El TSJC investigarà Jové per participar "en el full de ruta" de l'1-O i descarta Aragonès

El tribunal cenyeix la causa als delictes de desobediència, malversació i revelació de secrets

Josep Maria Jové i Lluís Salvadó,  la sortida de la ciutat de la Justícia
Montse Riart
27/11/2018
3 min

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha assumit la investigació contra un dels principals excàrrecs del Govern per l'1-O, l'exsecretari d'Economia, Josep Maria Jové. La magistrada Maria Eugènia Alegret estudia si l'ara diputat d'ERC va cometre un delicte de desobediència greu o de malversació en l'organització del referèndum. En canvi, ha descartat sumar l'ara vicepresident del Govern, Pere Aragonès, a la causa, després que la Fiscalia també s'hi pronunciés en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La magistrada ha decidit, de moment, cenyir la investigació als delictes de desobediència greu, revelació de secrets i malversació i no inclou el de prevaricació, que també havia demanat la Fiscalia, tot i que adverteix que en funció de l'evolució del cas podria sumar-hi nous delictes i investigats. En el mateix sentit, el TSJC considera que a hores d'ara "no hi ha cap raonament concret" per relacionar Aragonès amb la investigació de l'1-O, tot i que constata que el Tribunal Constitucional li va notificar la suspensió del referèndum i el va "advertir" del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol actuació que impliqués desobeir aquesta ordre.

El jutjat d'instrucció número 13 va començar a investigar Jové, juntament amb el també diputat d'ERC Lluís Salvadó, arran de la denúncia contra l'exjutge i senador d'ERC Santiago Vidal que en unes conferències va assegurar, entre d'altres, que el Govern tenia accés a les dades fiscals dels catalans. A Jové i Salvadó els van arrestar el 20 de setembre de 2017 durant els escorcolls a la seu d'Economia, uns fets que ara jutjarà el Tribunal Suprem. De fet, el jutge de Barcelona va enviar la part de la causa que afectava Jové i Salvadó al magistrat Pablo Llarena, perquè decidís si els havia de processar juntament amb la resta de líders independentistes, però Llarena va descartar la seva competència i va retornar el cas a Catalunya.

Al centre

En la seva resolució, el TSJC explica que hi ha indicis que Jové va participar "en el comitè executiu de l'entremat creat presumptament pel Govern i per altres actors" des del 2015 per aconseguir celebrar un referèndum i declarar la independència, "prescindint" de les lleis i les ordres del Tribunal Constitucional (TC). Segons el tribunal, tots els indicis apunten que l'exsecretari d'Economia tindria "coneixement" que el TC havia declarat inconstitucional qualsevol acció encaminada a trencar amb la resta de l'Estat.

Un dels punts forts de la investigació que ara liderarà Alegret és establir si en l'1-O es van malversar diners públics. Ja fa mesos que aquest és un dels cavalls de batalla del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona. La magistrada del TSJC del cas vol esbrinar fins a quin punt "es van invertir directament o mitjançant altres persones, fons públics o bé es va comprometre la corresponent despesa", com indicava en el seu escrit el jutge de Barcelona de l'1-O.

L'altre punt de la nova causa serà la participació de Jové en "la utilització il·lícita" d'un fitxer de dades personals dels catalans amb què contava l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). El TSJC recorda que Jové va firmar un conveni amb l'Idescat el 28 de febrer del 2017 i que tots els indicis apunten que el registre de la població que es va elaborar amb aquestes dades va servir per crear el cens de l'1-O. "A aquests fitxers van tenir accés múltiples persones, ja que amb ells es van confeccionar les llistes d'electors adscrits als col·legis electorals, el nomenament de càrrecs per a les meses electorals i targetes censals del referèndum i els sistemes informàtics de votació", diu el TSJC.

stats