Finançament irregular

El Tribunal de Comptes multa Vox amb 233.324 euros per finançament irregular

El partit d'Abascal va rebre donacions finalistes el 2019, prohibides per llei, per sufragar dues campanyes, una de les quals per querellar-se contra Torra

MadridFa temps que el finançament de Vox està en el punt de mira del Tribunal de Comptes. En l'informe del 2019 de l'òrgan fiscalitzador ja apareixien sospites que, finalment, s'han vist confirmades. El partit d'extrema dreta va rebre donacions de caràcter finalista, prohibides per llei. Es tracta d'infraccions "molt greus contra la llei de finançament de partits" que, un cop sota sospita, van provocar que a principis d'any s'obrís un expedient a Vox. Segons ha avançat aquest dilluns El País i ha confirmat el Tribunal de Comptes, el resultat són dues multes contra la formació de Santiago Abascal, que ascendeixen a 233.324,22 euros.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I a què anaven destinades les donacions? Una d'elles té a veure amb una campanya contra l'independentisme català que buscava atacar un adversari polític. Es tracta d'una recollida de fons per interposar una querella contra l'expresident de la Generalitat Quim Torra. En aquest cas, segons el diari esmentat, van ser 10.563,45 euros d'origen irregular dels 31.664,80 euros que el partit va aconseguir recaptar en només quatre hores el 17 d'abril del 2019 –en demanava 15.000–. La quantitat restant no es considera delictiva perquè van ser aportacions dels mateixos afiliats. Ara bé, la part obtinguda irregularment per Vox comporta una multa de 50.000 euros.

Cargando
No hay anuncios

L'altra multa, que ascendeix a 183.324,22 euros, és per una campanya que va organitzar l'extrema dreta amb el nom Ajuda'ns amb la fiança de Borja per finançar un home de Màlaga que s'enfrontava a dos anys de presó per la mort d'un lladre a qui va perseguir i colpejar després que robés una bossa a una dona. En aquest cas la recaptació de fons va aconseguir 120.482,93 euros, dels quals 91.662,11 van ser de persones no afiliades i, per tant, d'un origen il·lícit, segons estableix l'article 5 de la llei de partits, que ho castiga com a infracció "molt greu" a l'article 17. La multa és del doble del que va aconseguir irregularment.

Vox encara té opció de recórrer les sancions davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem i és el que té intenció de fer el partit. En una sèrie de missatges a X, el partit d'Abascal s'ha defensat, si bé admet que van ser "aportacions realitzades per centenars d'espanyols per a causes judicials del partit contra separatistes i per ajudar a una víctima de la delinqüència". "Per què els espanyols no poden contribuir a una fiança […]? En tots dos casos, el partit va actuar amb total transparència en informar sobre el destí dels fons al començar ambdues campanyes", argumenta Vox, que promet canviar la llei de partits "perquè es financin amb les aportacions dels seus simpatitzants".

Cargando
No hay anuncios