Política18/02/2016

El TSJC proposa a Francesc Homs que declari voluntàriament pel 9-N

El tribunal no pot citar com a investigat l'exconseller de Presidència i exportaveu del Govern, només ho pot fer el Tribunal Suprem

Enric Borràs
i Enric Borràs

BarcelonaEl jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investiga la causa del 9-N, Joan Manel Abril, ha ofert al diputat al Congrés espanyol per Democràcia i Llibertat Francesc Homsla possibilitat que declari de manera voluntària -i amb un advocat- arran de la querella pel 9-N. Ho ha fet després que la Fiscalia demanés investigar Homs pel 9-N, cosa que podria acabar duent com a mínim part de la causa a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La querella del col·lectiu ultra Manos Limpias que va començar la causa del 9-N ja pretenia que s'investigués Homs, que al 9-N era conseller de Presdència i portaveu del Govern, però d'entrada es va descartar. Tot i amb això, fa dues setmanes la Fiscalia va demanar al TSJC que proposés al Tribunal Suprem que s'investigués Homs. Com que Homs és congressista, és aforat i el TSJC no el pot interrogar com a investigat, ho ha de fer el Suprem, que és un tribunal de més rang.

Cargando
No hay anuncios

El paper d'Homs

La implicació d'Homs en el cas seria arran de la carta que va enviar a T-Systems, una de les empreses que feia feines logístiques per al 9-N, quan aquesta va demanar si havia de continuar amb la feina després de la prohibició del 9-N per part del Tribunal Constitucional. En aquesta carta Homs deia que la feina de T-Systems no estava afectada per la prohibició i que les tasques que els havien contractat eren serveis per facilitar l'exercici de la llibertat d'expressió.

Cargando
No hay anuncios

La carta fa que el TSJC vegi Homs com "una persona presumptament relacionada amb els fets objecte d'investigació", perquè va defensar "expressament", i coneixent la prohibició del TC, "per la continuació dels serveis encarregats".

A causa de tot això el TSJC informa Homs de les diligències que tenen relació amb ell que s'han fet fins ara i de la informació del cas que l'afecta i li recorda que la llei preveu que pugui declarar voluntàriament davant del tribunal, tot i que citar-lo només ho pot fer el Tribunal Suprem. El TSJC recorda que "tot i la transcendència mediàtica" del cas no li consta que Homs hagi demanat comparèixer i li comunica la informació del cas perquè "si ho estima convenient" pugui declarar.

Cargando
No hay anuncios

Els fiscals Emilio Sánchez Ulled i Francisco Bañeres van proposar al jutge Abril, dividir la causa en dues parts. Mantenir la instrucció dels tres principals investigats -Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega- al TSJC i demanar que el Suprem es faci càrrec de la investigació de la conducta d’Homs. Però és molt possible que el jutge Abril vegi impossible separar el cas d'aquesta manera i que tot el cas acabi a Madrid, al Tribunal Suprem.