Tres relators de l'ONU reclamen al govern espanyol que investigui les possibles vulneracions de drets en el cas Pegasus
Sol·liciten que es repari les víctimes de l'espionatge
BarcelonaTres relators especials de l'ONU alerten de vulneracions de drets humans en el cas de l'espionatge amb Pegasus i insten el govern espanyol a "investigar, processar" i imposar les "sancions" pertinents. En una resolució publicada a finals d'octubre, i com a resposta a dues peticions d'ERC i l'ANC, els relators expressen una "preocupació molt seriosa" per aquest "programa d'espionatge extens ben coordinat" sobre activistes i figures públiques independentistes.
Els relators especials sobre qüestions de les minories, dret a la llibertat d'expressió i llibertat de reunió pacífica expressen en l'escrit una "preocupació molt seriosa" davant uns fets que es poden descriure com un "programa d'espionatge extens i ben coordinat sobre activistes i figures públiques prominents de la minoria catalana". Això pot constituir, al seu entendre, una "interferència en el seu dret a tenir i expressar lliurement els seus punts de vista, a intercanviar i difondre informació i idees, a reunir-se pacíficament i participar en associacions, a tenir vida privada i privacitat en la correspondència i a ser iguals davant la llei". En paral·lel, expressen neguit pel fet que "l'ús generalitzat d'aquest tipus de software espia pugui provocar un augment de l'autocensura".
En el mateix sentit, destaquen que els afectats pel cas eren "tots membres de la minoria del poble català", i apunten que l'atac "sembla relacionat amb les seves activitats pacífiques en favor de la minoria catalana". Això, adverteixen, pot "interferir amb el dret dels grups minoritaris a afirmar i promoure lliurement la seva identitat", i destaquen que elaborar un "perfil d'una minoria" està "prohibit per les normes internacionals i regionals de drets humans". En paral·lel, denuncien que almenys un advocat defensor, Andreu van den Eynde, també es va veure afectat pel programa d'espionatge, cosa que constituiria un "atac a la independència dels advocats i els defensors dels drets humans".
Informació addicional
En l'escrit, l'ONU sol·licita que se l'informi d'"eventuals investigacions oficials per part de les autoritats espanyoles", "aclariments sobre la relació entre les activitats d'espionatge denunciades i les autoritats espanyoles" i què pensa fer l'Estat per "garantir la reparació de les víctimes i la no repetició de les activitats d'espionatge denunciades".
La resolució recull l'espionatge al president del Govern, Pere Aragonès; la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret; els exlíders de l'ANC Elisenda Paluzie i Jordi Sànchez; l'advocat Andreu van den Eynde; la dirigent d'ERC Marta Rovira; o l'exdiputat d'ERC i actual director de l'Oficina d'Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, així com els eurodiputats republicans Jordi Solé i Diana Riba. El president Aragonès ha considerat que l'informe "confirma" les denúncies de l'independentisme i la "vulneració" de la "intimitat" dels afectats: "És una nova pressió per al govern de l'Estat perquè facin investigació i depurin responsabilitats". Per la seva banda, ERC ha apuntat en un comunicat que espera que la resolució "impulsi la justícia espanyola a deixar d’entorpir el curs de les querelles presentades i a dur a terme una investigació efectiva dels casos d’espionatge".
Al Parlament Europeu també hi ha una comissió específica per investigar l'ús de Pegasus i ONGs com Amnistia Internacional han reclamat més informació al govern espanyol i mesures per garantir que no es repeteixen casos d'espionatge com els detectats fins ara. Citizen Lab va destapar l'espionatge a una seixantena de dirigents i activistes independentistes a l'abril. Tot i que ja es coneixien casos anteriors, la notícia va generar un escàndol que s'ha tancat en fals.