Sánchez treu pes a Iglesias sumant una quarta vicepresidència al govern
Diumenge informarà el rei d'un nou executiu amb María Jesús Montero com a portaveu
MadridNomés un dia després que el PSOE i Unides Podem signessin un acord per a la unitat d'acció i la discreció interna dins el govern de coalició, el partit lila ha rebut la primera fiblada del seu soci: el nomenament d'una quarta vicepresidència de la qual no se l'havia informat i que treu pes al líder de Podem, Pablo Iglesias. Teresa Ribera, fins ara ministra de Transició Ecològica, se suma a Carmen Calvo, Nadia Calviño i el mateix Iglesias en el segon escalafó del govern. Ha sigut una de les novetats de l'executiu que han transcendit aquest dijous, juntament amb l'anunci que María Jesús Montero, que seguirà com a ministra d'Hisenda, serà també portaveu del govern.
Fonts de la Moncloa han anat donant informacions al llarg del matí amb comptagotes, primer confirmant els ministres de Podem dins del govern –que el partit lila ja havia filtrat als mitjans dos dies abans–, després anunciant la quarta vicepresidència per a Ribera i, finalment, amb l'anunci de la nova portaveu. El president del govern espanyol també ha comunicat aquest dijous a la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, i al titular de Cultura, José Guirao, que no compta amb ells pel nou govern, però encara no ha revelat el nom dels seus substituts. Dos ministres més que sí que seguiran al capdavant del seu ministeri són la titular d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, que deixa de ser portaveu, i el ministre de Ciència, Pedro Duque.
La resta de l'executiu continua sent una incògnita que, com a molt tard, es resoldrà diumenge, quan Sánchez informarà el rei Felip VI de la composició definitiva del govern i després oferirà una roda de premsa. Dilluns farà el nomenament oficial dels ministres i dimarts se celebrarà el primer consell de ministres de la nova legislatura.
La principal novetat del primer executiu de coalició a l'Estat des de la recuperació de la democràcia serà que tindrà la vicepresidència més poblada de la història, amb quatre titulars. També serà la més femenina, amb tres dones. Calvo continuarà com a vicepresidenta primera al capdavant de Presidència i Relacions amb les Corts, i assumirà també les competències en matèria de memòria democràtica, inclosa per primer cop en una vicepresidència. Calviño se situarà al capdavant de la coordinació econòmica i transformació digital. Teresa Ribera estarà al capdavant de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, que eleva així el rang de ministeri, del qual ja era titular, a vicepresidència.
La raó esgrimida per fonts de la Moncloa al nomenament de Ribera com a vicepresidenta és la d'afrontar l'emergència climàtica "i els reptes de l'Espanya buida" amb fermesa, però a l'entorn d'Unides Podem, que ha respost amb un silenci incòmode a la notícia, sospiten que té més a veure amb la voluntat de Sánchez de reduir el pes d'Iglesias. En coherència amb l'acord de discreció signat ahir mateix per evitar crítiques internes entre ministeris, però, cap representant de Podem ha emès una reacció negativa al nomenament. Tanmateix, l'entorn d'Iglesias no nega la incomoditat amb el que consideren un incompliment de les negociacions.
Les diferències en la negociació pels ministeris van ser el que va trencar les negociacions per formar una coalició de govern al juliol, després de la victòria del PSOE sense majoria a les eleccions d'abril, i el motiu que va precipitar una repetició electoral al novembre perquè el partit lila considerava que se'ls oferien ministeris "decoratius" i els socialistes els acusaven de voler formar "un govern paral·lel". Un cop els comicis del novembre no van deixar opció a cap majoria alternativa, Iglesias i Sánchez només van trigar dos dies a fer-se una abraçada després de signar un acord exprés de coalició, amb una negociació posterior de la qual no se n'han conegut els detalls fins a aquesta setmana.
Va ser després que Pedro Sánchez fos investit finalment dimarts, per 167 vots a favor i 165 en contra, amb les abstencions d'Esquerra i EH-Bildu, quan les fonts de Podem van filtrar quins seran els seus ministres. Aquest dijous fonts de la Moncloa han confirmat oficialment que Pablo Iglesias, efectivament, serà vicepresident de Drets Socials i estarà a càrrec de l'Agenda 2030, que Yolanda Díaz estarà al capdavant de Treball; Irene Montero, d'Igualtat, i Alberto Garzón, de la nova cartera de Comerç.