Xavier Trias: "És un somni fet realitat"
El candidat de CiU serà investit aquest migdia alcalde de Barcelona i es farà efectiu el relleu històric al capdavant de la capital de Catalunya. El nou alcalde reduirà en sis membres el govern i mantindrà alts càrrecs d'Hereu
BarcelonaXavier Trias recollirà avui la vara d'alcalde de Barcelona. A les dotze del migdia arrenca el ple de constitució de l'Ajuntament de Barcelona. En una entrevista a RAC1, el candidat de CiU ha admès que està molt emocionat i que el seu nomenament "és un somni fet realitat".
Trias, en referència al moviment del 15-M, ha assegurat que l'Ajuntament sempre tindrà "les portes obertes a tothom, pensin com pensin", i ha lamentat que s'ha trobat amb molts col·lectius que no han volgut parlar amb ell. D'altra banda, l'alcalde electe de Barcelona ha avançat que la primera decisió que prendrà com a alcalde serà la reducció de l'administració pública. Els diners que s'estalviïn amb aquesta mesura, ha dit, serviran per al benestar de la ciutadania. Aquesta serà, segons Trias, la seva manera d'actuar "durant tot el mandat".
Un cop investit, Trias creuarà la plaça de Sant Jaume per saludar el president de la Generalitat, Artur Mas. Serà el primer cop que el govern de Catalunya i el de la capital del país siguin en mans de CiU.
L'alcalde electe ja ha fet públic tot el govern. Ahir va explicar que ha volgut un organigrama "amb voluntat clara de contenció". Per això, el nou executiu passarà de tenir 22 membres a tenir-ne 16. A més, Trias ha eliminat una de les grans àrees polítiques, ha eliminat 4 regidories, fins a deixar-les en 13, ha conservat només un dels quatre delegats i ha passat de 9 comissionats a tenir-ne 4. Tot i la rebaixa de càrrecs, Trias no comptarà només amb convergents. Entre els llocs de confiança mantindrà alguns dels que ja treballaven amb els governs socialistes, com la gerent de Finances o el comissionat pels JJOO. CiU ha recuperat finalment el quinzè regidor que va perdre fa uns dies per la disputa amb el PP sobre el recompte. Ara està pendent d'un recurs al TC.
El nou govern de Trias
Un govern reduït, contingut, més fàcil d'entendre i més eficient. Són les bases que Xavier Trias ha explicat que han regit la confecció de la nova corporació que, a partir de divendres, començarà a prendre possessió dels seus càrrecs amb ell a l'alcaldia. L'estructura manté, com ja es coneixia, cinc grans àrees polítiques, que encapçalaran els tinents d'alcalde. Joaquim Forn serà qui capitanegi el govern amb la primera tinença, que es farà càrrec de les àrees de Presidència, Règim Interior, Seguretat i Mobilitat. D'ell en dependran els regidors Jordi Martí (que s'encarregarà de Presidència i Territori) i Eduard Freixedes (Mobilitat), i el comissionat de Participació, que ocuparà Carles Agustí.
La segona tinença d'alcaldia és la de Sònia Recasens, que gestionarà l'àrea d'Economia, Empresa i Ocupació. El regidor Raimond Blasi (Comerç, Consum i Mercats) dependrà d'ella. Antoni Vives ocupa la tercera tinença d'alcaldia i gestionarà Urbanisme, Infraestructures, Habitatge, Medi Ambient i TIC. Dins la seva competència hi haurà el regidor Joan Puigdollers (Medi Ambient i Serveis Urbans).
La tinença d'alcaldia amb més competències és la quarta, que ocuparà Maite Fandos. La macroàrea que dirigeix rep el nom de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, i d'ella en depenen els regidors Irma Rognoni (Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats), Francina Vila (Dona i Drets Civils), Raimond Blasi (Adolescència i Joventut), i la delegada de Salut, Cristina Iniesta. A més, els comissionats d'Immigració (Daniel de Torres), Gent Gran (Assumpció Roset) i Jocs Olímpics (Enric Truñó) també estaran sota les competències de Maite Fandos.
La cinquena tinença d'alcaldia és la de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, que encapçalarà Jaume Ciurana. El regidor Gerard Ardanuy (Educació i Universitats) dependrà d'aquesta última gran àrea política del govern de Xavier Trias.
La segona part de l'organigrama de l'executiu és la que reparteix entre els seus edils les regidories dels deu districtes de la ciutat. Així, Trias ha situat Mercè Homs a Ciutat Vella, Gerard Ardanuy a l'Eixample, Jordi Martí a Sants-Montjuïc, Elena Turalló a les Corts, i Joan Puigdollers a Sarrià-Sant Gervasi. Gràcia serà per a Maite Fandos, Horta-Guinardó per a Francina Vila, Nou Barris per a Irma Rognoni, Sant Andreu per a Raimond Blasi i Sant Martí per a Eduard Freixedes.
Membres del govern d'Hereu a l'executiu de Trias
Però la cúpula del govern de Xavier Trias no només comptarà amb gent de CiU. I és que per l'alcalde electe, l'Ajuntament ha de seguir comptant "amb tothom que sigui vàlid", sigui del partit que sigui. En aquest sentit, destaquen les confirmacions dels nomenats per governs socialistes al capdavant del comissionat de Jocs Olímpics, Enric Truñó, o el d'Immigració, Daniel de Torres, tots dos amb carnet del PSC. A més, Trias ha confirmat que li ha ofert a l'actual gerent de Finances, Pilar Solans, continuar en el càrrec. "És excel·lent, no hi ha ningú que no parli bé d'ella", va dir el futur alcalde de Solans.
Per últim, destaca també que el que fou gerent d'Urbanisme amb Hereu, Ramon Massagué, i que és un dels imputats pel cas de l'hotel del Palau de la Música, sigui un dels que Trias vol dins de la seva estructura. Tot i que no ocuparà el mateix càrrec i ara s'ocuparà de la coordinació de les empreses municipals, l'alcalde electe el mantindrà dins de l'organigrama. I és que per Trias, sobre Massagué no hi ha cap ombra de dubte per més imputat que estigui. "Crec plenament en la seva integritat. Si hagués de dir un nom que definís el funcionari perfecte, seria el seu", va explicar Trias, i va afirmar que està segur que no serà processat i que creu plenament en la seva innocència.