Política22/12/2015

Projecte Invictus: l'eina del Govern per fer bases de dades de ciutadans per al 9-N

La Generalitat es va gastar 806.403 euros en publicitat institucional per al 9-N, segons la Fiscalia, que ha citat dos testimonis més

Ara
i Ara

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat el mes que ve dos testimonis més perquè declarin sobre el procés participatiu del 9-N. Es tracta de dos tècnics de T-Systems, proveïdora de la Generalitat per al 9-N, que hauria fet el programa informàtic que es va instal·lar als ordinadors de la consulta. Segons la Fiscalia el programa formava part del Projecte Invictus, que incorporava dues bases de dades amb informació dels ciutadans: una feta a partir del Registre Central d'Assegurats del CatSalut i l'altra amb el Registre de Població de Catalunya i informació "d'altres orígens".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si fos cert, això significaria que durant el 9-N es van fer servir bases de dades amb informació de fitxers públics, cosa que segons la Fiscalia vulneraria la prohibició del Tribunal Constitucional. Els dos tècnics de T-Systems declararan el 21 de gener en el marc de la instrucció del cas contra el president de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Educació, Irene Rigau.

Cargando
No hay anuncios

A més, la Fiscalia també demana a l'empresa que va gestionar la publicitat institucional per al 9-N que desglossi a què va dedicar els 806.403 euros que va dedicar el govern a publicar anuncis als mitjans. Segons la Fiscalia, és la despesa més gran de la consulta. A més, l'acusació pública reclama a l'empresa que va transportar les urnes, paperetes i sobres fins als col·legis electorals, que va cobrar 20.214 euros per fer-ho, que certifiqui la data del transport, per comprovar si es va fer després de la prohibició del procés participatiu per part del Tribunal Constitucional.

La Fiscalia vol saber el cost exacte del procés, si la Generalitat o les empreses subcontractades van desobeir la prohibició del Tribunal Constitucional i requereix al secretari general de Presidència que certifiqui si es van fer servir fitxers ambdades personals dels votants per fer un cens d'electors.