ALDARULLS
Política07/01/2021

La triple dreta equipara l’assalt al Capitoli i el Procés

PP, Vox i Cs ho comparen també amb el 15-M

Mireia Esteve
i Mireia Esteve

BarcelonaMig món mirava amb estupefacció dimecres com milers de manifestants partidaris del president americà, Donald Trump, assaltaven el Capitoli per intentar aturar el debat que havia de certificar la victòria de Joe Biden a les urnes. Ràpidament, els principals líders mundials van condemnar els fets sense matisos. També el president espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de l’oposició, Pablo Casado. A l’estat espanyol, però, la dreta ha fet servir l’assalt al Parlament americà de munició per carregar contra l’independentisme i també contra Podem.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant el PP com Vox van coincidir a comparar l’intent d’impugnar per la força els resultats electorals dels EUA amb les protestes del 15-M del 2011 al Parlament, en què centenars de manifestants van intentar impedir que els diputats entressin a la cambra, i també amb els fets de la tardor del 2017, com el 20-S, l’1-O i la DUI. El primer a disparar va ser el líder de Vox, Santiago Abascal, que va comparar directament Trump amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, a qui va acusar d’haver instigat a “assaltar el Congrés” durant el 15-M. “M’estranya que a l’esquerra progre li sembli tan malament l’assalt al Capitoli”, va afirmar Abascal en un tuit, on també va acusar els líders independentistes “d’assaltar el Parlament català” el 2017.

Cargando
No hay anuncios

Des del PP van ser més diplomàtics, però també van ficar-ho tot en un mateix sac. “Els extremismes a la dreta i a l’esquerra es retroalimenten”, va deixar anar el líder del PP, Pablo Casado, des de Gimenells en la desena visita a Catalunya en poc temps. Acte seguit, el líder popular va exigir a tots els partits que condemnin “qualsevol assalt a qualsevol Parlament”. “No s’hi val ser selectius, tots són atacs a la democràcia”, va afegir el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández.

El primer aniversari de l’1-O

Per als populars, tot plegat és fruit de moviments “populistes” que són “nocius” per a la democràcia. “L’agressió a les institucions de dimecres ha anat precedida de l’apel·lació a la divisió social que ens recorda circumstàncies que hem viscut en aquest país”, va afirmar Casado. Una tesi que havien abonat prèviament dirigents de Ciutadans com la diputada Sonia Sierra, que dimecres va fer un tuit en què assegurava que hi havia una semblança “raonable” entre la imatge de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart sobre un cotxe de la Guàrdia Civil el 20-S i la de manifestants pro-Trump sobre un cotxe davant del Capitoli.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, dijous ahir la líder del partit taronja, Inés Arrimadas, va rebaixar l’equiparació entre les protestes independentistes i l’assalt als EUA quan va assegurar que no eren fets comparables, tot i que va defensar que els partits havien de condemnar les dues coses. Amb tot, sí que va retreure als líders independentistes que animin els seus manifestants amb “discursos populistes”. I va recórrer als incidents del primer aniversari de l’1-O, el 2018, en què centenars de persones van protestar davant del Parlament. “Si no van entrar al Parlament és perquè els Mossos no ho van consentir. Haurien fet el mateix, però sense armes”, va afirmar, informa Anna Mascaró.

Des del govern espanyol van rebutjar els paral·lelismes de la dreta i la vicepresidenta Nadia Calviño va assegurar que l’únic assalt que havia vist a l’Estat era l’intent de cop d’estat del 23-F. Des de Podem, Pablo Iglesias va atribuir els fets de Washington a l’extrema dreta, mentre que Pablo Echenique va criticar que PP, Cs i Vox no els condemnessin amb prou “contundència”.