujol, que ha qualificat la situació a la justícia de “cop d’estat judicial”, i caricaturitzat Llarena de “[Antonio] Tejero sense bigoti”. Al congrés del partit a finals d’octubre, Turull ha assegurat que es debatrà si mantenir l’estratègia del partit a Madrid.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el govern espanyol descarta ara per ara fer cap moviment, demana esperar-se a la decisió de la sala d'apel·lacions del Tribunal Suprem, i es limita a expressar les diferències de l’executiu amb la decisió que va prendre l'alt tribunal. Ho ha expressat el ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños: “És una discrepància que comparteixen totes les parts del procediment, excepte Vox”, ha valorat aquest matí, al preguntar-li sobre si els jutges s'extralimitaven, tal com va assegurar el ministre de Transports, Óscar Puente. En paral·lel, en la primera roda de premsa del nou govern català, la portaveu, Sílvia Paneque, ha reiterat el “compromís absolut” del Govern amb la norma.

El paper de Puigdemont

El procés congressual del partit també ha de resoldre quin paper ha de jugar l’expresident al partit. Ara per ara no té cap càrrec orgànic, malgrat que és qui pren les decisions més transcendentals de l’organització. Turull no ha concretat si creu que Puigdemont s’ha de convertir en el president de la formació, com proposen diverses veus del partit: “És unànime a Junts que volem que tingui un paper molt principal. No és el líder de referència de Junts, sinó de tot l’independentisme”, ha dit. Amb tot, rebutja que el congrés del partit sigui “un congrés de cadires ni de recompondre el partit”. “D’aquests ja en faran altres”, ha dit, en al·lusió a Esquerra, que decidirà el lideratge i el rumb del partit al novembre. També ha fet una referència implícita als republicans quan ha assenyalat l’objectiu del partit a l’octubre: “Hi ha independentistes que han fet confiança a uns i no ha tingut l’efecte que esperaven. Nosaltres volem prioritzar l’eix nacional, i obrir-nos. No som monocolors ni de pensament ideològic únic”. Amb tot, ha negat que això sigui una opa als votants d'ERC.

Cargando
No hay anuncios

Turull tampoc ha aclarit si Puigdemont deixarà el seu escó i renunciarà a ser el líder de l’oposició al Parlament, tal com va prometre fer en campanya si no aconseguia ser president, però ha avançat que hi haurà novetats “aviat”: “El que hagi de dir ho dirà ell personalment, però no deixarà mai la política. Des dels 14 anys que té aquest compromís amb Catalunya. No fa falta ser diputat o ser conseller per fer el que va fer dijous passat”, ha reflexionat el secretari general, que també ha aprofitat per tornar a criticar l’actuació policial dels Mossos, que “li va saber molt de greu”.