Política19/01/2021

El TSJC suspèn cautelarment el decret del Govern i manté el 14-F

Dona fins dijous a la Generalitat per presentar al·legacions abans de valorar el fons de la qüestió

Núria Orriols Guiu
i Núria Orriols Guiu

BARCELONAEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit aquest dimarts que estima les mesures cautelaríssimes sol·licitades per l'advocat Josep Asensio i manté les eleccions per al 14-F. En un comunicat afirma que el decret que ajornava les eleccions signat divendres pel vicepresident, Pere Aragonès, "queda suspès" i que, per tant, "es manté en vigor el que les convoca per al 14 de febrer". La JEC ja ha ordenat reprendre el procés electoral.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, també avisa que aquesta decisió "no anticipa posicionament sobre el fons de l’assumpte" i que és provisional.

Cargando
No hay anuncios

La sala contenciosa administrativa, secció cinquena, s'ha reunit a primera hora de matí per analitzar les mesures cautelaríssimes per aturar el decret d'ajornament de les eleccions fet pel Govern divendres. Els magistrats que han deliberat han sigut José Manuel de Soler Bigas, Francisco José Sospedra, Pedro Luis García, Eduard Paricio, Elsa Puig i Rosa Maria Muñoz.

Cargando
No hay anuncios

Es tracta d'una decisió insòlita, ja que mai abans el Govern havia ajornat les eleccions –per la situació de la pandèmia– i també és el primer cop que un tribunal es pronuncia sobre aquesta qüestió.

A banda de les mesures cautelaríssimes sol·licitades per aquest ciutadà particular, la sala també s'havia de pronunciar sobre quin termini donava a les mesures cautelars demanades per la resta de partits que han impugnat el decret. En aquest sentit, el tribunal dona fins dijous a les deu del matí perquè la Generalitat i la Fiscalia es pronunciïn.

Cargando
No hay anuncios

Quan això passi, el tribunal es tornarà a reunir i decidirà si manté la suspensió de l'ajornament o, per contra, l'aixeca i les eleccions es tornen a situar el 30 de maig.

L'argumentació

El TSJC argumenta que, com que els terminis per celebrar unes eleccions estan predeterminats per llei, si no estimen les mesures cautelaríssimes implicaria, de facto, que les eleccions del 14 de febrer no es podrien celebrar.

Cargando
No hay anuncios

"Ens trobaríem davant una situació pràcticament irreversible per celebrar les eleccions a la data finalment prevista [...]. Es generaria una greu inseguretat jurídica en els terminis previstos en la legislació orgànica", diu la resolució. De fet, ahir les juntes electorals provincials ja van aturar la maquinària electoral i no van proclamar les candidatures dels comicis –com marcava la Loreg– arran del decret de suspensió del 14-F del Govern.

En aquest sentit, el TSJC considera que el recurs perdria la seva finalitat si no es decreta ara la suspensió del decret impugnat i que el dany seria irreparable perquè no es podria reprendre el 14-F encara que tingués raó el demandant. Sense perjudici, això sí, que més endavant, quan entri a valorar sobre el fons de l'assumpte, pugui avalant la decisió de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

La reacció dels partits

La reacció dels partits, la majoria dels quals van avalar l'ajornament electoral, no s'ha fet esperar. Des d'Esquerra, el vicepresident, Pere Aragonès, ha considerat "inadmissible" que es judicialitzi "la lluita contra la pandèmia". Laura Borràs, candidata de JxCat, també ha qualificat "d'atemptat contra la democràcia", lamentant que Catalunya es troba en un estat permanent de "fiscalització". "La política s'ha de deixar de resoldre als tribunals", ha demanat.

Cargando
No hay anuncios

La CUP, al seu torn, ha acusat el TSJC de posar "en risc" a salut pública i els comuns han titllat d'"incomprensible" la decisió del tribunal de mantenir el 14-F, "L'ajornament és de sentit comú amb UCI col·lapsades i gent que no podrà votar", ha dit Jèssica Albiach, la seva cap de files. També Ciutadans ha tancat files amb el Govern: Carlos Carrizosa s'ha mostrat "convençut que el que toca és protegir les vides dels electors".

L'únic a desmarcar-se d'aquests posicionaments ha estat el PSC, que ja va ser l'únic partit que es va oposar a l'ajornament dels comicis, tot i que finalment va fer una contraproposta per situar-los al març. El líder del PSC, Miquel Iceta, ha cridat a "acatar" la resolució judicial i ha demanat al Govern que, mentre el tribunal no resol de manera definitiva, continuï amb els "preparatius" perquè els comicis es puguin celebrar en la data inicialment prevista. Iceta també ha explicat que, després de parlar amb el candidat del partit i ministre de Sanitat, Salvador Illa, han decidit que no presentaran finalment cap recurs a l'ajornament electoral per no afegir cap altre "entrebanc" i demostrar que no es mouen per interès "electoralista".