HORITZÓ ELECTORAL
Política27/12/2020

La triple dreta trasllada la seva batalla a Catalunya

Casado és el dirigent estatal que ha vingut més cops al territori català i avui tornarà a ser a Barcelona

Mireia Esteve / Anna Mascaró
i Mireia Esteve / Anna Mascaró

BarcelonaFa setmanes, fins i tot mesos, que els partits independentistes es miren de reüll amb la vista posada en les pròximes eleccions. No són els únics. Des de l’altra banda de l’espai polític fa dies que el flanc constitucionalista ha traslladat a Catalunya la seva batalla. El partit que el 21-D va guanyar-ne l’hegemonia, Ciutadans, està en caiguda lliure a les enquestes i el PP i Vox veuen opcions de tornar a disputar-se el lideratge d’aquest espai a Catalunya. Els populars, de moment, són els que s’han intentat fer més visibles i des de fa dos mesos el seu líder, Pablo Casado, visita cada setmana algun municipi català. Ara bé, l’extrema dreta de Santiago Abascal ja ha ensenyat les urpes i fa una setmana també va ser a Catalunya per inaugurar la precampanya.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En plena cursa pel 10-N, Casado va prometre que si arribava a la Moncloa visitaria de manera setmanal Catalunya perquè l’Estat hi fos més present. No va aconseguir ser president del govern, però des de fa dos mesos està fent realitat la promesa de ser cada setmana en algun municipi català. Ara, però, l’objectiu passa per visibilitzar la nova estratègia del PP a Catalunya. La missió dels populars és recuperar l’electorat de centredreta que fa tres anys se’n va anar a Ciutadans atret pel discurs unionista d’Inés Arrimadas. Aprofitant que l’independentisme està desorientat i viu un dels seus moments més baixos, els conservadors volen que el paradigma deixi de ser independència sí o no i que l’eix esquerra-dreta es torni a situar en el centre del debat aprofitant que la pandèmia obliga a ressituar les prioritats polítiques.

Cargando
No hay anuncios

Per això la particular precampanya electoral que el partit ha posat en marxa passa per posar a l’aparador polític el model de gestió econòmica que defensa el PP i fer-ho amb Pablo Casado, acompanyat sempre del candidat el 14-F, Alejandro Fernández. De fet, el partit pretén que la figura de Casado també serveixi per donar més visibilitat a Fernández, que encara té un problema de notorietat. En l’últim CEO, només un 35% dels enquestats el coneixien (i el percentatge encara era tres punts més baix entre els mateixos votants del PP).

Marcar diferències amb Vox

Amb la visita que avui farà a Barcelona ja són nou les que Pablo Casado ha fet a Catalunya des del 6 de novembre, quan va fer la primera -està previst que torni a venir durant el mes de gener i ja en la campanya-. Aquell dia es va reunir amb la patronal Foment del Treball i amb entitats defensores del bilingüisme. I aquesta ha sigut la tònica de les visites. Ha estat amb pescadors, ramaders, restauradors, cavistes, però no ha deixat de banda les trobades amb entitats contràries al Procés com Societat Civil Catalana, amb qui es va reunir la setmana passada. “Amb el missatge de centredreta ben definit per recuperar l’economia, molta gent de Ciutadans tornarà”, afirma un dirigent de la formació. Però no només això. Els populars també pretenen marcar distàncies amb Vox per evitar una nova fuga de vots cap a l’extrema dreta. Auguren que el partit de Santiago Abascal buscarà la confrontació directa amb l’independentisme, i el PP se’n vol desmarcar. “Nosaltres no anirem a buscar això”, afirma una veu de la formació. I un altre dirigent del partit afegeix: “El nostre lema és convivència, concòrdia i bon govern”. Es tracta de moderar el discurs ara que l’independentisme ha aparcat la via unilateral.

Cargando
No hay anuncios

Ben al contrari del que pretén Vox. L’objectiu del partit ultra és entrar al Parlament i insistirà en un missatge que reivindiqui la unitat d’Espanya, la lluita contra el que ells anomenen el “consens progre”, el discurs antiimmigració i contra la ocupació. Tot i que atacaran Cs i el PP, Vox també vol prendre votants al PSC i es dirigirà als treballadors en mítings a Barcelona i l’àrea metropolitana. Per fer-ho, la setmana passada Santiago Abascal ja va donar el tret de sortida a la precampanya acompanyat del seu candidat, Ignacio Garriga. Fonts de la formació expliquen que tenen prevista una presència constant tant d’Abascal com d’altres dirigents estatals, entre ells diputats al Congrés com Iván Espinosa de los Monteros o Macarena Olona, així com una de les principals cares del partit, Rocío Monasterio, i l’eurodiputat Jorge Buxadé.

Un moment baix per a Ciutadans

El PP busca frenar una fuga de vots cap a Vox, però preveu recuperar part de l’electorat de Cs, i fins i tot hi ha qui veu possible el sorpasso. Ara bé, Cs es defensarà amb tota l’artilleria pesant en una campanya amb actes reduïts en què es buscarà notorietat amb les primeres espases. El 13 de desembre el partit va iniciar la precampanya amb un acte amb Arrimadas, el candidat Carlos Carrizosa i l’eurodiputat Jordi Cañas. Tots tres prendran part activa en la cursa electoral i, de fet, Arrimadas té previst ser a Catalunya entre un i dos cops per setmana fins al 14-F, explica el responsable de comunicació del partit, Nacho Martín Blanco. “Està absolutament bolcada en la campanya”, assegura a l’ARA. També està prevista la presència dels eurodiputats Luis Garicano i José Ramón Bauzá, juntament amb membres de governs de les comunitats autònomes i alguns ajuntaments, com ara la vicealcaldessa madrilenya, Begoña Villacís.

Cargando
No hay anuncios

Cs arriba a la campanya en un moment baix, amb problemes interns i després d’un convuls procés per fer la llista, amb la imposició de Carrizosa com a candidat -els crítics encara reclamen primàries- i tensions amb els càrrecs municipals. Després del fracàs de la coalició amb el PP i el PSC, Cs també va fer un intent frustrat -avançat per Vozpópuli - de fitxar el president de SCC, Fernando Sánchez Costa, que, segons fonts de SCC, va declinar l’oferiment -que anomenen “tempteig”- de mantenir-se al capdavant de l’entitat. D’altra banda, la formació no facilita les dades d’afiliació a Catalunya, però fonts del partit mostren preocupació davant el que pot ser una caiguda significativa de militants, que es va entreveure, apunten, en les votacions per escollir les juntes de les agrupacions locals, amb una participació molt baixa en diverses localitats.

Després del fracàs de la coalició amb el PP i el PSC, el partit continuarà reivindicant-se com a “líder” del constitucionalisme i insisteix, a més, en la idea que els socialistes poden pactar amb l’independentisme. En un intent de frenar la caiguda lliure iniciada el 10-N, quan va perdre 47 escons al Congrés, Cs presumirà de la gestió a les comunitats on governa amb el PP i del paper d’Arrimadas al Congrés. “Som capaços d’arribar a acords, cosa que altres partits no poden fer”, insisteix Martín Blanco. Cs se centrarà en Barcelona i l’àrea metropolitana durant la campanya, però també tindrà presència a Lleida, Girona i Tarragona per intentar mantenir-s’hi.