Política23/02/2015

El president del TSJM admet que ell i diversos jutges van cobrar primes d'una empresa privada

Ho justifica assegurant que entén que no ha comès cap irregularitat i que ha declarat les quantitats a Hisenda

Acn
i Acn

MadridEl president del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, Francisco Vieira, ha fet públic un comunicat on ha admès que ell i diversos juristes (en total 32, segons la informació que ha publicat 'El País') han cobrat primes de l'empresa Indra per unes tasques d'assessorament que els va suposar uns ingressos totals de 230.000 euros. En una comunicat que ha fet públic aquest dilluns, Vieira assegura que totes les quantitats han estat declarades a Hisenda i que la seva activitat beneficia l'Administració de Justícia, fet pel què "entén que està exceptuada del règim d'incompatibilitats".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vieira ha hagut de reaccionar a la informació que ha publicat 'El País', que apunta que el govern de la Comunitat de Madrid manté des del 2011 un pacte amb Indra perquè aquesta multinacional pagui retribucions periòdiques a jutges, fiscals, secretaris i funcionaris judicials a canvi d'assessorament per al desenvolupament de noves aplicacions informàtiques que permetin agilitzar la justícia de Madrid.

Cargando
No hay anuncios

Un dels que han cobrat aquests diners és el mateix Vieira i l'ordre de pagament prové directament de la conselleria de Justícia de Madrid a través d'una empresa filial que és 100% pública, ICM. Les relacions contractuals entre ICM i Indra estan essent investigades pel jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco en el marc de l'Operació Púnica.

Al seu comunicat de set punts, Vieira assegura que la Comunitat de Madrid disposa d'un sistema de gestió processal que es va activar l'any 2010 i que permet agilitzar els tràmits dels expedients judicials. Segons explica, la Comunitat de Madrid va requerir la col·laboració de jutges i magistrats, a més d'altre personal de l'Administració de Justícia, i per aquest motiu es van constituir grup de treball en cada ordre jurisdiccional.

Cargando
No hay anuncios

Cada grup de treball, explica, es va formar amb un magistrat i un secretari judicial designat pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid i funcionaris, "i se'ls van encarregar tasques de col·laboració en la implantació d'aquest sistema".

Fora de l'horari laboral

Cargando
No hay anuncios

Vieira assegura que en la mesura que aquestes no són funcions pròpies de la seva feina com a magistrats, secretaris o funcionaris, "l'activitat es va dur a terme fora de l'horari laboral" i suposava "un gran esforç de treball dels juristes". Per aquest motiu, "es va acordar amb ICM una compensació econòmica que va fer l'empresa Indra, contractada per ICM per desenvolupar tècnicament aquest sistema".

Vieira defensa la tasca perquè "la intervenció d'aquests equips ha estat essencial per dotar els jutjats i tribunals de les eines informàtiques adequades per exercir la seva tasca, fet que difícilment s'hagués aconseguit sense la seva col·laboració". A més, "totes les quantitats rebudes han estat declarades a Hisenda, amb les retencions corresponents".

Cargando
No hay anuncios

El president del TSJM també justifica la seva legalitat. "Des del començament de l'actuació d'aquests grups de treball, ha entès que la seva actuació i la dels magistrats integrats en quests grups estava exceptuada de la necessitat de sol·licitar al CGPJ l'autorització o reconeixement de compatibilitat que preveu per a determinats supòsits el Reglament de la Carrera Judicial, en ser aplicable el que disposa l'article 343".

Per últim, assegura que aquesta activitat "redunda directament a favor de l'Administració de Justícia", pel què "entén que està exceptuada del règim d'incompatibilitats".