Monarquia

El Tribunal de Comptes fiscalitzarà la monarquia espanyola

El nou decret del govern espanyol estableix que els contractes de la Casa del Rei siguin públics

MadridFelip VI fa un pas en la transparència de la monarquia espanyola, després que Joan Carles I actués amb total impunitat durant dècades com a cap de l'Estat. El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts un decret, consensuat amb la Casa del Rei, que habilita el Tribunal de Comptes a fiscalitzar les despeses de la institució. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha explicat en roda de premsa que es firmarà un conveni de col·laboració entre les dues institucions perquè a partir d'ara l'òrgan fiscalitzador en faci una "auditoria externa". "És un pas molt important en exemplaritat, modernització i transparència i homologa la Casa del Rei als estàndards d'altres monarquies europees", ha subratllat l'endemà que el rei fes públic un patrimoni de 2,5 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La nova norma busca donar rang legal a algunes maneres de funcionar que ja té la Casa del Rei i incorporar-ne de noves. Bolaños ha destacat que a partir d'ara totes les contractacions que faci la Zarzuela tindran règim de publicitat. La institució tindrà autonomia per decidir les seves despeses, però s'haurà de sotmetre al règim de contractació pública i deixar constància de la seva comptabilitat a la pàgina web. Tal com ja passa ara, haurà de ser accessible el grau d'execució del pressupost i la memòria anual d'activitats. Pel que fa als regals institucionals que es rebin, seran inventariats i s'estudiarà si es mantenen a la Zarzuela, si passen a Patrimoni Nacional o bé si es donen a entitats sense ànim de lucre.

Cargando
No hay anuncios

El ministre també ha assenyalat que els alts directius que entrin a treballar a la institució hauran de fer una declaració de béns –com la que ja fan els membres del govern espanyol o els diputats del Congrés– quan hi accedeixin i en pleguin. En canvi, la de Felip VI no queda regulada al decret i la farà quan ell vulgui. Alguns càrrecs els desenvoluparan funcionaris: l'oficina de la Intervenció de la Casa del Rei serà exercida per un funcionari del cos d'auditors i interventors de l'Estat i el conseller diplomàtic serà un funcionari de la carrera diplomàtica. Tots ells hauran de seguir el codi de conducta basat en l'exercici de la "neutralitat, imparcialitat, transparència, honradesa, respecte del medi ambient i de la igualtat entre homes i dones".

Fa més d'un any que s'esperava alguna mesura que donés sentit a la promesa del president espanyol, Pedro Sánchez, en el seu discurs de balanç semestral del desembre del 2020. Des de la Moncloa, va assegurar que s'aprovarien iniciatives per "modernitzar" i avançar en la "transparència i la rendició de comptes" de la monarquia, i es va especular amb la possibilitat d'impulsar una llei de la Corona. Mai no arribava, malgrat que Sánchez, sempre que li preguntaven per Joan Carles I, es referia als suposats avenços de Felip VI en aquest sentit.

Cargando
No hay anuncios

Quan va arribar al tron el 2014, el rei va prohibir acceptar regals i detalla a què es destina la partida pressupostària que el govern espanyol reserva per a la Casa del Rei. Així, es poden veure al seu portal web els sous dels membres de la família, per exemple. Un nou pas ha arribat ara comunicant el seu patrimoni i assumint una remodelació del funcionament de la institució, cosa que es treballava des que Carmen Calvo era la titular de Presidència. Tot plegat, condicionat pel passat tèrbol de Joan Carles I, de qui la Fiscalia Anticorrupció va dir que hauria comès diversos delictes per la seva fortuna oculta a l'estranger. Si no fos per la inviolabilitat, la prescripció i la permissivitat amb les regularitzacions a Hisenda, s'hi hauria pogut querellar.

La inviolabilitat, blindada

Com que no és un decret llei, no s'haurà de convalidar al Congrés. El govern espanyol no haurà de buscar suports, per bé que el PP ha saludat la iniciativa de l'executiu, tenint en compte que està consensuada amb la Casa del Rei. Bolaños ha explicat que és el "punt d'arribada" de la renovació de la Corona, de manera que queda descartat l'escenari de tocar la inviolabilitat. No obrir cap més meló facilita que el PP estigui al costat del govern en aquesta qüestió.

Cargando
No hay anuncios

Per a Unides Podem, en canvi, les mesures són "maquillatge", tal com va expressar en una piulada dilluns la secretària general del partit lila, Ione Belarra, que va apostar per iniciatives que posin fi a la "impunitat blindada a la Constitució". "Qualsevol que ostenti el càrrec pot tornar a fer el mateix que va fer l'emèrit", es va queixar. Amb tot, Bolaños ha assegurat que l'elaboració del decret dins la coalició ha sigut "pacífica" i ha recordat que Sánchez ja va deixar clara la posició de la Moncloa respecte a la inviolabilitat: "I continuarà sent aquesta".

En roda de premsa aquest dimarts, el portaveu del grup parlamentari lila, Pablo Echenique, ha denunciat que no és possible saber si és "cert o no" que Felip VI té 2,5 milions d'euros en patrimoni i s'ha queixat que la Casa del Rei exclogués algunes formacions a l'hora de comunicar la decisió d'aquest dilluns. Segons explica El Mundo, la Zarzuela no va posar-se en contacte amb els partits sobiranistes. "Només es dirigeix als monàrquics", ha lamentat Echenique, mentre que Bolaños ha valorat la "deferència" de la institució amb alguns grups del Congrés.