El Tribunal de Comptes dona dos dies més per formalitzar els avals de l'ICF

La delegada instructora adverteix que si se supera el termini de 48 hores ordenarà l'embargament dels béns

Imatge de l'edifici del Tribunal de Comptes

MadridEl Tribunal de Comptes ha acceptat finalment donar dos dies de pròrroga a la majoria de 34 exalts càrrecs de la Generalitat que han de pagar una fiança solidària de fins a 5,4 milions d'euros per l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017 perquè presentin els avals concedits per l'Institut Català de Finances (ICF). Des d'aquest dijous la delegada instructora del cas, Esperanza García Moreno, estudia els escrits que han presentat cada un d'ells i ha pogut constatar, segons han informat fonts de l'ens fiscalitzador, que es tracta d'un "anunci" però que no han vingut acompanyats dels avals. Dona així 48 hores "improrrogables" als advocats per presentar tota la documentació definitiva i adverteix que, si no es presenten correctament, es procedirà tot seguit a ordenar l'embargament dels béns dels presumptes responsables comptables que no hagin abonat la fiança.

El termini inicial per dipositar els diners va vèncer ahir dimecres a mitjanit després d'una rectificació d'última hora del Govern, però per qüestions tècniques, segons van precisar fonts de l'executiu, no es van poder presentar els avals de l'ICF dins el termini i s'han formalitzat aquest matí. S'hi han acollit 29 dels 34 encausats. Com que la decisió va ser sobrevinguda, hi ha encausats que van presentar igualment com a fiança els seus immobles i per això el Tribunal de Comptes ha començat des de bon matí a estudiar si finalment acceptava l'aval de l'ICF o bé si procedia a embargar els béns. Però després de constatar que els escrits que li anaven arribant eren per via telemàtica i no estaven del tot formalitzats, ha decidit concedir una pròrroga de 48 hores. Els advocats tenen la intenció de presentar demà divendres al matí els avals originals i asseguren que entraran dins el termini. Aquest matí el que han fet ha sigut formalitzar-los individualment davant de notari.

De totes maneres, fonts de l'ens fiscalitzador aclareixen a l'ARA que la delegada instructora, l'encarregada del cas, pot decidir tirar endavant l'embargament i després acceptar o no les fiances de l'ICF. El cas és que l'embargament és una mesura cautelar a l'espera de la celebració del judici per presumpta responsabilitat comptable. És a dir, segons diuen des del Tribunal de Comptes, "no implica que l'afectat perdi els béns de manera immediata, sinó que és una mesura cautelar que té com a objectiu garantir que en una futura sentència condemnatòria els perjudicis que s'han produït en els fons públics siguin reintegrats".

Quatre persones ja han pagat o avalat amb propietats

Les mateixes fonts assenyalen que quatre dels 34 exalts càrrecs han dipositat la fiança solidària completa que els corresponia a l'espera del judici o bé han presentat els seus béns immobles com a aval. La decisió, doncs, seria sobre els 30 restants, tot i que les defenses assenyalen que són 29 els que s'han acollit a l'aval de la Generalitat. Tot i que alguns mitjans han avançat que ja s'ha procedit a ordenar l'embargament de béns i el Tribunal de Comptes no esperarà l'aval de l'ICF –ja va desestimar dimarts ampliar el termini per pagar les fiances, tal com demanava la Generalitat–, des de l'ens fiscalitzador assenyalen que es tracta d'"especulacions" i encara no s'ha iniciat cap providència d'embargament.

A diferència de casos anteriors, no ha estat possible recórrer del tot a la Caixa de Solidaritat. Tal com ja va explicar l'ARA, el que va fer la Caixa va ser pagar el que quedava de la multa (ja ferma) pel 9-N també al Tribunal de Comptes perquè l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i l'exconseller Francesc Homs no perdessin les seves propietats i les poguessin posar d'aval per a aquesta fiança. Així el patrimoni quedava alliberat per si els tornaven a embargar, perquè si no el podien perdre per la multa de la consulta del 2014.

stats