CAMÍ DEL 21-D
Política28/11/2017

La Guàrdia Civil assenyala Marta Rovira pel referèndum

Els empresonats demanen al Suprem tornar a declarar per quedar en llibertat abans del 21-D

Ot Serra
i Ot Serra

MadridL’inici de la campanya electoral pel 21-D s’acosta i, paral·lelament -tot i que hi està estretament lligada-, la causa contra l’independentisme que s’instrueix al Tribunal Suprem continua el seu curs. Ahir la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va remetre el sumari a l’alt tribunal espanyol i, si fins ara són 24 les persones investigades per rebel·lió i sedició pel Procés -incloent-hi els membres dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero i Teresa Laplana, que continuaran encausats a l’Audiència-, aquesta xifra podria augmentar. Segons va avançar ahir la SER, el jutge que ha acumulat totes les causes, Pablo Llarena, podria citar nous actors, entre els quals hi ha la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, assenyalada per la Guàrdia Civil per la seva participació en el nucli decisori del projecte independentista. Quan falta menys d’una setmana per a l’inici de la campanya, els consellers, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart demanaran al magistrat que els citi a declarar amb l’objectiu que se'ls revisin les mesures cautelars.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre les diligències que Lamela va enviar a Llarena, destaca el document 'EnfoCATs', requisat per la Guàrdia Civil al domicili de Josep Maria Jové, ex número dos de Vicepresidència, durant el macrooperatiu del 20 de setembre. L’institut armat hi veu, segons la seva interpretació, una organització de l’independentisme basada en un braç estratègic i un d’executor. En el primer hi apareixerien els portaveus parlamentaris i els secretaris generals dels partits independentistes. A part de Rovira, portaveu de JxSí, fa dies 'El Independiente' apuntava al nom de la cupaire Anna Gabriel, portaveu de la CUP a la cambra catalana. Segons aquest document, també s’hi podrien sumar altres càrrecs públics, ja que considera el CTTI “col·laborador necessari” del Procés. La imputació de nous protagonistes, però, no seria immediata. Primer, la fiscalia del Suprem ha d’accedir a la informació i, en cas que ho consideri convenient, sol·licitar al jutge nous investigats. Aleshores, el magistrat avaluaria la petició i decidiria.

Cargando
No hay anuncios

Mentre això no passa, els líders polítics empresonats busquen la manera de sortir de la presó. Avui l’advocat de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez -tots a la llista de Junts per Catalunya (JxCat)-, presentarà un escrit al Suprem en el qual demanarà una nova declaració, ara davant Llarena. Vistos els antecedents amb els membres de la mesa del Parlament, un pronunciament contrari a la via unilateral i l’acatament del 155 els podria salvar del risc de reiteració del delicte i revocar-los les mesures cautelars actualment imposades. Segons ha pogut saber l’ARA, però, això no quedarà reflectit en el text. L’assumpció de la dissolució del Parlament i el cessament del Govern ja va es van acceptar en la primera declaració a l’Audiència Nacional i, això sí, es podria repetir en una nova citació. En l’escrit s'hi esgrimirà que no hi ha risc de fuga perquè tots tenen família i perquè concorreran a les eleccions, cosa que implícitament ja és un reconeixement del 155, atès que els comicis s’han convocat basant-se en aquest article.

El lletrat dels consellers vinculats a ERC, Andreu Van den Eynde, també presentarà un escrit; també ho farà el de la consellera Meritxell Borràs, Xavier Melero. Com que la titular de Governació no va a les llistes, podria enviar un missatge més contundent de desvinculació amb la via unilateral. Per la seva banda, la defensa de Jordi Cuixart, que tampoc concorrerà a les eleccions del 21-D, està “perfilant” la seva petició i la presentarà al llarg de la setmana. Tot i que finalment hi hagi una flexibilització de les mesures cautelars, això no vol dir que l’ofensiva judicial contra el Procés disminueixi. Ho deixen entreveure la interlocutòria de Llarena sobre els membres de la mesa -que dona per bo el relat de la fiscalia- i el possible augment d’investigats que podria portar l’informe de la Guàrdia Civil.

Cargando
No hay anuncios

Campanya des de Bèlgica

A més de 1.000 quilòmetres de distància, el procediment judicial contra l’altra meitat del Govern, a l’exili a Bèlgica, segueix el seu curs particular. Dilluns que ve, instants abans del tret d’inici de la campanya, Carles Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig estan citats davant el jutge, que ha de decidir sobre l’extradició. Entre l’exili i la possible sortida de presó, l’independentisme no renunciarà a fer campanya.