Política08/11/2012

Trillo s'apunta a vendre la història comuna d'Espanya amb Catalunya al 'Financial Times'

L'actual ambaixador espanyol a Londres demana que no es comparin Escòcia i Catalunya, ja que aquesta, com a membre del Regne d'Aragó, és "part integral d'Espanya des del seu naixement, fa cinc segles"

Efe
i Efe

LondresL'ambaixador d'Espanya al Regne Unit, Federico Trillo, demana aquest dijous en un article al 'Financial Times' que no compari els casos d'Escòcia i Catalunya a causa dels seus diferents contextos històrics i constitucionals. "No és prudent ni just" comparar els casos d'Escòcia i Catalunya, assenyala Trillo en una carta publicada al rotatiu britànic sota el títol "Els moviments independentistes tenen molt poc en comú".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La seva carta surt al pas d'un article que aquest diari va divulgar el 16 d'octubre en el qual qualificava de "més intel·ligent, per raons de justícia i de prudència", l'estratègia que ha seguit el govern britànic sobre Escòcia, que el 2014 celebrarà un referèndum per decidir sobre la seva independència.

Cargando
No hay anuncios

Trillo escriu que, històricament, Escòcia era una nació independent, i fa 300 anys va decidir unir-se al Regne Unit, mentre que Catalunya pertanyia al Regne d'Aragó i és "part integral d'Espanya des del seu naixement, fa cinc segles".

Referèndum a nivell estatal

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als aspectes constitucionals, l'ambaixador indica que el Regne Unit no té Constitució escrita, però que, en el cas espanyol, la unitat de l'Estat "està solemnement consagrada per la Constitució espanyola". A Espanya "l'única manera legal de desencadenar un procés que pugui portar a la independència de qualsevol regió és a través d'una esmena constitucional", procés que requeriria "una gran majoria al Parlament espanyol, noves eleccions i l'aprovació en un referèndum a tot el país", escriu en la missiva.

Trillo apunta, a més, que la Constitució espanyola "va rebre una aprovació del 90% a Catalunya el 1978 (més gran que la mitjana espanyola)" i que aquesta autonomia té un alt grau d'autogovern. "En altres paraules, el 90 per cent dels catalans van decidir, no fa gaire temps, que una qüestió que afecta la integritat del territori espanyol ha de ser considerada per tot el país", agrega Trillo, per a qui Catalunya té ara un nivell d'autonomia "mai aconseguit abans a l'Espanya democràtica o en molts estats federals".

Cargando
No hay anuncios

Federico Trillo va ser nomenat el 30 de març passat ambaixador d'Espanya a Londres pel consell de ministres, després d'una dilatada carrera política en la qual va ser president del Congrés (1996-2000), ministre de Defensa (2000-2004) i diputat per Alacant des del 1989.