Política18/03/2021

El Tribunal de Comptes detecta irregularitats en els comptes de la campanya de Manuel Valls

L'òrgan troba 189.497 euros en "despesa electoral no declarada" i considera que Barcelona pel Canvi va superar el límit màxim d'inversió

BarcelonaIrregularitats en la comptabilitat de la coalició Barcelona pel Canvi - Ciutadans, que va encapçalar Manuel Valls, en les eleccions municipals del 2019. Un informe del Tribunal de Comptes afirma que la coalició de l'ex primer ministre francès no va declarar una despesa electoral de 189.497,15 euros en la comptabilitat que va presentar. Tal com ha avançat el digital Metrópoli i es pot consultar en el mateix informe, 188.867,15 euros van ser facturats per l'associació Barcelona Capital Europea, la plataforma amb què Valls va anunciar que es presentaria a les eleccions, i que va precedir la coalició amb Cs.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tribunal recorda que l'article tres de la llei de finançament de partits no permet acceptar que tercers assumeixin despeses generades per l'activitat dels partits, i per tant considera que es tracta d'una "irregularitat sancionable". Del total d'aquests diners no declarats, el tribunal considera que 126.819,24 van ser despeses estrictament electorals i les compta com a tals, sumant-les a la xifra declarada pel partit, mentre que 63.018,01 van ser actes de natura electoral però fets "fora del termini", és a dir, abans de la convocatòria de les eleccions.

Cargando
No hay anuncios

Un cop sumada aquesta quantitat, el tribunal assenyala que la formació va superar el límit màxim de despesa establert a la llei de règim electoral -que són 178.237,73 euros- en un 71,15%. També adverteix que la coalició va gastar 3.552,32 euros més del permès -35.647,55 euros- en publicitat exterior. Això també són irregularitats que es poden sancionar en base a la normativa.

Cargando
No hay anuncios

Barcelona pel Canvi al·lega que no eren diners per fer campanya

Tant Ciutadans com Barcelona pel Canvi van presentar al·legacions que es recullen a l'informe. L'administrador de Barcelona pel Canvi, Carlos Rivadulla, signa l'escrit en què la formació defensa que les despeses assenyalades pel tribunal no són electorals. En l'escrit, considera que s'ha produït una "confusió" entre l'associació Barcelona Capital Europea i la coalició electoral, que era "completament aliena a les activitats de l'associació".

Cargando
No hay anuncios

El setembre del 2018, Valls va anunciar en una roda de premsa el nom de la candidatura, però el partit polític no es va registrar fins a l'abril del 2019. Rivadulla defensa que "diverses associacions" volien donar suport a un projecte constitucionalista i per això el gener del 2019 es van sol·licitar diversos serveis de comunicació amb l'objectiu de "promoure" els valors "constitucionalistes", no tant per a aquelles eleccions sinó "per al debat polític a Catalunya". Tot i que el nom del pressupost demanat era "serveis digitals de campanya", Barcelona pel Canvi defensa que la denominació va ser "aventurada" perquè encara "no existia" el partit polític "ni se sabia la fórmula concreta en què es vehicularia una candidatura electoral".

També nega que les factures amb els conceptes "Campanya MV: Fase precampanya", "Assessorament en comunicació - Promoció de valors europeus", "Campanya promoció valors europeus" puguin ser considerades despeses electorals. Per la seva banda, Cs assenyala en un breu escrit proveïdors que no haurien informat a temps d'algunes de les despeses i apunta a una "confusió entre les activitats de l'associació amb les de la coalició". Els dos partits van trencar relacions després de les eleccions municipals. El motiu va ser la decisió de Valls de donar suport a la investidura d'Ada Colau.

Cargando
No hay anuncios

Una investigació de l'ARA va reconstruir part de la croada que va portar a terme l'ex primer ministre francès per obtenir fons per a la seva campanya. Molts dels recursos van provenir de Madrid, encara que l'objectiu era assolir l'alcaldia de Barcelona. Persones vinculades a Societat Civil Catalana (com Josep Ramon Bosch) i la Fundació Joan Boscà (integrada entre altres per Claudio Boada, Félix Revuelta, Jaime Malet o Javier Vega de Seoane) van tenir-hi un paper, ja fos financerament o facilitant contactes al candidat.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat les irregularitats que ha detectat el tribunal, conclou que no és procedent formular una "proposta de no adjudicació o reducció de la subvenció electoral que correspongui percebre a la formació", amb "independència d'altres actuacions que puguin procedir". Aquest òrgan fiscalitzador no pot sancionar directament les parts, sinó que només proposa les sancions.

Barcelona pel Canvi vol impugnar l'informe

Fonts de Barcelona pel Canvi han assegurat a Europa Press que impugnaran l'informe, ja que no estan d'acord amb l'atribució de les despeses, i han recalcat que no han estat sancionats. Per la seva banda, Cs insisteix que les despeses "no tenen res a veure amb el grup municipal ni amb Cs", perquè són anteriors al pacte de coalició que van fer l'abril del 2019.