La legislatura catalana

Treva ERC-Junts a les portes del debat de política general

Tots dos partits rebaixen el to i continuen negociant, però no es descarta un xoc pel Procés durant el ple

Jordi Puigneró i Pere Aragones al Parlament de Catalunya

BarcelonaLa continuïtat del Govern no està ni de bon tros garantida, però en els últims cinc dies ERC i Junts han escenificat una treva en el conflicte que mantenen obert. Dilluns passat, després que es reunissin les respectives executives, es van dispensar l'últim intercanvi de retrets pujats de to, si bé des de llavors totes les parts han fet un esforç per rebaixar la tensió. Aquest moviment es produeix pocs dies abans del debat de política general que comença dimarts al Parlament i que serà la gran prova de foc sobre l'estabilitat de l'executiu i sobre les possibilitats que la legislatura sobrevisqui. Una treva que té avantatges per a tots dos partits, però que ningú pot garantir que també s'exhibeixi en els tres dies que durarà el debat: els socis continuen negociant les resolucions que s'han d'aprovar la setmana que ve i, si no hi ha pacte, no es descarta un xoc al ple en l'àmbit de les estratègies del Procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer gran símptoma que el pols que mantenen se suavitzava en l'àmbit públic el va donar dimarts la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, que va assegurar que el seu partit no havia fet cap "ultimàtum" a ERC per decidir si surt o no del Govern, i va afegir que el debat de política general no és cap "límit" per a prendre la decisió final. També l'expresident Puigdemont aquest dijous va contribuir a relaxar l'ambient assegurant que estava convençut que, "per interès comú", Esquerra respectarà "el contracte" –l'acord de Govern– i s'acabarà evitant la trencadissa. Malgrat que no s'ha arreglat la situació, l'escenari es destensa i Esquerra també hi ha contribuït. "Celebrem que ja no es parli d'ultimàtums i ens puguem convidar a treballar en múltiples temes", va dir dijous la seva secretària general adjunta, Marta Vilalta.

El canvi de marc li serveix a Esquerra per encarar el debat de política general amb unes perspectives raonables que, com a mínim el primer dia, es pugui parlar de propostes i no de la sempre precària cohesió del Govern. "Hem de destinar bona part de la nostra acció política a respondre a les necessitats més bàsiques de la ciutadania", deia Vilalta. Fonts republicanes consultades per l'ARA asseguren que en els diferents contactes que han mantingut amb Junts –els ponts no s'han trencat mai– se'ls va traslladar que no convenia a ningú "col·locar tota la pressió al Govern en l'inici del curs polític". "La gent està farta que ens barallem", diuen des d'Esquerra. Fonts de Junts defensen també aparcar els retrets públics, però reiteren que el pacte de Govern s'ha de complir. A parer seu, el debat no és si ells han de sortir o no de l'executiu, sinó que Esquerra ha de complir el que hi ha al pacte que va permetre l'executiu. En aquest sentit, en una entrevista que l'ARA publicarà diumenge, la líder del partit, Laura Borràs, llança un avís als republicans: "Amb aquest govern no s'avança cap a la independència ni es compleixen els compromisos signats".

La incògnita del debat

La durada de la treva dependrà, per una banda, de com avanci la negociació en les pròximes hores, i per l'altra, del to que tinguin els socis en el debat de política general. D'entrada, cal veure en què consisteix la "proposta àmplia" sobre l'autodeterminació que ha de plantejar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la resposta que dona el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, en la rèplica. El seu diàleg serà el termòmetre de l'estat de la coalició i també mostrarà en quina mesura els dos partits podran presentar propostes de resolució conjuntes sobre el futur del curs polític: segons fonts parlamentàries, ara mateix n'hi ha una vintena entre Esquerra i Junts de l'àmbit sectorial que han treballat en coordinació amb els departaments, i n'hi ha cinc de "més polítiques" pendents encara de tancar. JxCat creu que aquestes resolucions han de reflectir que es complirà alguna de les seves condicions: el front comú a Madrid, reprendre les reunions de la direcció estratègica del Procés o que la taula de diàleg abordi l'autodeterminació i l'amnistia. Si no es consensua un text que acontenti els dos partits, cada formació marcarà perfil propi i s'evidenciarà la trencadissa davant l'oposició.

stats