Tres magistrats del TSJC bloquegen la tramitació de la ILP sobre la DUI
Renuncien a formar part de la comissió de seguiment i el Parlament ja ha demanat al tribunal que els busqui substitut
BarcelonaLa DUI va tornar ara fa unes setmanes al Parlament a través d'una iniciativa legislativa popular (ILP) que va ser admesa a tràmit per la mesa de la cambra amb els vots favorables de Junts i la CUP. Una proposta que alguns partits han considerat extemporània i que no està gens clar que aconsegueixi una majoria a l'hemicicle –té quatre mesos per recollir les 50.000 signatures necessàries–, però els entrebancs han començat abans fins i tot del que estava previst. Els tres magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que havien de formar part de la comissió de seguiment encarregada de validar el procés de recollida de les signatures han renunciat a participar-hi. Com ha avançat Vilaweb i ha confirmat l'ARA, el TSJC ha comunicat la renúncia als membres de la mesa sense aportar arguments. No en calen per saber els motius d'una decisió molt poc habitual: els mateixos lletrats del Parlament van fer un informe en què recomanaven no admetre a tràmit la ILP per risc d'inconstitucionalitat.
La comissió de seguiment, formada pels magistrats José Sospedra, Xavier Bonet i Amparo Illán, a més de tres catedràtics i tres juristes de prestigi nomenats pel Parlament, encara no s'havia reunit cap vegada per posar en marxa el procediment de recollida de les signatures, segons expliquen fonts parlamentàries. Ara la cambra catalana ha demanat al TSJC que nomeni tres substituts per a aquestes places i més tenint en compte que un dels jutges era qui havia de presidir la comissió. En cas que altres magistrats continuessin negant-se a ocupar els càrrecs, s'entraria en una situació inèdita de bloqueig a una ILP.
Es podria tirar endavant el procediment sense els magistrats? Serà una qüestió que hauria de resoldre el Parlament, que ja ha certificat que la ILP compleix els requisits reglamentaris per tirar endavant, almenys en l'actual fase inicial.
La ILP, promoguda per Solidaritat, pretén tirar endavant una proposició de llei que marca els passos per declarar la independència a partir de la constitució d'una assemblea de representants de la nació catalana. La DUI es proclamaria en sessió solemne al Parlament després de "la negociació amb la comunitat internacional" i el suport de la majoria del Parlament.
Expedient a l'anterior secretària general
La renúncia dels magistrats no ha estat l'únic tema que s'ha tractat aquest dimarts en la reunió de la mesa del Parlament. També s'ha decidit obrir un expedient disciplinari a l'exsecretària del Parlament, Esther Andreu, després que l'Oficina Antifrau denunciés en un informe que podria haver comès un conflicte d'interès en el procés selectiu d'una borsa de treball temporal d'uixers, ja que un dels aspirants era el seu fill i no ho va comunicar a la cambra.