Eleccions municipals
Política19/12/2022

Trias estudia presentar-se a les municipals amb una plataforma més enllà de Junts

L'exalcalde i candidat de Junts vol representar també el PDECat, que té els drets electorals a Barcelona

BarcelonaXavier Trias va ser l'únic dirigent (almenys conegut) que va compatibilitzar la militància del Partit Demòcrata i de Junts per Catalunya més temps. Quan l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers presos Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn van estripar el carnet del PDECat el setembre del 2020, Trias va decidir no fer-ho: va inscriure's com a militant a JxCat, però va mantenir l'afiliació al Partit Demòcrata. Se li va permetre almenys durant dos anys fins a aquesta tardor, quan va creure que la situació ja era insostenible i es va donar de baixa del PDECat. El gest de mantenir la doble militància durant tant temps –un fet inèdit– té una relació directa amb el discurs que ha fet aquesta primera setmana com a candidat de Junts: vol ser també el candidat del Partit Demòcrata i recuperar la unitat de l'espai postconvergent, almenys a Barcelona. És per això que una de les opcions que estudia és presentar-se amb una plataforma que vagi més enllà del perímetre de Junts. Així ho ha confirmat aquest dilluns el mateix Trias en una entrevista a Aquí Catalunya: "Intento que que la meva candidatura no vagi sota sigles determinades. Jo soc de Junts però serà una candidatura molt Trias".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exalcalde ha dit que "intentar que se sumi el màxim de gent possible" al seu voltant, sobretot aquells "d'un determinat espai": "No té cap sentit que Junts vagi per separat del PDECat". A parer seu, no pot ser que hi hagi gent que havia votat CiU i que ara es trobi que no sàpiga a qui ha de votar: "El que intento és que tota aquesta gent tingui clar que pot votar el Trias".

Cargando
No hay anuncios

L'entorn de l'exalcalde considera que un paraigua amb la marca Trias podria interpel·lar també la part de votants del PDECat que se sent allunyada de l'ala més abrandada de JxCat, representada sobretot pel borrasisme. Només així s'entén que aquesta setmana, en una entrevista a La 2 i Ràdio 4, Trias hagi descartat incorporar a la seva candidatura Jaume Alonso-Cuevillas, diputat de Junts i mà dreta de Borràs. "Necessito gent que entengui que el número 1 soc jo", va assegurar, un gest que va rebre's bé per part dels més moderats de Junts i que també ha agradat a dirigents del Partit Demòcrata. "Necessito que anem tots units, intento que JxCat i el PDECat decideixin que jo soc el candidat també del PDECat", va afirmar Trias, alhora que deixava clar que parlaria amb Sandro Rosell, expresident del Barça, perquè no concorri a les eleccions. En aquest sentit, ja s'ha garantit que l'exconseller Santi Vila, que flirtejava amb la possibilitat de presentar-s'hi amb el Partit Demòcrata, no faci el pas. "Jo em presento per guanyar", insisteix Trias, i tot això és part de les condicions que l'exalcalde considera necessàries perquè passi.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, què vol dir que el PDECat se senti representat en la seva candidatura? Aquesta és una de les qüestions que encara s'han de concretar, malgrat que ja s'han iniciat contactes. Junts sempre ha descartat fer una coalició formal amb el Partit Demòcrata i Trias també creu que no seria la fórmula. Ara bé, la col·laboració es podria traduir en incorporar persones que veiessin amb bons ulls el PDECat o alguna mena d'escenificació d'acord explícit. "Hi ha d'haver un reconeixement", asseguren fonts del partit de David Bonvehí, que admeten que la música d'aquesta setmana els ha agradat.

Els drets electorals

Des del PDECat, en tot cas, recepten prudència: ho han d'abordar internament –dilluns es reuneix la direcció– i s'ha d'aprofundir en les converses. En aquest sentit, el Partit Demòcrata té una bona carta de negociació: és el titular dels drets electorals del grup de Junts a l'Ajuntament de Barcelona. Segons diverses fonts consultades, així consta al pacte de coalició que es va fer l'any 2019, on surt una coalició CDC-PDECat-JxCat i el PDECat com a dipositari de drets electorals. En aquell moment Junts era només un partit instrumental al servei del Partit Demòcrata, ja que l'expresident Carles Puigdemont i Jordi Sànchez encara no tenien el control del partit.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, comencen, de nou, converses a contrarellotge dins l'espai postconvergent, però aquest cop –certifica l'entorn de Trias– tot serà de "mutu acord".

Coalició o no?

Aquesta no és una discussió nova entre JxCat i el PDECat, ja que en les eleccions al Parlament no van arribar a un acord sobre la fórmula electoral. L'expresident Carles Puigdemont i Jordi Sànchez van rebutjar una coalició amb el Partit Demòcrata per fer un tallafoc amb els casos judicials –la Fiscalia li demana 3 milions d'euros juntament amb CDC pel cas 3%– i, al seu torn, el PDECat va declinar participar en la llista de Junts amb candidats concrets. No van arribar a cap pacte i Laura Borràs va concórrer als comicis sense drets electorals i els va aprofitar Àngels Chacón, que va quedar fora del Parlament.