CRÒNICA

Un tren amb destinació a Hogwarts

Pedro Sánchez i Felipe González ahir a la tarda en l’acte de l’associació Tercera Via a Madrid.
i Carles Torras
08/09/2015
2 min

MadridEfectua la seva entrada per la tercera via tren procedent de l’autonomisme amb destí desconegut. Així va passar per Madrid ahir el tren de la Tercera Via, talment com si fos el de Harry Potter, sense horari ni itinerari i que transporta els seus passatgers a un lloc imaginari, l’escola de màgia de Hogwarts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’associació Tercera Via es va presentar en un acte a la seu actual del Diario Madrid de la capital. Curiosa elecció: aquest diari conservador, creat al final de la Guerra Civil, va desaparèixer a finals del franquisme per desavinences amb el règim i va vendre la seva antiga seu a una constructora, que la va fer saltar pels aires deixant amb un pam de nas els que pretenguessin recuperar-ne la capçalera. Una fi tan concloent no feia augurar cap eclosió renovadora en aquest acte, que va reunir bona part de la vella política socialista. En un auditori on quasi ningú no baixava dels seixanta s’hi van aplegar líders amb molta solera com Pérez Rubalcaba, Joaquín Almunia, Patxi López, Pere Navarro, l’exdirector de La Vanguardia Joan Tapia i el summe pontífex d’aquesta parròquia, l’expresident Felipe González.

S’havia anunciat una intervenció de l’excap de l’executiu. Però González es va limitar a desmentir, davant d’una rotllana de càmeres i micròfons abans d’entrar, que hagués expressat el seu suport a introduir a la Constitució el reconeixement de Catalunya com a nació. Després de l’acte va marxar a corre-cuita sense arribar a precisar, doncs, quina consideració proposa ell per a Catalunya. Al periodista que l’hi va preguntar, González li va etzibar “no enrede usted ”. Una nova versió de l’“això no toca” que ens va recol·locar a tots, per uns moments, als anys noranta de l’autonomisme més exacerbat.

El desmentiment de l’exdirigent socialista va ser, de fet, l’afirmació més rotunda que es va sentir dins i fora de l’acte. L’aportació de Pedro Sánchez, als passadissos, es resumeix en l’axioma “no es poden construir fronteres on mai n’hi ha hagut” i en la proposta d’“obrir un espai polític entre el president del govern i el de la Generalitat”. Però no va precisar al voltant de quina proposta concreta caldria que debatessin.

El president de la Tercera Via, el notari de la franja d’Aragó Mario Romeo, va fer en la seva intervenció una aportació futbolera i una de lingüística. La primera és que el Barça és un gran club “gràcies a jugar a la Lliga espanyola” perquè “una lliga independent catalana potser ni la guanyaria”. En el mateix capítol de declaracions imaginatives va afirmar que “la llengua catalana estarà sempre més protegida dins l’estat espanyol que en un estat independent català”. L’exvicepresident del TC Eugeni Gay Montalvo va proclamar en solitari que “Catalunya és una nació”. Sobre els canvis que caldria fer a partir d’ara, va apuntar: “El sistema de finançament és just? No ho sé, però s’ha de discutir”. El magistrat va esperonar els assistents a “no tenir por dels canvis legals”, però no semblaven gaire entusiasmats. A les rotllanes posteriors a l’acte només es parlava d’un imminent xoc de trens.

stats