Corrupció

El Tribunal Constitucional perdona la malversació a un alt càrrec condemnat pel cas dels ERO d'Andalusia

És el primer encausat que li revoquen la sentència per aquest delicte

ARA
2 min
L'exdirector general d'IDEA Miguel Ángel Serrano en la comissió del cas dels ERO d'Andalusia

BarcelonaEnmig de la polèmica pel cop de porta del Tribunal Suprem a excloure el delicte de malversació de la llei d'amnistia, el Tribunal Constitucional, que podria forçar l'alt tribunal a modificar la seva interpretació, ha exonerat aquest dimarts d'aquest delicte un alt càrrec que va ser condemnat pel cas dels ERO d'Andalusia. El tribunal ha estimat parcialment amb els vots dels set magistrats de la majoria progressista davant dels quatre de la minoria conservadora el recurs de Miguel Ángel Serrano, que va ser director general de l'Agència d'Innovació i Desenvolupament d'Andalusia (IDEA), que era l'encarregada de pagar els ajuts dels ERO.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sentència compta amb els vots particulars dels magistrats Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo i César Tolosa i de la magistrada Concepción Espejel. Hi ha també un vot concurrent de la magistrada Maria Luisa Segoviano contra la resolució, que declara que s'ha vulnerat el dret a la legalitat penal i a la presumpció d'innocència de Miguel Ángel Serrano. Amb aquesta decisió, el TC aplana el camí per anul·lar la malversació a l'expresident de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, que va ser condemnat a sis anys de presó per haver mantingut un sistema il·legal de subvencions entre l'any 2000 i el 2011 que els hauria permès repartir de manera arbitrària fins a 680 milions d'euros. El seu antecessor, Manuel Chaves, també va ser condemnat, però a només 9 mesos d'inhabilitació per prevaricació.

Serrano, en canvi, va ser condemnat pels dos delictes amb una pena total de 6 anys i 6 mesos de presó i 17 anys d'inhabilitació absoluta. És un dels cinc condemnats que estan complint pena de presó. El ple ha abordat el cas de Serrano Aguilar després que el 18 i 19 de juny resolgués els recursos d'empara dels exconsellers José Antonio Viera i Magdalena Álvarez. Al primer li va desestimar el recurs perquè la seva argumentació era genèrica; a la segona, li va estimar parcialment el recurs a l'anul·lar la condemna i ordenar a l'Audiència de Sevilla que dictés una nova sentència que rebaixi la pena.

El Constitucional té reservats aquest dimecres i dijous per continuar deliberant sobre quatre recursos més relatius als ERO: el de l'exconseller d'Ocupació Antonio Fernández, el de l'exconsellera d'Hisenda Carmen Martínez Aguayo, el de l'exconseller de Justícia i Administració Pública Jesús María Rodríguez Román i el de l'exconseller d'Innovació Francisco Vallejo.

stats