El Tribunal General de la UE tomba el recurs de Junqueras contra l'Eurocambra per haver declarat vacant el seu escó
Argumenta que el Parlament no es pot negar a transmetre una decisió de les autoritats espanyoles
Brussel·lesLa justícia europea dona la raó al Parlament Europeu en la batalla judicial que el president d'ERC, Oriol Junqueras, va obrir per reclamar el seu escó d'eurodiputat. El Tribunal General de la Unió Europea ha declarat aquest dimarts inadmissible el recurs que el republicà va interposar contra la decisió del president de l'Eurocambra, David Maria Sassoli, de declarar vacant el seu escó després de ser elegit eurodiputat en les últimes eleccions europees. Junqueras no va poder assumir el càrrec perquè les autoritats espanyoles no li van permetre sortir de la presó per recollir l'acta. Un cop va ser declarat vacant el seu escó, Jordi Solé va ocupar-lo el juliol d'aquest any
El tribunal amb seu a Luxemburg avala la decisió de l'Eurocambra argumentant que aquesta no té competències per contradir les decisions que li arriben de les autoritats dels governs europeus, en aquest cas del Tribunal Suprem. "El president del Parlament Europeu no va fer res més que transmetre a la institució informació sobre una situació jurídica preexistent, derivada exclusivament de les decisions de les autoritats espanyoles", resol el tribunal, que descarta que l'Eurocambra hi pugui fer res si un estat membre anul·la el mandat d'un eurodiputat.
Junqueras ha obert diversos fronts davant la justícia europea per reclamar el seu escó com a eurodiputat després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) li donés la raó. Luxemburg va sentenciar que Junqueras tenia immunitat parlamentària des del moment de l'anunci dels resultats electorals i va considerar que el Tribunal Suprem l'hauria d'haver deixat sortir per recollir l'acta. Des d'aleshores, però, la defensa del líder d'Esquerra i exvicepresident català ha presentat diversos recursos a Luxemburg que, fins ara, han anat caient.
L'origen del cas, al gener
Tot va començar a principis de gener, quan el Suprem va ignorar la sentència del TJUE sobre la immunitat de Junqueras. Va comunicar a la Junta Electoral Central i al Parlament Europeu que no era pertinent anul·lar la seva sentència ni permetre-li accedir al càrrec d'eurodiputat. Davant aquesta decisió, en el ple del Parlament Europeu del 13 de gener Sassoli va anunciar que l'escó de Junqueras quedava vacant. Aleshores, Junqueras va presentar un recurs davant el Tribunal General de la UE perquè aquesta decisió s'anul·lés i també va sol·licitar mesures cautelars d'urgència fins que tot plegat sigui resolt a Luxemburg.
Però la justícia europea va rebutjar les mesures cautelars i Junqueras també va recórrer aquesta negativa. A l'octubre, es va repetir el no, i aquesta vegada el tribunal europeu es pronuncia sobre el primer recurs, sense entrar al fons de la qüestió i simplement donant la raó a l'Eurocambra en la seva argumentació de falta de competències per contradir el Tribunal Suprem. Però el periple judicial a Luxemburg no acaba aquí. La defensa de Junqueras ha obert altres fronts davant al justícia europea, amb altres recursos sobre la mateixa qüestió. A més, ja avisen que recorreran aquesta decisió i reivindiquen que queda per resoldre el "pecat original": "la transgressió de la immunitat per part del Suprem.