Política07/10/2012

Tres models d'estat per a la Catalunya del futur

Els diferents graus d'interdependències que hi ha sobre la taula allunyen el fantasma de l'aïllament

Marc Colomer
i Marc Colomer

BarcelonaUn cop l'exercici del dret a l'autodeterminació ha entrat en l'agenda política del país, entra en debat quin model de país ha de ser la Catalunya del futur. ¿Una Catalunya estat és sinònim de plena independència política? ¿El país, per tant, s'encamina a l'aïllament, com adverteixen els contraris al procés d'emancipació?

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una aproximació a alguns dels models d'estat que han entrat a escena en el debat que s'ha precipitat permet afirmar que en un context globalitzat el país s'encamina cap a un estatus d'interdependència –més que d'independència–: ja sigui per la via d'un estat lliure associat, un estat federat o un estat sobirà integrat a la UE. N'explorem tres exemples:

Cargando
No hay anuncios

Puerto Rico: La necessària lleialtat dels EUA per a la viabilitat de l'estat lliure associat.

Puerto Rico té Constitució pròpia, institucions pròpies i sobirania fiscal. Ara bé, la seguretat, la defensa, les fronteres, la política d'immigració i les relacions internacionals són cosa dels EUA. Ha estat un model que de manera recurrent ha aparegut com a possible fórmula per resoldre l'endèmic contenciós territorial de l'estat espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Baviera: El federalisme perfecte no resol la qüestió nacional.

Eslovènia: El paradigma de l'estat sobirà de la UE que cada cop és menys independent.

Cargando
No hay anuncios

Podeu llegir-ho a l'ARA Premium.