El nou govern de Pedro Sánchez

ERC es nega a incloure els pressupostos al pacte per la investidura de Sánchez

El líder del PSOE i Junqueras conversen abans de la reunió amb Rufián

Madrid"Avui és un bon dia", ha assegurat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, després de reunir-se amb Pedro Sánchez en el marc de la ronda de contactes del candidat a la investidura. No ho deia per això, sinó pel fet que abans havien parlat per telèfon el líder del PSOE i el del seu partit, Oriol Junqueras, cosa que ha subratllat que hauria de ser "normal". Ja ho havien fet, sense que es publicités, però és un símptoma que els socialistes reconeixen a Junqueras com a interlocutor i escenifica un tracte preferent de Sánchez a ERC, atès que inicialment havia circumscrit aquesta litúrgia de la investidura a reunir-se només amb els grups parlamentaris. Les úniques excepcions són, esclar, Yolanda Díaz, com a sòcia de govern, i Alberto Núñez Feijóo, cap de l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC busca reivindicar-se en una negociació en la qual els focus estan posats en la decisió que prengui Carles Puigdemont: s'ha donat per fet que només els set vots de Junts són els que determinaran si hi ha legislatura o bé caldrà repetir eleccions, però els republicans malden per advertir que els seus vots també "s'han de suar", tal com ha insistit Rufián en roda de premsa. En aquesta línia, ha volgut deixar clar que l'eventual acord a què es pugui arribar amb el PSOE serà per a la investidura, però no garantirà el als primers pressupostos que presenti el govern de l'Estat, i encara menys serà un pacte de legislatura. "La investidura és un partit i els pressupostos seran un altre partit", ha apuntat, parafrasejant al Cholo Simeone.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, Sánchez li ha remarcat a Junqueras com és de necessari arribar a un acord per garantir l'estabilitat del nou mandat. Ha sigut una trucada de gairebé 40 minuts en la qual el líder d'ERC ha reiterat al president en funcions que cal lligar l'amnistia perquè és l'únic instrument que pot acabar amb la judicialització del Procés, a la qual cosa, diuen fonts republicanes a l'ARA, s'ha compromès el PSOE. Fa dies que els republicans asseguren que l'amnistia és una carpeta resolta i que s'estan negociant altres qüestions, si bé aquest mateix dimecres la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, també ha reconegut que no està tancada. En una entrevista a SER Catalunya, ha puntualitzat que està "madura" i que els termes sobre els quals pivota "estan clars: reconèixer que l'Estat es va excedir en les accions per reprimir l'independentisme". Aquest és un punt delicat perquè el PSOE no vol explicitar una crítica a l'actuació dels tribunals.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de les paraules de Sánchez de divendres en què va situar l'amnistia com una fórmula per "superar les conseqüències judicials" del Procés, públicament els socialistes no donen cap pista sobre aquesta mesura i es limiten a afirmar que tot el que aprovin serà "impecable" constitucionalment, en paraules del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimarts. Ho és l'amnistia? Fa uns dies Sánchez afirmava que això ho haurà de dirimir el Tribunal Constitucional. Això sí, la Moncloa sí que s'ha desmarcat clarament de la proposta que Sumar ha presentat aquest dimarts a l'Ateneu Barcelonès. Segons ha afirmat en una entrevista a TV3 l'excap de files d'En Comú Podem a Madrid, Jaume Asens, els socialistes van plantejar modificacions al text del seu equip de juristes i ha assegurat que tenen la seva pròpia proposta. "Hauran de ser ells qui l'expliquin", ha precisat.

En un comunicat, ERC ha explicat que Junqueras ha valorat els "avenços en clau política, social i antirepressiva fruit dels últims anys de negociació política entre les dues formacions". És a dir, els indults i la reforma del Codi Penal. No hi ha cap esment a l'amnistia, una prioritat per a ERC, encara que estigui posant l'accent en el traspàs de Rodalies, el dèficit fiscal i no deixar de tenir un espai de diàleg on continuar posant sobre la taula la proposta del referèndum d'autodeterminació. L'acord de claredat, del qual aquest dimecres s'han conegut novetats rellevants, és el plantejament que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, vol posar a debat en aquesta taula.

Cargando
No hay anuncios

Coalició Canària només s'obre a l'abstenció

Sánchez també s'ha reunit aquest dimecres amb l'única diputada de Coalició Canària (CC) al Congrés, Cristina Valido, que només s'ha obert a l'abstenció perquè l'amnistia "estableix una dificultat molt important" i li impedeix votar a la investidura. El seu vot podia ser determinant si Junts s'abstingués —amb el sí de CC sortiria la investidura—, però els de Carles Puigdemont van comunicar que només es decantaran pel sí o el no. Tanmateix, canaris i socialistes obriran una negociació.

Cargando
No hay anuncios

Divendres serà el torn de la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras i, de moment, al PSOE no li "consta" si Sánchez parlarà amb algun dirigent orgànic del partit com ha fet amb Junqueras. Precisament, Asens ha augurat que el dirigent socialista Santos Cerdán visitarà Puigdemont a Bèlgica, però "quan tot acabi, no abans".

El PP força que el Senat citi els presidents autonòmics per posicionar-se sobre l'amnistia

El PP continua la seva ofensiva contra l'amnistia en paral·lel als intents de Sánchez de lligar els suports per ser investit. Els populars han tornat a fer valdre la majoria absoluta al Senat després d'aprovar-hi fa una setmana una moció en contra. Aquest cop, forçant que la comissió de comunitats autònomes de la cambra alta citi dijous que ve, 19 d'octubre, els presidents autonòmics perquè es pronunciïn sobre la mesura que el líder socialista negocia amb l'independentisme. La compareixença és voluntària així que previsiblement només hi acudiran els presidents populars en el que és un nou intent de recordar que el PP té un contrapoder territorial després del 28-M.