TRIBUNALS
Política 17/11/2016

El TSJC nega que investigui Forcadell per les seves “idees”

El tribunal tomba el recurs de la presidenta del Parlament i demana documentació

Montse Riart
2 min
Carme Forcadell en l’inici de la sessió de control al Govern del 19 d’octubre passat.

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va fer ahir els primers passos en la investigació per comprovar si la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va desobeir el Tribunal Constitucional (TC) autoritzant la votació de les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent. Els magistrats han desestimat el recurs de Forcadell, que havia al·legat que ni la fiscalia ni els tribunals tenien “cap facultat per restringir la llibertat d’expressió al Parlament”, ni per “censurar el contingut dels debats entre diputats”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tribunal respon a la presidenta que no la investiguen “per cap debat d’idees” sinó per esbrinar si va desobeir l’advertiment del Constitucional permetent la votació. De fet, els magistrats recorden que tant la Constitució com el Conveni Europeu de Drets Humans garanteixen “la llibertat d’expressió de qualsevol pensament o opinió”.

La resolució situa el Tribunal Constitucional com “una de les peces bàsiques en l’arquitectura de l’estat de dret de les democràcies avançades” i recorda la necessitat d’obeir els seus mandats, especialment per part dels “càrrecs i poders públics”, que segons el TSJC tenen l’“obligació” de fer-ho.

De fet, els magistrats diuen que Forcadell va actuar de manera “aparentment arbitrària” permetent que s’introduís a l’ordre del dia del ple del 27 de juliol passat la votació i aprovació “d’unes conclusions amb transcendència jurídica”. Argumenten que el text sotmès a consideració dels diputats anava en contra de dos dictàmens del Constitucional: la sentència que anul·lava la resolució independentista aprovada per la cambra el 9 de novembre de l’any passat i l’advertiment que el tribunal de garanties va fer arribar tant a la mateixa Forcadell com a la mesa del Parlament perquè no autoritzessin cap acció que permetés desenvolupar aquesta resolució.

Els magistrats de l’alt tribunal català també van demanar ahir a la cambra la primera documentació per començar a investigar Forcadell. Entre els textos que volen que els enviïn hi ha la mateixa resolució independentista del 9-N, la resta d’acords aprovats després de la suspensió del Constitucional, l’acta de la mesa del Parlament del dia que es van votar les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent, els informes del secretari i del lletrat major sobre aquella votació o el reglament que regula el funcionament de la cambra.

En la consulta no es van malversar diners

El TSJC també va tancar ahir la porta a la possibilitat que a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau se’ls jutgi per malversar diners en el 9-N, com volien les acusacions populars. Recorda que els contractes es van firmar abans que el Constitucional suspengués la consulta i diu que perquè hi hagués malversació algú s’hauria d’haver quedat els diners. Ara s’hauran de presentar els escrits de defensa.

stats