Política15/10/2019

El Tribunal de Luxemburg recorda que els jutges "han de confiar, en principi, en les garanties" d'una euroordre

Adverteix que demorar l'extradició pot derivar en "risc d'impunitat" de la persona buscada

Ara / Europa Press
i Ara / Europa Press

BarcelonaEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg, ha dictaminat aquest dimarts en una sentència vinculada a una euroordre de detenció que els jutges "han de confiar, en principi, en les garanties" que ofereix l'estat que reclama l'extradició. Garanties que giren a l'entorn de la seguretat que la persona extradida "no patirà un tracte inhumà o degradant" per les condicions de l'empresonament en el país que activa l'euroordre de detenció.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sentència està vinculada al cas d'un ciutadà romanès que Romania buscava per delictes contra la propietat i falsificació de documents. El Tribunal Superior d'Hamburg va denegar l'extradició basant-se en "indicis concrets de deficiències sistèmiques i generalitzades en les condicions de reclusió a Romania". Finalment el tribunal alemany va decidir elevar una qüestió prejudicial al TJUE per aclarir les "condicions mínimes de reclusió" que es poden exigir en base a l'article 4 de la Carta Europea de Drets Humans, que prohibeix la tortura i un tractament inhumà i degradant.

Cargando
No hay anuncios

Luxemburg apunta que, a priori, els jutges han de confiar en les garanties que donen els estats membres de la Unió Europea "si no existeixen dades precises que permetin considerar que les condicions de reclusió contravenen l'article 4 de la Carta de Drets". Per tant, "només en circumstàncies excepcionals i basant-se en dades precises" el jutge podrà constatar que existeix un risc real per a la persona per la qual se sol·licita l'extradició.

A més de la confiança en les condicions de l'empresonament, a l'hora de valorar les euroordres els tribunals també analitzen si els delictes comesos en l'estat que impulsa l'euroordre també són considerats delicte en l'estat que ha de decidir si accepta l'extradició. Això és precisament el que va valorar el tribunal d'Schleswig-Holstein quan va rebutjar l'extradició de Carles Puigdemont per rebel·lió i només es va mostrar predisposat a aprovar-la per malversació.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, Luxemburg també determina que examinar minuciosament les condicions penitenciàries "resulta manifestament excessiu" i "podria demorar de forma substancial el lliurament". "Es podria derivar un risc d'impunitat per a la persona buscada", avisa el tribunal.