LA NOVA LEGISLATURA
Política29/05/2018

El TSJC no es veu competent per resoldre el bloqueig als consellers

JxCat i ERC afirmen que no s’ha pres cap decisió però no descarten nous nomenaments aquesta setmana

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaEl govern espanyol manté el bloqueig al nomenament dels consellers sense aclarir en quina llei es basa per fer-ho. I, de moment, el poder judicial declina intervenir-hi. Ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va declarar-se incompetent per valorar el recurs contenciós administratiu presentat divendres pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra l’actuació de l’executiu estatal i va assegurar que tampoc es pot pronunciar sobre les mesures cautelars sol·licitades. No obstant això, l’alt tribunal ha donat un termini de deu dies hàbils perquè les parts facin les seves al·legacions abans de dictar una interlocutòria definitiva.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Si esgotem els deu dies, anem molt enllà”, valoraven ahir fonts de JxCat consultades per l’ARA, que plantejaven dos escenaris sobre la taula: esperar que l’Estat publiqui els nomenaments al Diari Oficial de la Generalitat (malgrat que és improbable) o designar nous consellers per desencallar la formació de Govern i aixecar el 155. La intervenció de la Generalitat ja fa set mesos que pesa sobre les espatlles del sottogoverno i no s’aturarà fins que hagin pres possessió tots els membres de l’executiu. Un factor que pesa a l’hora de prendre una decisió que, asseguren, no es concretarà sense saber l’opinió dels consellers presos Josep Rull i Jordi Turull. Ahir, en una entrevista a l’ARA, Turull expressava “confiança” en el president Torra i afirmava que ells no serien part del problema sinó de la “solució”. De fet, també ahir, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va obrir la porta a moure peça per aixecar el 155 malgrat que és partidària d’esgotar el recorregut jurídic del nomenament. “Si no hi ha manera de resoldre-ho, caldrà asseure’s a parlar”, va dir en una entrevista a TV3. Pel que fa a ERC, fonts de la formació aposten per accelerar la formació del Govern, encara que això signifiqui renunciar als consellers presos i exiliats.

Cargando
No hay anuncios

És per això que des de JxCat no descartaven que hi pugui haver nou Govern a finals d’aquesta setmana o a principis de la que ve, després que les futures conselleres Ester Capella i Teresa Jordà hagin participat al Congrés de Diputats en la votació de la moció de censura contra Mariano Rajoy.

Si finalment Torra decideix canviar ja de consellers, la batalla jurídica continuaria més endavant, ja que Rull i Turull ja han presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional. Un cop s’aixequi el 155, també podrà recórrer als tribunals la Generalitat, que encara té vetada aquesta possibilitat per la dependència jeràrquica de la Moncloa.

Cargando
No hay anuncios

JxCat i ERC ja tenen definits des de fa dies les persones que substituiran els consellers vetats. Entrarien en escena tres figures noves de JxCat i una d’ERC. La conselleria de Cultura, que ara està assignada a Lluís Puig, seria assumida per una dona, la diputada Laura Borràs; Territori, fins ara de Josep Rull, seria per a un dels seus col·laboradors més pròxims, Damià Calvet; mentre que el departament de Presidència el pilotaria Elsa Artadi. Per substituir-la a ella a Empresa, entraria una dona “poc mediàtica” -segons fonts coneixedores- però amb experiència dins el sector. Un dels noms que s’han valorat és el de la directora general d’Indústria i regidora d’Igualada, Àngels Chacón. Per part d’ERC, només hi hauria un canvi: tal com va informar l’ARA, seria l’actual secretària quarta de la mesa del Parlament, Alba Vergés, qui s’ocuparia de la conselleria de Sanitat, rellevant Toni Comín. D’aquesta manera, el Govern menys paritari des de l’època de Jordi Pujol passaria a ser l’executiu amb més presència de dones de la història, ja que serien sis dels tretze membres del consell executiu.

Mantenir el pols

Malgrat aquest rumb definit, alguns diputats de JxCat aposten per mantenir el pols i “aguantar” davant el bloqueig de l’Estat. Argumenten que el govern espanyol està “prevaricant” i que, tard o d’hora, algun tribunal els donarà la raó. S’agafen al dictamen de la Comissió Jurídica Assessora (CJA) de la Generalitat, que la setmana passada confirmava que la Moncloa, per llei, té l’obligació de publicar al DOGC el nomenament dels consellers.

Cargando
No hay anuncios

Tot i el bloqueig del nomenament dels consellers, Torra ha començat la seva activitat institucional com a president de la Generalitat. Ahir va tenir la primera reunió oficial des que va prendre possessió, el 17 de maig, amb els representants de les diputacions -Mercè Conesa (Barcelona), Pere Vila (Girona), Joan Reñé (Lleida) i Josep Maria Cruset (vicepresident de la de Tarragona)-. Durant la trobada a porta tancada al Saló Mare de Déu de Montserrat, que es va allargar durant una hora, Torra va posar de relleu l’“excepcionalitat del moment que viu el país, amb presos polítics i el president i diversos consellers a l’exili” i van acordar treballar de manera “coordinada”. És per això que una de les decisions que van prendre és la de viatjar junts a Berlín i reunir-se amb l’expresident Carles Puigdemont, exiliat i pendent d’una ordre d’extradició a Espanya.