Política17/01/2019

Cornellà (CUP), alcalde de Celrà: "Si em citen a declarar, no hi penso anar com a resposta al que va passar ahir"

Una trentena de persones han passat la nit a la Universitat de Girona per impedir l'arrest d'una jove

Ruth Pérez Castro
i Ruth Pérez Castro

BarcelonaA quarts de vuit del matí, l'alcalde de la CUP de Celrà, Dani Cornellà, es disposava a sortir de casa per sumar-se a les concentracions de protesta contra la detenció del seu homòleg a Verges, Ignasi Sabater. No obstant això, un conjunt d'agents de paisà van "obrir-li la porta del cotxe" –amb el qual es disposava a anar cap a Girona– i van fer-lo sortir del vehicle. "No em van dir de què es tractava fins arribar a la comissaria, però jo ja sabia de què anava, perquè també havien detingut l'Ignasi", ha explicat el batlle.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Poca estona abans, policies no uniformats es presentaven al domicili de l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, que ha admès que es va espantar perquè els agents van intentar oposar "resistència verbal". Diversos veïns van sortir al carrer en sentir l'enrenou després que el batlle és "negués a ser emmanillat" i, segons ha explicat, fruit d'aquest estira-i-arronsa Sabater té una lesió al canell que el farà estar 15 dies de baixa. "Vaig demanar que no m'estrenyessin tant les manilles perquè m'estaven fent mal i que jo pujaria al cotxe tranquil·lament si em mostraven un paper en què digués que eren policia", ha matisat als micròfons d''El món a RAC1'.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la detenció es va produir a quarts de vuit de dimecres al matí, no va ser fins gairebé les dues del migdia quan Cornellà i Sabater van poder parlar amb el seu advocat, Benet Salellas, a qui no deixaven entrar a la comissaria de la Policia Nacional de Girona per "no parlar en castellà". Així ho ha explicat aquest matí el responsable de Celrà a Lídia Heredia, a 'Els Matins de TV3', on ha matisat que els agents van "prohibir-los parlar entre ells [amb Sabater i la resta de detinguts]" i que Cornellà va replicar: "És una dictadura, això?" "Llavors ja ens van tancar als calabossos i ens van anar traient durant el dia per fer-nos les fotografies, registrar-nos les empremtes i prendre'ns els objectes personals, com anells, cordons de sabates...", ha indicat.

Cargando
No hay anuncios

"Vam poder comprovar que no es tractava de si hi havies participat o no", ha manifestat Cornellà, en referència als talls del TGV a Girona l'1 d'octubre passat, sinó que "era una operació per intimidar-nos a tots –ha sentenciat–. Senzillament era un espectacle pensat de cara a la premsa, perquè la gent ho veiés i s'atemorís", ha lamentat. Un relat que també ha defensat l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, que ha explicat que van ensenyar-li un document en què se l'acusava d'un delicte a les vies del tren: "Jo no hi era, aquell dia, estava treballant", ha denunciat.

Ara bé, la resposta de l'alcalde de Celrà davant les detencions arbitràries és clara: "Si em citen a declarar, no hi penso anar. Com a resposta al que va passar ahir".

Cargando
No hay anuncios

De fet, Cornellà ha aclarit que un cop van quedar en llibertat els van donar "un paper que diu que ens cridaran des dels jutjats", tot i que "no queda gaire clar", ha dit, perquè "no hi ha cap instrucció als tribunals". "L'operació judicial podria haver-se resolt amb una citació als jutjats", ha considerat.

En qualsevol cas, el batlle de Celrà s'ha mostrat satisfet amb la mobilització de la ciutadania, ja que "no és lògic el que ens va passar als setze detinguts". "Com em va passar a mi, el que han aconseguit és que la gent torni a sortir massivament al carrer", ha reflexionat.

Cargando
No hay anuncios

'Caputxinada' a la Universitat de Girona

Després de la jornada de protestes d'ahir arreu del territori, la resposta ciutadana en contra de les detencions sense ordre judicial ha continuat a la Universitat de Girona (UdG). Més d'una trentena de persones han passat la nit al centre amb l'objectiu de protegir una estudiant que, suposadament, constaria en la llista de detinguts de la Policia Nacional pel tall de les vies del TGV l'1 d'octubre de l'any passat i que, per tant, podria sumar-se als setze detinguts d'aquest dimecres.

Cargando
No hay anuncios

A hores d'ara, l'acció de resistència per impedir la seva detenció continua. De fet, entitats com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) o la CUP han impulsat una "caputxinada" a la UdG. Des de les xarxes socials, el sindicat estudiantil ha comunicat la voluntat de celebrar un esmorzar popular a la Facultat d'Educació i Psicologia per després celebrar una assemblea que decidirà com s'organitzaran els estudiants de cara als pròxims dies.

Cargando
No hay anuncios

Durant la jornada d'ahir, els col·lectius afectats per la macrooperació policial van cridar a la mobilització i més de dues-centes persones es van concentrar davant la comissaria de Girona per mostrar el seu rebuig a les detencions. Les protestes, però, es van allargar tot el dia i van acabar al vespre amb una concentració que va aplegar milers de manifestants a la plaça 1 d'Octubre de Girona.

A Barcelona, centenars de persones van concentrar-se davant la Prefectura de la Policia Nacional, a la Via Laietana, i van ocupar els vies de l'Estació de França. Totes les concentracions van acabar sense incidents.

Cargando
No hay anuncios

Agents de paisà de la policia espanyola van efectuar fins a setze detencions sense ordre judicial per un delicte de desordres públic. Dos dels detinguts són els alcaldes de la CUP Dani Cornellà (Celrà) i Ignasi Sabater (Verges). Aquest últim, així com dues persones més, va assegurar que no va participar en la protesta que els CDR van fer l'1 d'octubre passat amb motiu del primer aniversari del referèndum. Tots els detinguts van sortir en llibertat amb càrrecs i pendents de citació judicial.