Política20/10/2020

Tremosa s'obre a presentar-se a les primàries de JxCat si admeten independents

La direcció de Junts encara ha de pactar el reglament d'elecció de la candidatura

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaLaura Borràs, Damià Calvet i Ramon Tremosa. Aquests són els dirigents de JxCat que fins ara s'han mostrat disposats a presentar-se a les primàries del partit de cara a les pròximes eleccions. Unes primàries, però, de les quals no se sap encara ni si serviran per escollir el candidat efectiu a la Generalitat o la majoria dels membres de la candidatura. "No em tanco a res", ha dit Tremosa aquest dimecres quan en una entrevista a l'agència Intermèdia recollida per l'ACN li han preguntat sobre la possibilitat que ell sigui candidat, tot i que ha remarcat que ell és independent i que només hi podria participar si Junts accepta incloure en el procés de primàries dirigents sense carnet del partit.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el conseller d'Empresa ha dit que "no està sobre la taula" aquesta qüestió i que ara per ara està molt ocupat en el seu dia a dia al departament. Tanmateix, tal com va publicar l'ARA, des que va aterrar com a conseller el 3 de setembre al Govern s'han intensificat les veus que el situaven com una opció, juntament amb Borràs i Calvet.

Cargando
No hay anuncios

La ponència organitzativa de JxCat estableix que les llistes s'han d'escollir per mecanismes de primàries, però no concreta com. Segons va explicar dilluns la portaveu, Elsa Artadi, està previst que la direcció faci un monogràfic sobre aquesta qüestió, ja que hi ha diferents models i opinions sobre la taula.

Cargando
No hay anuncios

Diverses fonts consultades per l'ARA ho resumeixen, d'entrada, en tres fórmules: que s'esculli per primàries només el candidat efectiu, tota la llista o només una part de la candidatura. En el primer cas, la direcció tindria un ampli marge de maniobra per construir la resta de l'oferta electoral, mentre que en els altres dos casos seria la militància la que assumiria un paper rellevant a l'hora d'escollir els llocs de sortida de la llista de JxCat. Borràs, per exemple, s'ha mostrat partidària que la militància triï, almenys, tots els caps de llista de les quatre circumscripcions.

Ara bé, encara que el mètode de primàries anés més enllà del cap de llista, diverses fonts consultades apunten que la direcció es podria reservar un paper per garantir "l'equilibri de gènere i territorial" després que votessin els militants.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'encaix dels independents, estava sobre la taula poder-los situar en la candidatura si s'arribava a un acord amb el PDECat –haguessin entrat com a independents a la candidatura–, però amb el divorci consumat perd sentit. De fet, hi ha sectors de JxCat que ara recelen que es puguin posar independents dins les llistes tenint en compte que JxCat acaba de formalitzar-se com a partit. "Això no es rebria bé", diu un diputat que fins ara independent, que reclama que tothom que es vulgui presentar també militi.

El rol de Puigdemont

Una de les claus per a la configuració de la candidatura de JxCat és el rol que ha de tenir l'expresident Carles Puigdemont. Diverses fonts de Junts afirmen que s'ha de veure en quina posició va a la candidatura. De fet, el seu entorn apunta que "encara no ha decidit si es vol presentar". D'altres expliquen que el dubte està en si va de número u o dos o fins i tot si tanca la llista.

Cargando
No hay anuncios

A diferència del 2017, JxCat no vol posar sobre la taula un eventual retorn de Puigdemont. El mateix expresident ja va dir per la campanya dels comicis europeus el maig de l'any passat, els quals va guanyar, que la seva intenció és centrar-se en la tasca d'eurodiputat. Sent europarlamentari té immunitat, mentre que si fos escollit diputat al Parlament de Catalunya la perdria perquè és incompatible i hauria de deixar l'Eurocambra per prendre possessió.

Pressupostos de l'Estat: "El PNB marca el camí"

Més enllà de postular-se com a possible candidat, el conseller Tremosa, en l'entrevista a Intermèdia, també ha opinat sobre el debat dels pressupostos a l'Estat i s'ha obert a donar-hi suport si hi ha una "bona oferta" per a Catalunya sobre la taula. "Necessitem inversions concretes", ha dit, i ha afegit que el PNB "marca el camí" perquè aplica un "primer passa per caixa" a canvi dels seus vots. A parer seu, no es pot votar "gratis", "com s'ha fet a les investidures i les pròrrogues de l'estat d'alarma".

Cargando
No hay anuncios

"Si la proposta de pressupost és bona ens obrim a votar-la", ha dit, i ha afirmat que és també el posicionament que han marcat la cap de files al Congrés, Laura Borràs, i el portaveu del grup i també membre del PDECat, Ferran Bel.

D'altra banda, el conseller ha avisat el govern espanyol que no es poden vincular els 140.000 milions d'euros de fons europeus a l'aprovació dels pressupostos, ja que aquests diners estan "garantits" independentment de si els comptes estan prorrogats o no. "No ens poden llançar aquestes amenaces", ha assenyalat el conseller.