L'amenaça del Tribunal de Comptes

El Tribunal de Comptes aixeca l'embargament de les propietats de Mas, Ortega, Rigau i Homs pel 9-N

La Caixa de Solidaritat ha pagat 190.000 euros pendents per cobrir la responsabilitat comptable de la causa

Madrid / BarcelonaEl Tribunal de Comptes ha aixecat l'embargament de quatre propietats que els condemnats pel procés participatiu del 9 de novembre del 2014 tenien com a garantia per afrontar costes i interessos del judici i la condemna. Aquest dijous la consellera del departament segon de la secció d'enjudiciament, Elena Hernáez, va firmar la resolució -a la qual ha tingut accés l'ARA- i aquest matí l'han rebut les defenses de l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs. L'alliberament dels immobles es produeix després que la Caixa de Solidaritat abonés 190.828 euros que van acabar de cobrir la responsabilitat comptable pel 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si aquesta causa queda enrere, els implicats encara tenen el maldecap de l'1-O i l'acció exterior de la Generalitat. Quan la delegada instructora va rebutjar els avals de l'Institut Català de Finances (ICF) per cobrir 5,4 milions d'euros de fiança, els advocats van presentar subsidiàriament aquestes propietats, amb la previsió que quedarien alliberades aviat de la causa del 9-N perquè la Caixa de Solidaritat hi posaria diners. Amb tot, aquest procediment ha viscut mesos de paràlisi per la consulta que la delegada instructora va fer a l'Advocacia de l'Estat l'estiu passat i per la renovació del ple, de manera que ara l'admissió de les fiances ja depèn del departament segon de la secció d'enjudiciament.

Cargando
No hay anuncios

La sala de justícia té pendent resoldre el recurs d'apel·lació que les defenses van presentar contra el rebuig als avals de l'ICF. Segons fonts consultades per l'ARA, la secció d'enjudiciament està estudiant la qüestió però encara no hi ha una proposta sobre la taula. Si s'acceptessin, els 5,4 milions quedarien assegurats amb el mecanisme que va idear la Generalitat; i si es tomben, caldrà optar per recursos econòmics i béns immobles, com aquestes quatre propietats de Mas, Ortega, Rigau i Homs. Des del tribunal apunten que no es pot saber si el seu valor és prou alt per cobrir la fiança sencera, sinó que quan es presenten es fa un càlcul aproximat. La defensa confia que si no tota, gairebé.

Societat Civil Catalana presenta demanda

En paral·lel a la qüestió dels avals, el Tribunal de Comptes fa dies que va emplaçar les parts a presentar la demanda de cara al judici. Ho va fer Societat Civil Catalana, que reclama cinc milions i mig d'euros a excàrrecs del Govern, però ha reduït substancialment el nombre de persones acusades. Si abans eren una trentena, ara en són només vuit. Les conseqüències d'això són diverses: d'una banda, que el càstig per a cadascú en cas de condemna és superior que si està més repartit; de l'altra, l'entitat unionista s'estalviaria un alt pagament de costes en cas que hi hagi acusats que resultin absolts. A qui encara no s'ha donat termini per presentar demanda és a la fiscalia, que caldrà veure si aposta per mantenir l'acusació de la fase d'instrucció o bé opta per rebaixar tant el nombre d'acusats com la quantia.