Per què Trump convida Abascal a la seva presa de possessió i ignora Sánchez i Feijóo?
El president electe dels EUA estarà envoltat de líders de l'extrema dreta mundial
MadridFa gairebé onze mesos, en plena cursa presidencial de Donald Trump, es va produir una trobada entre l'ara president electe dels Estats Units i el líder de Vox, Santiago Abascal. En una reunió d'uns quinze minuts durant una convenció de l'ala més dura del Partit Republicà, els dos dirigents de l'extrema dreta mundial van mostrar sintonia i es van comminar a lluitar per implantar l'agenda que tenen en comú. L'aliança transnacional d'aquest corrent ideològic es tornarà a visualitzar dilluns vinent durant la presa de possessió de Trump com a president dels EUA. El republicà hi ha convidat Abascal, que hi assistirà encapçalant una representació de la coalició europea Patriots, que presideix el líder de l'extrema dreta espanyola i agrupa onze països i 86 eurodiputats.
En canvi, Trump ha ignorat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el cap de l'oposició espanyola, el popular Alberto Núñez Feijóo. "És lliure de convidar qui vulgui". Aquesta és la reacció de l'executiu espanyol pronunciada pel ministre d'Exteriors, José Manuel Albares. El govern espanyol treu importància a l'absència d'invitació a Sánchez i subratlla que "la posició d'Espanya en relació amb l'extrema dreta és clara". Albares va concretar aquest dilluns que serà l'ambaixadora espanyola a Washington, Ángeles Moreno Bau, qui hi assisteixi en representació de l'estat espanyol. No serà un fet excepcional, sinó el costum en les preses de possessió, ja que les invitacions a aquest acte són a títol "personal" i "no acostumen a convidar-s'hi als caps d'estat, de govern o ministres", va subratllar el ministre d'Exteriors.
Ara bé, alguns mandataris estrangers sí que han rebut la invitació de Trump, com és el cas de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, l'hongarès Viktor Orbán o l'argentí Javier Milei. Tots ells d'extrema dreta. Pel que fa a Feijóo, si bé fora d'aquesta xarxa, manté els equilibris sobre Trump. En un esmorzar informatiu aquest dimarts, el líder del PP va criticar alguns dels pronunciaments del president electe dels EUA, per "innecessaris" o "desafortunats", com els "relatius a Groenlàndia, el Canadà o el canal de Panamà", però alhora va defensar que Espanya ha de tenir unes relacions "intel·ligents i respectuoses" amb l'administració nord-americana. Feijóo va lamentar que el posicionament internacional de Sánchez no ho estigui propiciant.
En tot cas, el president espanyol, en la conferència d'ambaixadors que es va fer ahir dimarts a Madrid, va apostar per assegurar la "relació estratègica" amb els Estats Units com un "aliat imprescindible", tot i defensar alhora el dret internacional davant d'aquells que volen "redissenyar fronteres", en al·lusió a Trump. Al seu torn, el rei Felip VI, que presidia l'esdeveniment, va dir que Espanya, davant la nova etapa als Estats Units, hi ha d'"aprofundir" la relació sobre la base "d'una agenda positiva en matèria de prosperitat i seguretat".
L'absència de Michelle Obama
D'altra banda, Michelle Obama deixarà sol el seu marit, l'expresident Barack Obama, i no assistirà a la presa de possessió de Trump. L'oficina dels Obama ha publicat un comunicat en què informa que "Michelle Obama no assistirà a la inauguració", però no n'exposa els motius, informa Antònia Crespí Ferrer des de Washington. Michelle Obama tampoc va assistir al funeral de l'expresident Jimmy Carter. Per contra, es va veure com el seu marit parlava i reia amb Trump, que s'asseia al seu costat. Un dels últims cops que els Obama van fer una aparició pública va ser a la Convenció Demòcrata de Chicago, on tots dos van atacar Trump. L'animadversió de Michelle cap a Trump és prou coneguda i l'ha acusat de posar la seguretat de la seva família en perill.