Poder Judicial
Política12/04/2021

Tres de les quatre associacions judicials es revolten davant Europa per la reforma del CGPJ

Avisen la Comissió Europea del "risc clar de violació greu de l'estat de dret a Espanya" per la llei impulsada pel PSOE i Unides Podem

MadridTres de les quatre associacions de jutges demanen a la Comissió Europea que actuï contra la reforma de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) impulsada pel PSOE i Unides Podem que limita les competències del Consell General del Poder Judicial quan estigui en funcions. En un comunicat adreçat a la vicepresidenta de la Unió Europea per als Valors i la Transparència, Vera Jourová, i al comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, l'Associació Professional de la Magistratura (APM), Foro Judicial Independiente i l'Associació Francisco de Vitoria adverteixen del "risc clar de violació greu de l'estat de dret a Espanya". En última instància, sol·liciten que s'apliqui l'article 7 del Tractat de la Unió Europea, que habilita el Consell Europeu per enviar un avís a un estat membre davant la possibilitat que es cometi una "violació greu". No ha signat l'escrit Jutges per la Democràcia, ubicada a l'òrbita dels socialistes.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les tres associacions expliquen que la reforma que el Congrés i el Senat han aprovat no permet que l'òrgan de govern dels jutges pugui fer nomenaments quan tingui el mandat caducat, tal com ha passat els últims mesos. El CGPJ que presideix Carlos Lesmes està en funcions des del desembre del 2018 i ha cobert múltiples vacants que s'han produït a les diferents sales del Tribunal Suprem, així com en els tribunals superiors de diverses comunitats autònomes. "Redueix les funcions del CGPJ a aspectes merament burocràtics, en detriment de la seva funció essencial: ser el garant de la independència judicial. Som davant d'una llei de l'apagada o el desempoderament del CGPJ, atès que aquesta limitació persistirà fins que s'esculli el nou CGPJ, accentuant la dependència política de l'òrgan de govern dels jutges respecte de les cambres que el van nomenar", denuncien.

Cargando
No hay anuncios
Carta de tres associacions judicials a la Comissió Europea

En la seva carta, remarquen que el Congrés va tirar endavant la reforma sense demanar el criteri del CGPJ, de les associacions judicials ni tampoc de la Comissió de Venècia, fet que l'òrgan de govern dels jutges va demanar que es fes. Una petició que va provocar un xoc amb la part socialista de l'executiu, que va demanar al CGPJ que respecti la separació de poders i no s'interposi en l'activitat parlamentària. A més, els signants també recorden que està paralitzada una reforma de la LOPJ que reduiria la majoria a les cambres per aprovar els nous vocals –de tres cinquenes parts a majoria absoluta–, fet que "eliminaria l'única garantia del deficient sistema espanyol" d'elecció dels membres del CGPJ. "Es tracta d'una llei de sotmetiment del poder judicial als partits polítics que dominen en cada moment, i és l'inici del camí cap al totalitarisme, el menyscabament dels drets humans i la corrupció", diu la missiva.

Cargando
No hay anuncios

Un sistema d'elecció polititzat

Més enllà de la recent reforma, les tres associacions judicials subratllen que el model actual per escollir la cúpula judicial ja era discutit a Europa, tot i que el Tribunal Constitucional el validés en una sentència de l'any 1986. "Consisteix que els partits es reparteixen els llocs per cobrir en negociacions secretes fora del Parlament i, un cop han arribat a un acord, els diputats i senadors voten segons la consigna donada pels seus partits. Abans això es feia discretament, però actualment es fa amb coneixement públic i amb comentaris dels polítics als mitjans de comunicació", es queixen. Proposen que els 12 vocals de procedència judicial els escullin directament els jutges i no el Congrés i el Senat després d'una selecció prèvia entre jutges.

Cargando
No hay anuncios

Per tot plegat, els jutges aglutinats en aquestes organitzacions fan saber a la Comissió Europea que "està en joc la separació de poders i la independència judicial" i que també és competència seva vigilar que es compleixin als estats membres. En aquest sentit, sol·liciten que si Brussel·les ho veu oportú, s'iniciï el procés per aplicar l'article 7 del TUE. El Consell Europeu el pot aplicar si percep una "violació greu i persistent de l'estat de dret" en un país membre de la UE i té un mecanisme previ d'enviar un avís abans que es produeixi la vulneració i un de sancionador. Aquest últim habilitaria el Consell Europeu a suspendre certs drets, inclòs el de vot d'aquest país al Consell.

PP i Cs se sumen al toc d'atenció

PP i Cs no han trigat a fer-se seva la protesta de les associacions judicials. A través de Twitter, el president del PP, Pablo Casado, ha traslladat al president espanyol, Pedro Sánchez, que "ha d'aturar ja el seu atac a la separació de poders i acceptar la proposta de reforçar la independència judicial". Per la seva banda, la formació taronja ha registrat una sèrie de preguntes al Congrés en què insta el govern espanyol a rectificar la reforma de la LOPJ.